Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Många vill bli Nordisk energikommun 2011

https://www.klimatsmart.se/images/news/nordicenergymunicipality155x250a.jpg

44 nordiska kommuner har antagit utmaningen om att bli utsedd till Nordisk Energikommun 2011. Tävlingen drogs igång den 25 oktober i fjol av de nordiska energiministrarna för att stödja och synliggöra de nordiska kommunernas satsningar på hållbara energi- och klimatlösningar. Det stora antalet kommuner som deltar visar att de nordiska kommunerna både kan och vill delta aktivt i utmaningen att göra Norden till en region som är CO2-neutral eller oberoende av fossil energi, och som har fokus på grön tillväxt. För att komma ifråga som Nordisk energikommun 2011 ska kommunen presentera ett energiprojekt, exempelvis rörande förnybar energi eller energieffektivisering, som ska visa att kommunen gör en särskild insats med banbrytande och innovativa lösningar. Lösningen ska bland annat skapa grön tillväxt och utveckling i regionen och samtidigt bidra till att förverkliga visionen om ett energisystem som är CO2-neutralt eller oberoende av fossila bränslen. I Sverige har Göteborgs stad, Katrineholms, Lidköpings, Umeå och Ulricehamns kommuner, Västerås stad, Växjö samt Östersunds (med Sundsvall och Trondheim som medsökande) kommuner anmält sig till tävlingen och sänt in en ansökan. Alla ansökningar kommer att bedömas av en nationell bedömningskommitté, som ska nominera högst tre kommuner i respektive land eller självstyrande område. Vilka kommuner som nominerats kommer att offentliggöras i mitten av mars, för svensk del under konferensen Energiutblick. De kommuner som nominerats av den nationella bedömningskommittén går vidare i tävlingen och kommer senare under våren att bedömas av en nordisk bedömningskommitté med representanter från alla nordiska länder. Den slutliga vinnaren av titeln ”Nordisk energikommun 2011” kommer att utses vid ett evenemang i Finland i mitten av juni. För ytterligare information, kontakta: Åke Axenbom, 016-544 20 10

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Många vill bli Nordisk energikommun 2011

2011-01-24
44 nordiska kommuner har antagit utmaningen om att bli utsedd till Nordisk Energikommun 2011. Tävlingen drogs igång den 25 oktober i fjol av de nordiska energiministrarna för att stödja och synliggöra de nordiska kommunernas satsningar på hållbara energi- och klimatlösningar.

Det stora antalet kommuner som deltar visar att de nordiska kommunerna både kan och vill delta aktivt i utmaningen att göra Norden till en region som är CO2-neutral eller oberoende av fossil energi, och som har fokus på grön tillväxt.

För att komma ifråga som Nordisk energikommun 2011 ska kommunen presentera ett energiprojekt, exempelvis rörande förnybar energi eller energieffektivisering, som ska visa att kommunen gör en särskild insats med banbrytande och innovativa lösningar. Lösningen ska bland annat skapa grön tillväxt och utveckling i regionen och samtidigt bidra till att förverkliga visionen om ett energisystem som är CO2-neutralt eller oberoende av fossila bränslen.

I Sverige har Göteborgs stad, Katrineholms, Lidköpings, Umeå och Ulricehamns kommuner, Västerås stad, Växjö samt Östersunds (med Sundsvall och Trondheim som medsökande) kommuner anmält sig till tävlingen och sänt in en ansökan. Alla ansökningar kommer att bedömas av en nationell bedömningskommitté, som ska nominera högst tre kommuner i respektive land eller självstyrande område. Vilka kommuner som nominerats kommer att offentliggöras i mitten av mars, för svensk del under konferensen Energiutblick.

De kommuner som nominerats av den nationella bedömningskommittén går vidare i tävlingen och kommer senare under våren att bedömas av en nordisk bedömningskommitté med representanter från alla nordiska länder. Den slutliga vinnaren av titeln ”Nordisk energikommun 2011” kommer att utses vid ett evenemang i Finland i mitten av juni.

För ytterligare information, kontakta:
Åke Axenbom, 016-544 20 10

På webbplatsen www.nordicenergymunicipality.org finns mer detaljerad information om projektet, ansökningshandlingar m m. Hemsidan kommer att fungera som ett skyltfönster både inom och utanför Norden för lokala nordiska energilösningar och alla nominerade projekt kommer att presenteras på hemsidan.

Senaste nyheter