Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mer hållbarhetskompetens i styrelserum

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86ae.jpg

En ny undersökning visar att börsbolagens styrelser anser att hållbarhetsfrågorna kommer att få mer utrymme i styrelsearbetet under de närmaste fem åren. Svarta affärsmodeller blir successivt gröna men det finns utmaningar innan hållbar utveckling integreras fullt ut i bolagens affärsstrategier. Det skriver Susanne Sandler, vd och Meg Tivéus, vice ordförande i StyrelseAkademien tillsammans med Lars Angler, partner på PwC i Dagens Industri i dag. Det är styrelseakademien som i samarbete med PwC har genomfört undersökningen. Totalt deltog 95 styrelseledamöter i undersökningen. De fick svara på hur de ser på hållbar utveckling och hur frågor relaterade till detta ämne blir hanterade i styrelsearbetet. 65 procent av de svarande menar att börsbolagens affärsmodeller kommer att påverkas starkt av arbetet med hållbar utveckling under de kommande fem åren. 73 procent anser att det är styrelsens ansvar att kartlägga och dokumentera hållbarhetsriskerna. 34 procent svarar dock att de inte gör någon sådan kartläggning. Trots att fler än 90 procent anser att hållbar utveckling är en strategisk fråga, anger en tredjedel att hållbarhetsfrågorna inte integreras i börsbolagens strategier. Författarna till debattartikeln efterfrågar en ökad kompetens i styrelserna när det gäller omställning av affärsmodeller och produktutveckling mot en hållbar utveckling. Det finns dessvärre idag ett kompetensglapp i flera styrelser när det gäller kunskapen om den nödvändiga omställningen mot en hållbar affärsutveckling. I undersökningen är det endast 22 procent som anger att börsbolagens styrelser har tillräcklig kompetens inom det här området, och i fler än hälften av fallen är det en miljöchef eller person med ansvar för hållbarhetsfrågor som säkerställer kunskapsöverföringen till styrelsen, skriver författarna. Samtidigt med debattartikeln presenterades det också att Styrelseutveckling Fyrbodal går samman med StyrelseAkademien. Styrelseutveckling Fyrbodal har drygt 250 medlemmar från 14 kommuner i västra Sverige, från södra Bohuslän till norska gränsen. Styrelseutveckling Fyrbodal byter samtidigt namn till StyrelseAkademien Fyrbodal. StyrelseAkademien är en ideel förening som grundades 1991 med syfte att verka för en professionalisering av styrelsearbetet i svenska företag. Verksamheten bedrivs i 14 ideella föreningar - 15 med Styrelseutveckling Fyrbodal – och har totalt över 3600 medlemmar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mer hållbarhetskompetens i styrelserum

2011-03-22
En ny undersökning visar att börsbolagens styrelser anser att hållbarhetsfrågorna kommer att få mer utrymme i styrelsearbetet under de närmaste fem åren. Svarta affärsmodeller blir successivt gröna men det finns utmaningar innan hållbar utveckling integreras fullt ut i bolagens affärsstrategier. Det skriver Susanne Sandler, vd och Meg Tivéus, vice ordförande i StyrelseAkademien tillsammans med Lars Angler, partner på PwC i Dagens Industri i dag.

Det är styrelseakademien som i samarbete med PwC har genomfört undersökningen. Totalt deltog 95 styrelseledamöter i undersökningen. De fick svara på hur de ser på hållbar utveckling och hur frågor relaterade till detta ämne blir hanterade i styrelsearbetet.

65 procent av de svarande menar att börsbolagens affärsmodeller kommer att påverkas starkt av arbetet med hållbar utveckling under de kommande fem åren. 73 procent anser att det är styrelsens ansvar att kartlägga och dokumentera hållbarhetsriskerna. 34 procent svarar dock att de inte gör någon sådan kartläggning.

Trots att fler än 90 procent anser att hållbar utveckling är en strategisk fråga, anger en tredjedel att hållbarhetsfrågorna inte integreras i börsbolagens strategier. Författarna till debattartikeln efterfrågar en ökad kompetens i styrelserna när det gäller omställning av affärsmodeller och produktutveckling mot en hållbar utveckling.

Det finns dessvärre idag ett kompetensglapp i flera styrelser när det gäller kunskapen om den nödvändiga omställningen mot en hållbar affärsutveckling. I undersökningen är det endast 22 procent som anger att börsbolagens styrelser har tillräcklig kompetens inom det här området, och i fler än hälften av fallen är det en miljöchef eller person med ansvar för hållbarhetsfrågor som säkerställer kunskapsöverföringen till styrelsen, skriver författarna.

Samtidigt med debattartikeln presenterades det också att Styrelseutveckling Fyrbodal går samman med StyrelseAkademien. Styrelseutveckling Fyrbodal har drygt 250 medlemmar från 14 kommuner i västra Sverige, från södra Bohuslän till norska gränsen. Styrelseutveckling Fyrbodal byter samtidigt namn till StyrelseAkademien Fyrbodal. StyrelseAkademien är en ideel förening som grundades 1991 med syfte att verka för en professionalisering av styrelsearbetet i svenska företag. Verksamheten bedrivs i 14 ideella föreningar - 15 med Styrelseutveckling Fyrbodal – och har totalt över 3600 medlemmar.

Senaste nyheter