Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV behåller nitritförbud i charkprodukter

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-charkutannitrit250x205.jpg

KRAV har beslutat att behålla förbudet mot tillsatt nitrit och nitrat i KRAV-märkta charkprodukter. Beslutet grundar sig på tanken att mat ska vara så naturlig som möjligt samt på försiktighetsprincipen. Det innebär att KRAVs regler inte ändras enligt det remissförslag som publicerades i april. KRAVs styrelse har beslutat att behålla förbudet mot nitrit. Beslutet baseras på synpunkter från konsumenter, KRAVs kunder och medlemmar. De mest miljö- och hälsomedvetna konsumenterna var tydliga i sin önskan om att KRAV bör behålla förbudet. I beslutet utgick styrelsen från KRAVs gällande princip om att mat ska vara så naturlig som möjligt och att hellre förkasta än tillåta tillsatser som inte vetenskapligt kan bevisas vara fria från hälsorisker. – Vi kommer nu att bjuda in relevanta aktörer inom livsmedelskedjan för att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla svensk KRAV-märkt grisproduktion. Idag får bara en procent av de svenska grisarna komma ut och beta och böka och vi vill att det ska bli fler, säger Anita Falkenek, vd på KRAV. Hittills har utbudet av KRAV-märkta charkprodukter i butikshyllan varit begränsat. Eftersom två tredjedelar av grisen hamnar i charkprodukter är det nu nödvändigt att tillsammans med branschen utveckla utbudet av den nitritfria, KRAV-märkta charken för att ekonomin ska gå ihop för den KRAV-märkta grisproduktionen. KRAV-certifierade Melins Lamm är en av få tillverkare av KRAV-märkt chark. – Vi vill se fler aktörer som tar för sig av denna växande marknad. Bara det senaste året har vi sett att metoderna för att jobba med tillsatsfri chark har utvecklats och att nitritfritt är en trend som växer, både i Sverige på andra håll i världen, säger Benny Melin på Melins Lamm. För mer information om KRAVs regler kring tillsatser och varför KRAV inte tillåter tillsats av nitrit i chark, besök http://www.krav.se/tillsatser.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV behåller nitritförbud i charkprodukter

2017-06-07
Krav-märkta charkprodukter utan nitrit
KRAV har beslutat att behålla förbudet mot tillsatt nitrit och nitrat i KRAV-märkta charkprodukter. Beslutet grundar sig på tanken att mat ska vara så naturlig som möjligt samt på försiktighetsprincipen. Det innebär att KRAVs regler inte ändras enligt det remissförslag som publicerades i april.

KRAVs styrelse har beslutat att behålla förbudet mot nitrit. Beslutet baseras på synpunkter från konsumenter, KRAVs kunder och medlemmar. De mest miljö- och hälsomedvetna konsumenterna var tydliga i sin önskan om att KRAV bör behålla förbudet. I beslutet utgick styrelsen från KRAVs gällande princip om att mat ska vara så naturlig som möjligt och att hellre förkasta än tillåta tillsatser som inte vetenskapligt kan bevisas vara fria från hälsorisker.

– Vi kommer nu att bjuda in relevanta aktörer inom livsmedelskedjan för att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla svensk KRAV-märkt grisproduktion. Idag får bara en procent av de svenska grisarna komma ut och beta och böka och vi vill att det ska bli fler, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Hittills har utbudet av KRAV-märkta charkprodukter i butikshyllan varit begränsat. Eftersom två tredjedelar av grisen hamnar i charkprodukter är det nu nödvändigt att tillsammans med branschen utveckla utbudet av den nitritfria, KRAV-märkta charken för att ekonomin ska gå ihop för den KRAV-märkta grisproduktionen.

KRAV-certifierade Melins Lamm är en av få tillverkare av KRAV-märkt chark.

– Vi vill se fler aktörer som tar för sig av denna växande marknad. Bara det senaste året har vi sett att metoderna för att jobba med tillsatsfri chark har utvecklats och att nitritfritt är en trend som växer, både i Sverige på andra håll i världen, säger Benny Melin på Melins Lamm.

För mer information om KRAVs regler kring tillsatser och varför KRAV inte tillåter tillsats av nitrit i chark, besök http://www.krav.se/tillsatser.
Källa: KRAV

Senaste nyheter