Redaktör:
Gita Ljunggren
Ecoviva klimatkompenserar transporter
2012-01-24
Ecoviva väljer att anlita erkända hållbarhetskonsulterna U&We för klimatkompensation av samtliga transporter till kunder. Ecovivas ekologiska matkasse kompenserar från 2012 genom ZeroMissions agroforestryprojekt för sina transportrelaterade koldioxidutsläpp och bidrar därmed till en mer hållbar livsmedelsproduktion hos småbönder i Chiapas, Mexiko. Ecoviva har fått flera utmärkelser för sin ekologiska matkasse och sitt gedigna miljöarbete.
U&We är med klimattjänsten ZeroMission Sveriges största leverantör av trädplanteringsprojekt inom frivillig klimatkompensation och ser mycket positivt på det nya samarbetet med Ecoviva.
– Vi är imponerade över Ecovivas miljöarbete som är genomtänkt rätt igenom, säger Ellinor Eke, VD för U&We och trogen prenumerant. Dessutom är maträtterna i kassen goda, vackra och till mycket hög grad ekologiska. Genom klimatkompensationen blir det ännu ett plus.
– Vårt mål med Ecoviva är att kunden ska njuta av riktigt god mat, få avlastning i vardagen och samtidigt bidra till framtiden! Genom Ecoviva ska kunden erbjudas en möjlighet att bidra till en bättre värld. Enkelt. Lustfyllt. Njutningsfullt! Det är en vacker tanke som vi eftersträvar och effektuerar. Att vi initialt väljer trädplantering i skogarna i södra Mexiko, som har skövlats, för vår klimatkompensation känns helt rätt. Vi tror och hoppas att våra kunder gillar vårt val och vår tanke bakom, säger Amina Ek Bergendahl, en av grundarna till Ecoviva.
Skogarna i Chiapas- och Oaxaca regionerna i södra Mexiko har utarmats till följd av skövling på grund av ett ökat behov av tillgång till timmer, betande får och skövling av ek för träkolsproduktion. Enligt beräkningar var koldioxidutsläppen associerade med avskogningen, på de 2,5 miljoner hektar som projektet omfattar, drygt 500 miljoner ton koldioxid mellan åren 1974 till 1996. Målet med projektet är bland annat att förhindra avskogning samt beskoga skövlade områden och utbilda bönderna på ett sådant sätt att jord- och skogsbruket blir långsiktigt hållbart. En viktig del av projektet är att skydda den hotade molnregnskogen.
– Ecoviva har från start haft mycket höga ambitioner med matkassen och en miljöexpert har kvalitetssäkrat Ecovivas koncept. Redan idag innehåller Ecovivas matkasse ca 90 procent ekologiska varor vilket i de flesta fall redan innebär ett betydligt minskat ”miljöfotavtryck” jämfört med konventionellt producerade matvaror. Att ta nästa steg och även ta ansvar för våra transporters påverkan känns som ett naturligt nästa steg, säger Amina Ek Bergendahl. Att Ecoviva är Bäst i test och som enda matkasse även är nominerade till Arla Guldko, Matbranschens Oscar för Bästa Miljöarbete, två år på raken förpliktigar, avslutar Amina.
– Det är roligt att Ecoviva har valt att kompensera sina utsläpp genom oss och vi hoppas att det ska inspirera fler företag i livsmedelsbranschen, både stora & små, att göra likadant. I en allt mer globaliserad värd är det viktigt att vi inte bara tar vårt ansvar för klimatet utan även bidrar för en mer hållbar utveckling av livsmedelsproduktion i utvecklingsländerna vilket agroforestryprojekten medverker till. Tack vare våra kunder kan många småbönder runt om i världen ställa om till ett mer hållbart jord- och skogsbruk, säger Ellinor Eke U&We.
För mer information, kontakta:
Ellinor Eke, U&We, 08-34 65 65
Amina Bergendahl, Ecoviva, 070-24 24 087.
Läs mer: www.zeromission.se, www.uwab.se, www.ecoviva.se.
U&We är med klimattjänsten ZeroMission Sveriges största leverantör av trädplanteringsprojekt inom frivillig klimatkompensation och ser mycket positivt på det nya samarbetet med Ecoviva.
– Vi är imponerade över Ecovivas miljöarbete som är genomtänkt rätt igenom, säger Ellinor Eke, VD för U&We och trogen prenumerant. Dessutom är maträtterna i kassen goda, vackra och till mycket hög grad ekologiska. Genom klimatkompensationen blir det ännu ett plus.
– Vårt mål med Ecoviva är att kunden ska njuta av riktigt god mat, få avlastning i vardagen och samtidigt bidra till framtiden! Genom Ecoviva ska kunden erbjudas en möjlighet att bidra till en bättre värld. Enkelt. Lustfyllt. Njutningsfullt! Det är en vacker tanke som vi eftersträvar och effektuerar. Att vi initialt väljer trädplantering i skogarna i södra Mexiko, som har skövlats, för vår klimatkompensation känns helt rätt. Vi tror och hoppas att våra kunder gillar vårt val och vår tanke bakom, säger Amina Ek Bergendahl, en av grundarna till Ecoviva.
Skogarna i Chiapas- och Oaxaca regionerna i södra Mexiko har utarmats till följd av skövling på grund av ett ökat behov av tillgång till timmer, betande får och skövling av ek för träkolsproduktion. Enligt beräkningar var koldioxidutsläppen associerade med avskogningen, på de 2,5 miljoner hektar som projektet omfattar, drygt 500 miljoner ton koldioxid mellan åren 1974 till 1996. Målet med projektet är bland annat att förhindra avskogning samt beskoga skövlade områden och utbilda bönderna på ett sådant sätt att jord- och skogsbruket blir långsiktigt hållbart. En viktig del av projektet är att skydda den hotade molnregnskogen.
– Ecoviva har från start haft mycket höga ambitioner med matkassen och en miljöexpert har kvalitetssäkrat Ecovivas koncept. Redan idag innehåller Ecovivas matkasse ca 90 procent ekologiska varor vilket i de flesta fall redan innebär ett betydligt minskat ”miljöfotavtryck” jämfört med konventionellt producerade matvaror. Att ta nästa steg och även ta ansvar för våra transporters påverkan känns som ett naturligt nästa steg, säger Amina Ek Bergendahl. Att Ecoviva är Bäst i test och som enda matkasse även är nominerade till Arla Guldko, Matbranschens Oscar för Bästa Miljöarbete, två år på raken förpliktigar, avslutar Amina.
– Det är roligt att Ecoviva har valt att kompensera sina utsläpp genom oss och vi hoppas att det ska inspirera fler företag i livsmedelsbranschen, både stora & små, att göra likadant. I en allt mer globaliserad värd är det viktigt att vi inte bara tar vårt ansvar för klimatet utan även bidrar för en mer hållbar utveckling av livsmedelsproduktion i utvecklingsländerna vilket agroforestryprojekten medverker till. Tack vare våra kunder kan många småbönder runt om i världen ställa om till ett mer hållbart jord- och skogsbruk, säger Ellinor Eke U&We.
För mer information, kontakta:
Ellinor Eke, U&We, 08-34 65 65
Amina Bergendahl, Ecoviva, 070-24 24 087.
Läs mer: www.zeromission.se, www.uwab.se, www.ecoviva.se.
Källa: Ecoviva
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologiskt
Genom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk mat
Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk
Värmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnan
Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigt
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets Bonde
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöpris
B4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter
Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk
30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfalden
Den 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…





