Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lättare att välja effektiv luftvärmepump

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Nu blir det lättare att välja en luftluftvärmepump som passar för vårt kalla klimat. Från årsskiftet har luftluftvärmepumpar, fläktar, cirkulations- och vattenpumpar bättre energimärkning och energikrav i hela EU. Med skärpta krav på energieffektivitet, rensas de sämsta produkterna från marknaden. Bland dem som säljs, finns energimärkningen som guidar konsumenten till ett än mer energieffektivt köp. Eftersom klimatet skiljer mycket mellan Europas länder har nu tillverkaren möjlighet att i energimärkningen visa värmepumpens energieffektivitet i tre olika europeiska klimat: varmt, medel och kallt. För den medelvarma zonen är uppgiften obligatorisk, medan den är frivillig för varmt och kallt klimat. – När värmepumpen är märkt för kallt klimat får nordiska köpare lättare att välja en luftluftvärmepump som är designad för våra temperaturer. Den kommer att fungera bättre, vara energieffektivare och hållbarare än de som är gjorda för det europeiska medelklimatet, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten, som för Sveriges räkning har varit med och drivit frågan om energimärkning för kallt klimat. Energimärkningen visar även buller från både inomhus- och utomhusdelen genom angivna decibel. – De tester som Energimyndigheten gjort på luftluftvärmepumpar visar att de bullrar olika mycket och värdena skiljer stort. Vissa modeller har ljudnivåer som ligger tio decibel över andra och det är i praktiken en fördubbling av bullret. Energimärkningen gör det nu lättare att välja en tystare värmepump, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Testlab.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lättare att välja effektiv luftvärmepump

2013-01-09
Nu blir det lättare att välja en luftluftvärmepump som passar för vårt kalla klimat. Från årsskiftet har luftluftvärmepumpar, fläktar, cirkulations- och vattenpumpar bättre energimärkning och energikrav i hela EU.

Med skärpta krav på energieffektivitet, rensas de sämsta produkterna från marknaden. Bland dem som säljs, finns energimärkningen som guidar konsumenten till ett än mer energieffektivt köp.

Eftersom klimatet skiljer mycket mellan Europas länder har nu tillverkaren möjlighet att i energimärkningen visa värmepumpens energieffektivitet i tre olika europeiska klimat: varmt, medel och kallt. För den medelvarma zonen är uppgiften obligatorisk, medan den är frivillig för varmt och kallt klimat.

– När värmepumpen är märkt för kallt klimat får nordiska köpare lättare att välja en luftluftvärmepump som är designad för våra temperaturer. Den kommer att fungera bättre, vara energieffektivare och hållbarare än de som är gjorda för det europeiska medelklimatet, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten, som för Sveriges räkning har varit med och drivit frågan om energimärkning för kallt klimat.

Energimärkningen visar även buller från både inomhus- och utomhusdelen genom angivna decibel.

– De tester som Energimyndigheten gjort på luftluftvärmepumpar visar att de bullrar olika mycket och värdena skiljer stort. Vissa modeller har ljudnivåer som ligger tio decibel över andra och det är i praktiken en fördubbling av bullret. Energimärkningen gör det nu lättare att välja en tystare värmepump, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Testlab.

Senaste nyheter