Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ärter från Findus klimatcertifieras

https://www.klimatsmart.se/images/news/artor227x341.jpg

Efter 50 år av ansvarsfull ärtodling blir nu Findus ärter klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard. Ärterna odlas i ”ärtbältet” i Skåne och södra Halland och har en unik sötma och mjällhet. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera de nycertifierade svenska ärterna till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster. - Hårt arbete och kärlek till maten och jordarna ligger bakom de framgångar vi nu kan skörda. Det finns ingen genväg till kanske världens sötaste, mjällaste och mest miljövänliga ärter, bara 50 år av engagemang och passion, säger Enar Magnusson, Senior Advisor på Findus Jordbruksavdelning, och f.d Jordbrukschef på Findus. - Vi tar prover på alla jordar och provodlar i växthus i sedan 1960-talet. För att bevara friska och sunda jordar dröjer det cirka 8 år innan det blir aktuellt med ärtodling på samma fält igen, säger Enar Magnusson. Findus var först ut med klimatcertifierade grönsaker redan i fjol, då med blad-/och örtgrönsaker som spenat, grönkål och dill. I förra veckan stod det klart att de femhundratal odlare som odlar Findus ärter enligt noggranna kriterier för miljö, smak och kvalitet blivit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard. - Klimatet är vår tids stora miljöfråga. Vi fick ett uppdrag av Sveriges regering 2007, och har tillsammans med KRAV utvecklat reglerna för klimatcertifieringen, säger Linda Cederlund, VD Svenskt Sigill. Klimatcertifieringen bygger på att den som producerar livsmedel har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan. I växtodlingen handlar det framförallt om att effektivisera användningen av kväve och energi, samt minska användningen av fossila bränslen. - Styrkan i klimatcertifieringen är att det är ett sätt att ta ansvar för planeten vi lever på. Producenter får hjälp att bli mer klimatsmarta och konsumenten får hjälp att välja klokt i butiken, säger Linda Cederlund. Ordförande i ärtodlarföreningen, Kjell Svegrup i västra Skåne, odlar ärter för Findus sedan tjugo år tillbaka enligt odlingskonceptet Low Input Sustainable Agriculture. Han ser många fördelar med en tredjepartcertifiering då det underlättar för odlarna att kommunicera det miljöarbete de gör, och det hjälper konsumenterna att välja mat som både är god, näringsrik och miljövänlig. - Jag tror att konsumenterna vill äta mat som värnar om klimatet och miljön. Problemet är att det har varit svårt att kommunicera allt det arbete vi gör på gården, säger Kjell Svegrup, ordförande i ärtodlarföreningen och kontraktsodlare för Findus. - Jag har anlagt våtmarker för att reducera näringsläckaget, minskat på erosionen och lagt om till uppvärmning med biobränsle. Snart kommer jag att gå en kurs i ”eco-driving” för att ytterligare minska bränsleförbrukningen på gården, säger Kjell Svegrup. - Certifieringen av ärterna är win win. Vinnare är konsument, producent, miljö - som sagt hela moder jord, avslutar Kjell. De sydsvenska jordarna och kustklimatet är speciellt gynnsamt för ärtodling. Även ljuset från de långa sommardagarna och den jämna dygnstemperaturen (genomsnitt 17 grader, och nattemperaturer på ca 12 grader och dagstemperaturer runt 22 grader) gör att ärtan mognar jämnt och utvecklar en unik sötma och mjällhet. Findus ärter odlas av ett femhundratal noggrant utvalda kontraktsodlare. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer. - Vi finns mitt i ”ärtbältet” längs den 56e breddgraden. Här är det lite för kallt för solmogna druvor men alldeles perfekt för ärter. Här odlar vi ärternas "grand cru" med passion och omsorg, säger Enar Magnusson. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera Findus ärter till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster. - Jag har upptäckt att det är skillnad på ärter och ärter. Jorden, klimatet, odlingen, skörden och omsorgen ger den dess karaktär, precis som ett vin. Den unika sötman, mjällheten och den klara gröna färgen plus att det är en miljömärkt råvara som odlas i Sverige gjorde att jag valde Findus ärter till Årets Kock-banketten 2012, säger Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten vid Årets Kock finalen 2012. - Jag har dessutom ökat min egen ärtkonsumtion flera gånger om, säger Andreas. Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong. Under varje skörd anordnas en ”Ärtsafari” som är öppen för allmänheten. 25 000 har besökt ärtsafarin sedan starten sommaren 1986. Biljetterna släpps under våren på findus.se För mer information, kontakta: Enar Magnusson, Senior Advisor Findus Jordbruksavdelning, 042–86 000, enar.magnusson@se.findus.com Anna Broekman, 042–86 000, anna.broekman@se.findus.com Linda Cederlund, vd Svenskt Sigill, 08-787 537, 1linda.cederlund@sigill.lrf.se Anna Richert, Projektledare Svenskt Sigill, 08–787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ärter från Findus klimatcertifieras

2012-01-26
Efter 50 år av ansvarsfull ärtodling blir nu Findus ärter klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard. Ärterna odlas i ”ärtbältet” i Skåne och södra Halland och har en unik sötma och mjällhet. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera de nycertifierade svenska ärterna till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster.

- Hårt arbete och kärlek till maten och jordarna ligger bakom de framgångar vi nu kan skörda. Det finns ingen genväg till kanske världens sötaste, mjällaste och mest miljövänliga ärter, bara 50 år av engagemang och passion, säger Enar Magnusson, Senior Advisor på Findus Jordbruksavdelning, och f.d Jordbrukschef på Findus.

- Vi tar prover på alla jordar och provodlar i växthus i sedan 1960-talet. För att bevara friska och sunda jordar dröjer det cirka 8 år innan det blir aktuellt med ärtodling på samma fält igen, säger Enar Magnusson.

Findus var först ut med klimatcertifierade grönsaker redan i fjol, då med blad-/och örtgrönsaker som spenat, grönkål och dill. I förra veckan stod det klart att de femhundratal odlare som odlar Findus ärter enligt noggranna kriterier för miljö, smak och kvalitet blivit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard.

- Klimatet är vår tids stora miljöfråga. Vi fick ett uppdrag av Sveriges regering 2007, och har tillsammans med KRAV utvecklat reglerna för klimatcertifieringen, säger Linda Cederlund, VD Svenskt Sigill.

Klimatcertifieringen bygger på att den som producerar livsmedel har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan. I växtodlingen handlar det framförallt om att effektivisera användningen av kväve och energi, samt minska användningen av fossila bränslen.

- Styrkan i klimatcertifieringen är att det är ett sätt att ta ansvar för planeten vi lever på. Producenter får hjälp att bli mer klimatsmarta och konsumenten får hjälp att välja klokt i butiken, säger Linda Cederlund.

Ordförande i ärtodlarföreningen, Kjell Svegrup i västra Skåne, odlar ärter för Findus sedan tjugo år tillbaka enligt odlingskonceptet Low Input Sustainable Agriculture. Han ser många fördelar med en tredjepartcertifiering då det underlättar för odlarna att kommunicera det miljöarbete de gör, och det hjälper konsumenterna att välja mat som både är god, näringsrik och miljövänlig.

- Jag tror att konsumenterna vill äta mat som värnar om klimatet och miljön. Problemet är att det har varit svårt att kommunicera allt det arbete vi gör på gården, säger Kjell Svegrup, ordförande i ärtodlarföreningen och kontraktsodlare för Findus.

- Jag har anlagt våtmarker för att reducera näringsläckaget, minskat på erosionen och lagt om till uppvärmning med biobränsle. Snart kommer jag att gå en kurs i ”eco-driving” för att ytterligare minska bränsleförbrukningen på gården, säger Kjell Svegrup.

- Certifieringen av ärterna är win win. Vinnare är konsument, producent, miljö - som sagt hela moder jord, avslutar Kjell.

De sydsvenska jordarna och kustklimatet är speciellt gynnsamt för ärtodling. Även ljuset från de långa sommardagarna och den jämna dygnstemperaturen (genomsnitt 17 grader, och nattemperaturer på ca 12 grader och dagstemperaturer runt 22 grader) gör att ärtan mognar jämnt och utvecklar en unik sötma och mjällhet.

Findus ärter odlas av ett femhundratal noggrant utvalda kontraktsodlare. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer.

- Vi finns mitt i ”ärtbältet” längs den 56e breddgraden. Här är det lite för kallt för solmogna druvor men alldeles perfekt för ärter. Här odlar vi ärternas "grand cru" med passion och omsorg, säger Enar Magnusson.

Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde igår att servera Findus ärter till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster.

- Jag har upptäckt att det är skillnad på ärter och ärter. Jorden, klimatet, odlingen, skörden och omsorgen ger den dess karaktär, precis som ett vin. Den unika sötman, mjällheten och den klara gröna färgen plus att det är en miljömärkt råvara som odlas i Sverige gjorde att jag valde Findus ärter till Årets Kock-banketten 2012, säger Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten vid Årets Kock finalen 2012.

- Jag har dessutom ökat min egen ärtkonsumtion flera gånger om, säger Andreas.

Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong. Under varje skörd anordnas en ”Ärtsafari” som är öppen för allmänheten. 25 000 har besökt ärtsafarin sedan starten sommaren 1986. Biljetterna släpps under våren på findus.se

För mer information, kontakta:
Enar Magnusson, Senior Advisor Findus Jordbruksavdelning, 042–86 000, enar.magnusson@se.findus.com
Anna Broekman, 042–86 000, anna.broekman@se.findus.com
Linda Cederlund, vd Svenskt Sigill, 08-787 537, 1linda.cederlund@sigill.lrf.se
Anna Richert, Projektledare Svenskt Sigill, 08–787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se.

Senaste nyheter