Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt trotsar lågkonjunkturen

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav_logo_148x118.jpg

Försäljningen av KRAV-märkt och ekologisk mat fortsätter att öka i Sverige ­- inom vissa kategorier redovisas fyrdubbla ökningar det senaste året. – Jag trodde nog att tillväxten skulle hålla i sig, men så här bra siffror hade jag inte räknat med, säger Katarina Wolf på KRAV. Hon har studerat färska siffror från analysföretaget Nielsen och konstaterar att det den generella tillväxten för ekologiskt i Sverige är 35 procent och att flera snabbväxande kategorier utmärker sig. En av dessa är ärter, bönor och linser. Kanske ett resultat av nya produktlanseringar, i kombination med svenskarnas nyväckta intresse för alternativ till potatis och pasta. Även nötter och torkad frukt har en mycket positiv utveckling. En annan raket är den KRAV-märkta fisken som de senaste månaderna har lanserats på bred front i dagligvaruhandeln. – När det gäller fisken är vi på KRAV mycket nöjda med resultatet. Vi har jobbat hårt och länge med produkt- och marknadsutveckling på fisksidan. Nu ser vi att konsumenterna också väljer fisk från hållbara bestånd, säger Katarina Wolf. Idag finns över 80 KRAV-märkta fisk och skaldjurprodukter på marknaden. KRAV-fisken säljs ofta djupfryst - som helhet en växande kategori. Här finns bär, grönsaker, glass och halvfabrikat, men inga av dessa produkter slår fisken som mäter fyrdubbla försäljningsökningar under första kvartalet 2009, jämfört med samma period i fjol. Katarina Wolf analyserar siffrorna från Nielsen med tillförsikt: – Vi ser ständigt nya produktlanseringar på ekomarknaden och det stimulerar förstås försäljningen. Om efterfrågan skulle plana ut är det helt naturligt, det viktiga är att vi har en konstant tillväxt i den hållbara livsmedelsindustrin. Då törs också producenterna satsa. För mer information, se www.krav.se.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkt trotsar lågkonjunkturen

2009-08-05
Försäljningen av KRAV-märkt och ekologisk mat fortsätter att öka i Sverige ­- inom vissa kategorier redovisas fyrdubbla ökningar det senaste året.

– Jag trodde nog att tillväxten skulle hålla i sig, men så här bra siffror hade jag inte räknat med, säger Katarina Wolf på KRAV.

Hon har studerat färska siffror från analysföretaget Nielsen och konstaterar att det den generella tillväxten för ekologiskt i Sverige är 35 procent och att flera snabbväxande kategorier utmärker sig. En av dessa är ärter, bönor och linser. Kanske ett resultat av nya produktlanseringar, i kombination med svenskarnas nyväckta intresse för alternativ till potatis och pasta. Även nötter och torkad frukt har en mycket positiv utveckling.

En annan raket är den KRAV-märkta fisken som de senaste månaderna har lanserats på bred front i dagligvaruhandeln.

– När det gäller fisken är vi på KRAV mycket nöjda med resultatet. Vi har jobbat hårt och länge med produkt- och marknadsutveckling på fisksidan. Nu ser vi att konsumenterna också väljer fisk från hållbara bestånd, säger Katarina Wolf.

Idag finns över 80 KRAV-märkta fisk och skaldjurprodukter på marknaden. KRAV-fisken säljs ofta djupfryst - som helhet en växande kategori. Här finns bär, grönsaker, glass och halvfabrikat, men inga av dessa produkter slår fisken som mäter fyrdubbla försäljningsökningar under första kvartalet 2009, jämfört med samma period i fjol.

Katarina Wolf analyserar siffrorna från Nielsen med tillförsikt:

– Vi ser ständigt nya produktlanseringar på ekomarknaden och det stimulerar förstås försäljningen. Om efterfrågan skulle plana ut är det helt naturligt, det viktiga är att vi har en konstant tillväxt i den hållbara livsmedelsindustrin. Då törs också producenterna satsa.

För mer information, se www.krav.se.

Senaste nyheter