Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lunch på KRAV-märkt restaurang i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/godmat250x188.jpg

För ett tag sedan var jag och mina kollegor ute och lunch åt på Örebros enda KRAV-märkta lunchrestaurang, Amica More NorrTull. Maten var väldigt god och vacker att se på. Eller vad sägs om det här? Själv åt jag lax, stekt potatis och en stor tallrik sallad. Jag blev lite förvånad över att få lax, eftersom jag sällan ser ekologisk lax i butikerna. Något senare kom jag på att en KRAV-märkt restaurang nog inte betyder att alla råvaror är ekologiska. Jag hade bara haft en vag föreställning av att ”allt” skulle vara ekologiskt. Senare tog jag reda på att KRAV har tre olika nivåer/märkningar med 1-3 KRAV-märken beroende på hur stor andel av produkterna som är KRAV-, EU-ekologisk eller MSC-märkta. För att få ett KRAV-märke krävs det att minst 25% av det totala inköpsvärdet är KRAV/EU-eko/MSC-märkta livsmedel eller att minst 15 livsmedel byts ut till livsmedel med dessa märkningar. För att får två KRAV-märken höjs ribban till 50% och för att få tre KRAV-märken gäller att livsmedel svarande till minst 90% av inköpsvärdet ska vara märkta. Även mina arbetskollegor gav maten ett högt betyg och var mycket nöjda, trots att det var svårt att uppskatta hur stor del av maten som var ekologisk. Vi försökte att fråga, lyckades inte få något bra svar. Gissningsvis handlar det dock om ett KRAV-märke, dvs. minst 25% av inköpsvärdet eller minst 15 produkter. Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lunch på KRAV-märkt restaurang i Örebro

2012-05-10
Vacker och god mat från KRAV-märkta
Amica More NorrTull.
För ett tag sedan var jag och mina kollegor ute och lunch åt på Örebros enda KRAV-märkta lunchrestaurang, Amica More NorrTull. Maten var väldigt god och vacker att se på. Eller vad sägs om det här?

Själv åt jag lax, stekt potatis och en stor tallrik sallad. Jag blev lite förvånad över att få lax, eftersom jag sällan ser ekologisk lax i butikerna. Något senare kom jag på att en KRAV-märkt restaurang nog inte betyder att alla råvaror är ekologiska. Jag hade bara haft en vag föreställning av att ”allt” skulle vara ekologiskt.

Senare tog jag reda på att KRAV har tre olika nivåer/märkningar med 1-3 KRAV-märken beroende på hur stor andel av produkterna som är KRAV-, EU-ekologisk eller MSC-märkta.

För att få ett KRAV-märke krävs det att minst 25% av det totala inköpsvärdet är KRAV/EU-eko/MSC-märkta livsmedel eller att minst 15 livsmedel byts ut till livsmedel med dessa märkningar. För att får två KRAV-märken höjs ribban till 50% och för att få tre KRAV-märken gäller att livsmedel svarande till minst 90% av inköpsvärdet ska vara märkta.

Även mina arbetskollegor gav maten ett högt betyg och var mycket nöjda, trots att det var svårt att uppskatta hur stor del av maten som var ekologisk. Vi försökte att fråga, lyckades inte få något bra svar. Gissningsvis handlar det dock om ett KRAV-märke, dvs. minst 25% av inköpsvärdet eller minst 15 produkter.

Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Senaste nyheter