Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mest udda snabbladdare korad - och en elbilshjälte

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilister199x120a.jpg

Åsarna, med 268 invånare, kallas för Guldbyn för alla guldmedaljer byns längdskidåkare tagit. Nu är det dags för en ny guldtitel; mest udda ställe för en snabbladdare för elbilar. Snabbladdaren står mitt i byn, hos nätbolaget BTEA. Vid invigningen i höstas var det kö för att få ladda, men sen har det mestadels varit lugnt. I Åsarna är det än så länge bara Thorsten Handler, som jobbar på BTEA, som har elbil, och den har han skaffat på egen hand, men BTEA är på vägt att skaffa både elbilar och laddhybrider. ”När vi har tre-fyra elbilar är snabbladdaren lönsam”, säger Thorsten som anger kostnaden till ungefär 270 000 kronor. Jämtkraft laddar ganska ofta sina elbilar på väg upp till vindkraftanläggningen på Mullberget. ”De kommer gärna in och tar en kaffe medan bilen laddar, och snackar detaljer om vindkraft och elbilar”, berättar Thorsten. Andra som tänks använda den är de som åker till Vemdalen, som tack vare snabbladdaren kan ta sig hela vägen med elbil. Förutom snabbladdaren finns normalladdare, Mode 1 och 2, och Bergs kommun, där Åsarna ligger, planerar att skaffa både laddstolpe och elbil. En skylt till snabbladdaren är också på väg. Strömmen till laddaren kommer delvis från solceller på taket – här lever man som man lär! Thorsten skaffade sin Nissan Leaf i juni 2012 och har redan kört över 2000 mil, inklusive över tjugo mil om dagen i smällkalla vintern. Med snabbladdare i både Östersund och i Åsarna behöver han aldrig köra någon annan bil. Elbilsrekordet hyllar Thorsten Handler för sin elbil och BTEA för snabbladdaren i Åsarna – går det att få lönsamhet i en snabbladdare här, så går det överallt! På elbilsrekordet.se, på Twitter och Facebook kan man följa den avgasfria resan genom Sverige. Dessutom sker en mängd lokala aktiviteter dit alla som önskar avgasfri bilism hälsas välkomna! För mer information, kontakta: Mattias Goldmann, 070-309 00 45, mattias.goldmann@gronabilister.se.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mest udda snabbladdare korad - och en elbilshjälte

2013-06-17
Åsarna, med 268 invånare, kallas för Guldbyn för alla guldmedaljer byns längdskidåkare tagit. Nu är det dags för en ny guldtitel; mest udda ställe för en snabbladdare för elbilar.

Snabbladdaren står mitt i byn, hos nätbolaget BTEA. Vid invigningen i höstas var det kö för att få ladda, men sen har det mestadels varit lugnt. I Åsarna är det än så länge bara Thorsten Handler, som jobbar på BTEA, som har elbil, och den har han skaffat på egen hand, men BTEA är på vägt att skaffa både elbilar och laddhybrider. ”När vi har tre-fyra elbilar är snabbladdaren lönsam”, säger Thorsten som anger kostnaden till ungefär 270 000 kronor.

Jämtkraft laddar ganska ofta sina elbilar på väg upp till vindkraftanläggningen på Mullberget. ”De kommer gärna in och tar en kaffe medan bilen laddar, och snackar detaljer om vindkraft och elbilar”, berättar Thorsten. Andra som tänks använda den är de som åker till Vemdalen, som tack vare snabbladdaren kan ta sig hela vägen med elbil.

Förutom snabbladdaren finns normalladdare, Mode 1 och 2, och Bergs kommun, där Åsarna ligger, planerar att skaffa både laddstolpe och elbil. En skylt till snabbladdaren är också på väg. Strömmen till laddaren kommer delvis från solceller på taket – här lever man som man lär!

Thorsten skaffade sin Nissan Leaf i juni 2012 och har redan kört över 2000 mil, inklusive över tjugo mil om dagen i smällkalla vintern. Med snabbladdare i både Östersund och i Åsarna behöver han aldrig köra någon annan bil.

Elbilsrekordet hyllar Thorsten Handler för sin elbil och BTEA för snabbladdaren i Åsarna – går det att få lönsamhet i en snabbladdare här, så går det överallt!

På elbilsrekordet.se, på Twitter och Facebook kan man följa den avgasfria resan genom Sverige. Dessutom sker en mängd lokala aktiviteter dit alla som önskar avgasfri bilism hälsas välkomna!

För mer information, kontakta:
Mattias Goldmann, 070-309 00 45, mattias.goldmann@gronabilister.se.

Senaste nyheter