Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt julskinka säljer otroligt bra

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-julskinka250x167.jpg

I år finns rekordmånga KRAV-märkta julskinkor till försäljning – cirka sex ton. Trots den nästan dubblerade mängden jämfört med tidigare år har merparten av butikerna ändå sålt slut. Det visar en rundringning veckan före julafton. I år säljer 22 butiker de sex ton KRAV-märkta julskinkor som har tillverkats. Redan veckan före jul har tolv av butikerna sålt slut och vittnar om ovanligt stor efterfrågan på den KRAV-märkta julskinkan. På ICA Kvantum i Lerum tycker man att efterfrågan, speciellt på KRAV-julskinka, ökar och att den varit extra bra i år. På ICA Maxi i Östersund är det första året man satsar på KRAV-märkt julskinka och där är man mycket nöjd eftersom den sålt otroligt bra. Benny Melin är en av grossisterna som sett till att det funnits rekordmånga KRAV-märkta julskinkor till försäljning i år. – Målet är att försöka öka mängden KRAV-märkta julskinkor ytterligare till nästa jul. Jag märket också av en ökad förfrågan på KRAV-märkt kött under hela året, framförallt är det restauranger som hör av sig, säger Benny Melin, Melins kött. Johan Ceije, Försäljningschef på KRAV tycker att årets rekordförsäljning är oerhört glädjande: – Den visar att butikerna börjar reagera på att en allt större del av konsumenterna efterfrågar kött från djur som haft det riktigt bra och som fått obesprutat foder. När det gäller charkprodukter utan nitrit så märker vi ett tydligt ökat intresse för de naturligt ”gråsa” charkprodukterna. Nitrit tillsätts i julskinkoroch charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet skafå en rödare färg. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken). De som använder nitrit hävdar att det skyddar botulism, en ovanlig smitta som i värsta fall kan leda till dödsfall. Smittskyddsinstitutet uppger att Sverige sen 1969 haft ett tiotal inhemskt smittade fall av botulism och att samtliga har kommit från heminlagd sill/strömming, sill konserv, rökt eller gravad fisk. I Finland där till exempel julskinkan är nitritfri uppger Institutet för hälsa och välfärd likvärdiga uppgifter. Botulism är ovanligt och när den uppstår kommer smittan från rökt eller felaktigt konserverad fisk och otillräckligt värmebehandlade hemkonserver. En gris består av betydligt mer kött än skinkan, och KRAVs ambition är att den nyfikna konsumenten ska flytta blicken till andra KRAV-märkta produkter, så väl i charkdisken som bland det färska och frysta köttet. – Vi tror och hoppas verkligen att den kraftiga efterfrågeökningen håller i sig och att konsumenterna väljer att köpa KRAV-märkt kött och chark under hela året och inte enbart till jul, säger Johan Cejie. Butiker som säljer KRAV-märkt julskinka (”julskinkestatus” vid KRAVs rundringning): • Duå, Umeå (slutsålt) • Ekobeställarna, Göteborg och Östersund (slutsålt) • Ekodirekt (har kvar) • Ekostore, Göteborg (har kvar) • Fram Ekolivs, Haga, Göteborg (slutsålt) • Fram Ekolivs, Linne, Göteborg (slutsålt) • Frösön, Östersund (slutsålt) • Gårdssällskapet, Stockholm (slutsålt) • Hemköp Masthugget, Göteborg (slutsålt) • Gårdsbutik Hornuddens trädgård, Strängnäs (har kvar) • ICA Kvantum Ekängen, Eskilstuna (har kvar) • ICA Kvantum Kungsbacka (slutsålt) • ICA Kvantum Lerum (slutsålt) • Ica Maxi Botkyrka (har kvar) • ICA Maxi Nacka (har kvar) • ICA Maxi Östersund (har kvar) • ICA Torgkassen, Uppsala (har kvar) • JA Ekolivs, Härnösand (slutsålt) • Johan i Hallen, Göteborg och webb–butik (slutsålt) • Kaprifolkött, Göteborg (ingen uppgift, kan ha kvar) • Lilla Bjers Gårdsbutik, Gotland (har kvar) • Svenska Delikatesser, Uppsala (slutsålt) Kontakt: Benny Melin, Melins kött, 073-85 51 41 Johan Cejie, Försäljningschef KRAV 018-17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkt julskinka säljer otroligt bra

2013-12-19
I år finns rekordmånga KRAV-märkta julskinkor till försäljning – cirka sex ton. Trots den nästan dubblerade mängden jämfört med tidigare år har merparten av butikerna ändå sålt slut. Det visar en rundringning veckan före julafton.

I år säljer 22 butiker de sex ton KRAV-märkta julskinkor som har tillverkats. Redan veckan före jul har tolv av butikerna sålt slut och vittnar om ovanligt stor efterfrågan på den KRAV-märkta julskinkan.

På ICA Kvantum i Lerum tycker man att efterfrågan, speciellt på KRAV-julskinka, ökar och att den varit extra bra i år. På ICA Maxi i Östersund är det första året man satsar på KRAV-märkt julskinka och där är man mycket nöjd eftersom den sålt otroligt bra.

Benny Melin är en av grossisterna som sett till att det funnits rekordmånga KRAV-märkta julskinkor till försäljning i år.

– Målet är att försöka öka mängden KRAV-märkta julskinkor ytterligare till nästa jul. Jag märket också av en ökad förfrågan på KRAV-märkt kött under hela året, framförallt är det restauranger som hör av sig, säger Benny Melin, Melins kött.

Johan Ceije, Försäljningschef på KRAV tycker att årets rekordförsäljning är oerhört glädjande:

– Den visar att butikerna börjar reagera på att en allt större del av konsumenterna efterfrågar kött från djur som haft det riktigt bra och som fått obesprutat foder. När det gäller charkprodukter utan nitrit så märker vi ett tydligt ökat intresse för de naturligt ”gråsa” charkprodukterna.

Nitrit tillsätts i julskinkoroch charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet skafå en rödare färg. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken).

De som använder nitrit hävdar att det skyddar botulism, en ovanlig smitta som i värsta fall kan leda till dödsfall. Smittskyddsinstitutet uppger att Sverige sen 1969 haft ett tiotal inhemskt smittade fall av botulism och att samtliga har kommit från heminlagd sill/strömming, sill konserv, rökt eller gravad fisk.

I Finland där till exempel julskinkan är nitritfri uppger Institutet för hälsa och välfärd likvärdiga uppgifter. Botulism är ovanligt och när den uppstår kommer smittan från rökt eller felaktigt konserverad fisk och otillräckligt värmebehandlade hemkonserver.

En gris består av betydligt mer kött än skinkan, och KRAVs ambition är att den nyfikna konsumenten ska flytta blicken till andra KRAV-märkta produkter, så väl i charkdisken som bland det färska och frysta köttet.

– Vi tror och hoppas verkligen att den kraftiga efterfrågeökningen håller i sig och att konsumenterna väljer att köpa KRAV-märkt kött och chark under hela året och inte enbart till jul, säger Johan Cejie.

Butiker som säljer KRAV-märkt julskinka (”julskinkestatus” vid KRAVs rundringning):

• Duå, Umeå (slutsålt)
• Ekobeställarna, Göteborg och Östersund (slutsålt)
• Ekodirekt (har kvar)
• Ekostore, Göteborg (har kvar)
• Fram Ekolivs, Haga, Göteborg (slutsålt)
• Fram Ekolivs, Linne, Göteborg (slutsålt)
• Frösön, Östersund (slutsålt)
• Gårdssällskapet, Stockholm (slutsålt)
• Hemköp Masthugget, Göteborg (slutsålt)
• Gårdsbutik Hornuddens trädgård, Strängnäs (har kvar)
• ICA Kvantum Ekängen, Eskilstuna (har kvar)
• ICA Kvantum Kungsbacka (slutsålt)
• ICA Kvantum Lerum (slutsålt)
• Ica Maxi Botkyrka (har kvar)
• ICA Maxi Nacka (har kvar)
• ICA Maxi Östersund (har kvar)
• ICA Torgkassen, Uppsala (har kvar)
• JA Ekolivs, Härnösand (slutsålt)
• Johan i Hallen, Göteborg och webb–butik (slutsålt)
• Kaprifolkött, Göteborg (ingen uppgift, kan ha kvar)
• Lilla Bjers Gårdsbutik, Gotland (har kvar)
• Svenska Delikatesser, Uppsala (slutsålt)

Kontakt:
Benny Melin, Melins kött, 073-85 51 41
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV 018-17 45 17
Källa: KRAV

Senaste nyheter