Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lilla Bjers Gårdskrog vann pris för Årets Hållbara Gastronomi

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-hallbargastronomi250x230.jpg

På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm idag, korades den KRAV-certifierade restaurangen Lilla Bjers gårdskrog till Årets Hållbara Gastronomi. – Den ekologiska tanken vinner! Tidigare var gästerna mer skeptiska mot ekologisk mat. Nu säger de vad gott, vad roligt!, säger Göran Hoas som driver krogen tillsammans med sin fru Margareta Hoas. – Helt överväldigande, säger Margareta Hoas om att ha vunnit priset Årets Hållbara Gastronomi. Lilla Bjers gårdskrog vinner med motiveringen”För att konsekvent ha utvecklat ett ekologiskt och hållbart tänkadne med grund i egna odlingar, som tillsammans med ett varsamt kreativt handlag i köket resulterar i smakrika rätter, som smeker både gom och samvete.” Med priset Årets Hållbara Gastronomi premierar White Guide och KRAV en restaurang som på ett utomordentligt sätt förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led. För det är ekologiska råvaror en viktig grund för en hållbar utveckling på restaurangscenen – och i förlängningen för oss alla. Lilla Bjers gårdskrog är certifierade med 3 KRAV-märken. De andra nominerade i kategorin var: - Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda (3 KRAV-märken) - PM & Vänner i Växjö (1 KRAV-märke) - Wasa Allé i Göteborg (1 KRAV-märke) Priset är en ekologisk gastronomiresa till Danmark för fyra personer, med övernattning på ett boende med ekologisk inriktning. Dessutom ingår det bland annat ett studiebesök på ett bryggeri och en middag på en av Danmarks finaste ekologiska restauranger. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %. Läs mer i KRAVs regler för restaurang. Att livsmedlen är KRAV-godkända innebäri det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa. Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det. På White Guide galan lanserades även årets upplaga av White Guide, som är en årlig och rikstäckande restaurangguide där 500 av Sveriges bästa restauranger finns med, varav 18 är KRAV-certifierade. White Guide har getts ut sedan 2004. Kontakt: Göran Hoas, Lilla Bjers gårdsbutik, 070-360 73 57 Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide, 070-727 21 22 Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018 17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lilla Bjers Gårdskrog vann pris för Årets Hållbara Gastronomi

2014-03-04
På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm idag, korades den KRAV-certifierade restaurangen Lilla Bjers gårdskrog till Årets Hållbara Gastronomi.

– Den ekologiska tanken vinner! Tidigare var gästerna mer skeptiska mot ekologisk mat. Nu säger de vad gott, vad roligt!, säger Göran Hoas som driver krogen tillsammans med sin fru Margareta Hoas.

– Helt överväldigande, säger Margareta Hoas om att ha vunnit priset Årets Hållbara Gastronomi.

Lilla Bjers gårdskrog vinner med motiveringen”För att konsekvent ha utvecklat ett ekologiskt och hållbart tänkadne med grund i egna odlingar, som tillsammans med ett varsamt kreativt handlag i köket resulterar i smakrika rätter, som smeker både gom och samvete.”

Med priset Årets Hållbara Gastronomi premierar White Guide och KRAV en restaurang som på ett utomordentligt sätt förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led. För det är ekologiska råvaror en viktig grund för en hållbar utveckling på restaurangscenen – och i förlängningen för oss alla.

Lilla Bjers gårdskrog är certifierade med 3 KRAV-märken. De andra nominerade i kategorin var:

- Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda (3 KRAV-märken)
- PM & Vänner i Växjö (1 KRAV-märke)
- Wasa Allé i Göteborg (1 KRAV-märke)

Priset är en ekologisk gastronomiresa till Danmark för fyra personer, med övernattning på ett boende med ekologisk inriktning. Dessutom ingår det bland annat ett studiebesök på ett bryggeri och en middag på en av Danmarks finaste ekologiska restauranger.

Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %. Läs mer i KRAVs regler för restaurang.

Att livsmedlen är KRAV-godkända innebäri det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa.

Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.

På White Guide galan lanserades även årets upplaga av White Guide, som är en årlig och rikstäckande restaurangguide där 500 av Sveriges bästa restauranger finns med, varav 18 är KRAV-certifierade. White Guide har getts ut sedan 2004.

Kontakt:
Göran Hoas, Lilla Bjers gårdsbutik, 070-360 73 57
Mikael Mölstad, grundare och partner i White Guide, 070-727 21 22
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018 17 45 17
Foto: Jenny Djurberg Griffiths

Senaste nyheter