Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Maten som vårdar det svenska sommarlandskapet

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskt-sigill-kalv250x375.jpg

Det är en fantastisk upplevelse, ett riktigt skådespel. Korna känner på sig när det är dags för sommarens uteliv. De är förväntansfulla så när bonden öppnar ladugårdsdörren, blir det full fart. Korna hoppar, gör krumsprång, de riktigt spritter av lycka och glädje. Det är bråttom ut till det färska gröna gräset i hagarna. Snart kommer vi att översvämmas av dessa underbara bilder på glada kor som skuttar ut på sommarbete. Kanske besöker du ett kosläpp?! Vi hjälper dig att välja maten från djuren som vårdar det svenska sommarlandskapet. Alla svenska kor får beta ute på sommaren. För många kor i andra länder är detta ingen självklarhet. Våra svenska kor ger oss allt från färsk mjölk och grädde till grekisk yoghurt och ost. Finns det dessutom ett Svenskt Sigill-märke på produkten kan du vara säker på att den kommer från en oberoende certifierad mjölkgård i Sverige, med extra höga krav på djuromsorg och miljöansvar. Både mjölk- och köttkor, lamm och inte minst bin är några av de djurarter som gör ovärderliga insatser för att vårda det svenska sommarlandskapet. Att tex låta djur beta på våra svenska naturbetesmarker är en förutsättning för att vi ska kunna bevara dess biologiska och kulturella värden. Hagmarker, strandängar, ljunghedar, alvarsmarker och strandbeten är olika typer av naturbetesmark, med det gemensamt att de varken gödslas eller bearbetas. De betande djuren ger marken dess unika förutsättningar, samtidigt som vi kan njuta av ett fantastiskt certifierat naturbeteskött. Titta efter märkningen Svenskt Sigill – Naturbeteskött då vet du att djuren verkligen har betat på naturbetesmarker. Certifieringen säkrar den viktiga biologiska mångfalden och minskad klimatpåverkan genom inlagring av koldioxid i betesmarkerna. Svenskt Sigill-märket hjälper dig som konsument att hitta produkter som garanterat håller hagar och ängar öppna. Smaken är en helhetsupplevelse Det både gör och smakar gott! Sammansättningen i mjölken blir annorlunda när korna äter färskt gräs, det vet vi. Biffen blir godare när kon ätit gräs och örter på den svenska hagmarken och honungen får helt olika smak av ljung, raps eller klöver. Men vi vet också att smaken är en helhetsupplevelse. Om djuren mått bra, så smakar det gott. Har gården tagit extra miljöansvar, så smakar det gott. Om du som konsument känner dig trygg med ditt val, så smakar det gott. Ett Svenskt Sigill-märke visar dig till mat från gårdar i Sverige med omsorg om djur och natur. Eftersom gårdarna och odlingarna är tredjepartscertifierade* kan även kommuner och landsting som önskar köpa dessa livsmedel ställa tydliga krav och följa upp verifikaten på ett enkelt sätt. *revisorer från oberoende kontrollföretag granskar regelbundet odlingarna/gårdarna.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Maten som vårdar det svenska sommarlandskapet

2015-04-27
Det är en fantastisk upplevelse, ett riktigt skådespel. Korna känner på sig när det är dags för sommarens uteliv. De är förväntansfulla så när bonden öppnar ladugårdsdörren, blir det full fart. Korna hoppar, gör krumsprång, de riktigt spritter av lycka och glädje. Det är bråttom ut till det färska gröna gräset i hagarna. Snart kommer vi att översvämmas av dessa underbara bilder på glada kor som skuttar ut på sommarbete. Kanske besöker du ett kosläpp?!

Vi hjälper dig att välja maten från djuren som vårdar det svenska sommarlandskapet. Alla svenska kor får beta ute på sommaren. För många kor i andra länder är detta ingen självklarhet. Våra svenska kor ger oss allt från färsk mjölk och grädde till grekisk yoghurt och ost. Finns det dessutom ett Svenskt Sigill-märke på produkten kan du vara säker på att den kommer från en oberoende certifierad mjölkgård i Sverige, med extra höga krav på djuromsorg och miljöansvar.

Både mjölk- och köttkor, lamm och inte minst bin är några av de djurarter som gör ovärderliga insatser för att vårda det svenska sommarlandskapet. Att tex låta djur beta på våra svenska naturbetesmarker är en förutsättning för att vi ska kunna bevara dess biologiska och kulturella värden. Hagmarker, strandängar, ljunghedar, alvarsmarker och strandbeten är olika typer av naturbetesmark, med det gemensamt att de varken gödslas eller bearbetas. De betande djuren ger marken dess unika förutsättningar, samtidigt som vi kan njuta av ett fantastiskt certifierat naturbeteskött. Titta efter märkningen Svenskt Sigill – Naturbeteskött då vet du att djuren verkligen har betat på naturbetesmarker.

Certifieringen säkrar den viktiga biologiska mångfalden och minskad klimatpåverkan genom inlagring av koldioxid i betesmarkerna. Svenskt Sigill-märket hjälper dig som konsument att hitta produkter som garanterat håller hagar och ängar öppna.

Smaken är en helhetsupplevelse Det både gör och smakar gott! Sammansättningen i mjölken blir annorlunda när korna äter färskt gräs, det vet vi. Biffen blir godare när kon ätit gräs och örter på den svenska hagmarken och honungen får helt olika smak av ljung, raps eller klöver. Men vi vet också att smaken är en helhetsupplevelse. Om djuren mått bra, så smakar det gott. Har gården tagit extra miljöansvar, så smakar det gott. Om du som konsument känner dig trygg med ditt val, så smakar det gott. Ett Svenskt Sigill-märke visar dig till mat från gårdar i Sverige med omsorg om djur och natur.

Eftersom gårdarna och odlingarna är tredjepartscertifierade* kan även kommuner och landsting som önskar köpa dessa livsmedel ställa tydliga krav och följa upp verifikaten på ett enkelt sätt.

*revisorer från oberoende kontrollföretag granskar regelbundet odlingarna/gårdarna.

Senaste nyheter