Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lund toppar ekomatsligan igen

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekomatcentrum250x56a.jpg

För andra året i rad toppar Lunds kommun Ekomatsligan, denna gång i ensamt majestät, med säker marginal till tvåan Uppsala läns landsting. Lund har rapporterat 33,7 procent ekologiskt för 2009. Detta visar EkoMatCentrums årliga sammanställning av de kommuner och landsting som är bäst på inköp av ekologiskt - Det är de första tio procenten som är svårast, säger en glad Kerstin Andersson (projektledare för EMIL) i Lund. Det vinnande konceptet är enkelt, träget arbete, engagemang och politisk vilja har lagt Lund i toppen på Ekomatligan för andra året i rad. Det är ett långsiktigt arbete att bli bra på ekologiskt och funderingar finns redan på nästa mål, 100 procent till 2020. Det är 27 kommuner, landsting och stadsdelar som har klassat in i årets Ekomatsliga. Samtliga har en ekologisk inköpsandel på minst sexton procent. Lunds kommun koras till ”Vinnare av Ekomatsligan 2010” med 33,7 procent ekologiskt inköp. Uppsala läns landsting får i år nöja sig med en andra plats placering, 27,8 procent ekologiskt räckte inte riktigt ända fram till toppen, strax före Torshälla stadsdelsförvaltning, Åre och Vaggeryd som samtliga noterat över 25 procent. Konsumtionen i hela offentliga sektorn noterade 10,2 procent för 2009. En ökning med 10 procent sedan 2008. En handfull kommuner, landsting och stadsdelar har redan passerat det nationella målet och ännu några fler kommer det att bli innan 2010 är till ända. - Det är fantastiskt vad ett politiskt mål från regeringens sida kan leda till. Hade vi inte haft detta 25 procents-mål hade vi inte haft mycket ekologiskt i offentlig sektor idag. Se på den privata ekokonsumtionen i detaljhandeln, där finns inget offentligt mål och inköpen ligger bara på ca 3 procent, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum. - Nu behöver vi ett nytt offentligt konsumtionsmål att jobba mot och många fler ekologiska producenter i Sverige. Jag efterlyser en tydlig och klar politisk inriktning från våra folkvalda politiker!, fortsätter Eva Fröman på EkoMatCentrum. Studien, som ligger till grund för Ekomatsligan har gjorts av EkoMatCentrum – Informationscentrum för Ekologiska Produkter på uppdrag av KRAV. Läs mer om Ekomatsligan och ekologiskt i offentliga storhushåll i tidningen Proffs! För mer information, kontakta: Eva Fröman, 08-779 59 29, 070-779 59 90, eva@ekomatcentrum.se eller Carin Enfors, 08-582 444 24, 070-536 26 15, carin@ekomatcentrum.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lund toppar ekomatsligan igen

2010-04-28
För andra året i rad toppar Lunds kommun Ekomatsligan, denna gång i ensamt majestät, med säker marginal till tvåan Uppsala läns landsting. Lund har rapporterat 33,7 procent ekologiskt för 2009. Detta visar EkoMatCentrums årliga sammanställning av de kommuner och landsting som är bäst på inköp av ekologiskt

- Det är de första tio procenten som är svårast, säger en glad Kerstin Andersson (projektledare för EMIL) i Lund.

Det vinnande konceptet är enkelt, träget arbete, engagemang och politisk vilja har lagt Lund i toppen på Ekomatligan för andra året i rad. Det är ett långsiktigt arbete att bli bra på ekologiskt och funderingar finns redan på nästa mål, 100 procent till 2020.

Det är 27 kommuner, landsting och stadsdelar som har klassat in i årets Ekomatsliga. Samtliga har en ekologisk inköpsandel på minst sexton procent. Lunds kommun koras till ”Vinnare av Ekomatsligan 2010” med 33,7 procent ekologiskt inköp.

Uppsala läns landsting får i år nöja sig med en andra plats placering, 27,8 procent ekologiskt räckte inte riktigt ända fram till toppen, strax före Torshälla stadsdelsförvaltning, Åre och Vaggeryd som samtliga noterat över 25 procent.

Konsumtionen i hela offentliga sektorn noterade 10,2 procent för 2009. En ökning med 10 procent sedan 2008.

En handfull kommuner, landsting och stadsdelar har redan passerat det nationella målet och ännu några fler kommer det att bli innan 2010 är till ända.

- Det är fantastiskt vad ett politiskt mål från regeringens sida kan leda till. Hade vi inte haft detta 25 procents-mål hade vi inte haft mycket ekologiskt i offentlig sektor idag. Se på den privata ekokonsumtionen i detaljhandeln, där finns inget offentligt mål och inköpen ligger bara på ca 3 procent, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

- Nu behöver vi ett nytt offentligt konsumtionsmål att jobba mot och många fler ekologiska producenter i Sverige. Jag efterlyser en tydlig och klar politisk inriktning från våra folkvalda politiker!, fortsätter Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Studien, som ligger till grund för Ekomatsligan har gjorts av EkoMatCentrum – Informationscentrum för Ekologiska Produkter på uppdrag av KRAV. Läs mer om Ekomatsligan och ekologiskt i offentliga storhushåll i tidningen Proffs!

För mer information, kontakta: Eva Fröman, 08-779 59 29, 070-779 59 90, eva@ekomatcentrum.se eller Carin Enfors, 08-582 444 24, 070-536 26 15, carin@ekomatcentrum.se.

Senaste nyheter