Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vegetarisk julskinka som smakar skinka

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekojulskinka175x267.jpg

Vi svenskar älskar traditioner. Aladdins chokladask, Kalle Anka på TV och skinkan på julbordet. Allt ska vara som det alltid varit annars är det inte jul på riktigt. Men i en värld som förändras behöver vi även förändra våra matvanor. Går det att fira en klimatvänlig jul så att det känns och smakar som det brukar? Det har under några år varit känt att världsproduktionen av kött står för minst 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakas av människan och två tredjedelar av den mest potenta växhusgasen kväveoxid. Köttproduktionen står alltså för mer utsläpp än hela transportsektorn. Nu har det dessutom kommit nya rapporter som pekar på att utsläppen är ännu större! Är gemene man medveten om detta och varför är det då så svårt att förändra sina matvanor? “Vi tror att de flesta helt enkelt inte känner till att det idag finns alternativ till skinkan och köttbullarna som är klimatvänliga. Därför arrangerar vi det klimatvänliga julbordet som är helvegetariskt. För att ifrågasätta men framför allt inspirera till förändring.” Magnus Åkerlind – Klimatvänlig.nu Klimatvänlig.nu vill ge människor en tankeställare genom att i frågasätta det mest traditionella och bjuda på ett julbord där de flesta rätterna är utbytta mot något de ej tidigare smakat. Julbordet kommer innehålla både sill, julskinka, korv, köttbullar och Janssons frestelse, men gjorda av ekologiska och vegetabiliska produkter. Det kommer även finnas ett stort utbud av nya rätter, som t.ex spenat- och hirsbiffar, paprikadolmar, börek och fylld aubergine. Det finns idag fullgoda alternativ för en klimatvänlig och vegetarisk jul. Den vegetariska julskinkan går att köpa från bl.a affären Goodstore i Stockholm, redo att griljera och in i ugnen. Den ser ut som skinka, smakar som skinka, men med skillnaden att den är gjord på soja och är snäll mot både djuren och klimatet. Det går även att göra skinka själv av av vetegluten eller kålrötter. Sillen går enkelt att byta ut mot aubergine i senapsinläggning, köttbullarna går att göra av soja eller nötter och lök. Att en vegetarisk jul bara kan bestå av tillbehör och sallader som många traditionella kockar ibland uttrycker sig är därför inte sant. ”Det bästa man som privatperson kan göra för att minska sina egna utsläpp är att ställa om till en helvegetarisk kost. Många människor är villiga att byta ut sina glödlampor, köra mindre bil eller sopsortera men maten på din tallrik är fortfarande ett känsligt ämne. Därför vill vi genom detta julbord visa att en omställning av matvanorna inte behöver vara något jobbigt, utan faktiskt kan vara väldigt gott!” Sophy Elevall – Klimatvänlig.nu Under det klimatvänliga julbordet blir det dessutom underhållning med jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder som gör kabarén ”Full fart mot jorden..!”. Seyhmus Vegetariska Restaurang, som har en lång erfarenhet av vegetarisk och ekologisk matlagning. levererar maten till julbordet som sker på Luntan Festvåning på Lunmakargatan 36 i Stockholm, den 7-8 december. “Ekologisk vegetarisk mat är bra för alla och för en hållbar framtid." Seyhmus Ceylan Kampanjsida för julbordet med mer information och alternativa produkter och recept: www.klimatvanlig.nu För mer information, kontakta: Magnus Åkerlind, magnus@savetheplanet.ax, 073-7842885 www.savetheplanet.ax www.klimatvanlig.nu Sophy Elevall sophy@savetheplanet.ax 073-6815557 Klimatvänlig.nu består av en barnfamilj som tidigare drev kampanjen SaveThePlanet.ax på Åland. Under 2008 arrangerade de 10 event på ett år för att inspirera människor att agera för klimatet och för att få människor att se möjligheten i att Åland skulle kunna bli ett klimatvänligt föredöme. Nu har de flyttat till Sverige och har flera nya klimatprojekt på gång. Vi är en barnfamilj som de senaste åren har jobbat med att inspirera människor att agera för klimatet. Under 2008 genomförde vi kampanjen SaveThePlanet.ax på Åland, där vi arrangerade 10 events på ett år för att inspirera människor att agera för klimatet. Vi är inga klimatexperter eller något stort eventbolag. Vi är en liten familj men som vet att det går att göra stor skillnad bara man bestämmer sig! Nu bor vi i Sverige och driver Klimatvänlig.nu med nya klimatprojekt på gång!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vegetarisk julskinka som smakar skinka

2009-11-30
Vi svenskar älskar traditioner. Aladdins chokladask, Kalle Anka på TV och skinkan på julbordet. Allt ska vara som det alltid varit annars är det inte jul på riktigt. Men i en värld som förändras behöver vi även förändra våra matvanor. Går det att fira en klimatvänlig jul så att det känns och smakar som det brukar?

Det har under några år varit känt att världsproduktionen av kött står för minst 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakas av människan och två tredjedelar av den mest potenta växhusgasen kväveoxid. Köttproduktionen står alltså för mer utsläpp än hela transportsektorn. Nu har det dessutom kommit nya rapporter som pekar på att utsläppen är ännu större!

Är gemene man medveten om detta och varför är det då så svårt att förändra sina matvanor?

“Vi tror att de flesta helt enkelt inte känner till att det idag finns alternativ till skinkan och köttbullarna som är klimatvänliga. Därför arrangerar vi det klimatvänliga julbordet som är helvegetariskt. För att ifrågasätta men framför allt inspirera till förändring.” Magnus Åkerlind – Klimatvänlig.nu

Klimatvänlig.nu vill ge människor en tankeställare genom att i frågasätta det mest traditionella och bjuda på ett julbord där de flesta rätterna är utbytta mot något de ej tidigare smakat. Julbordet kommer innehålla både sill, julskinka, korv, köttbullar och Janssons frestelse, men gjorda av ekologiska och vegetabiliska produkter. Det kommer även finnas ett stort utbud av nya rätter, som t.ex spenat- och hirsbiffar, paprikadolmar, börek och fylld aubergine.

Det finns idag fullgoda alternativ för en klimatvänlig och vegetarisk jul. Den vegetariska julskinkan går att köpa från bl.a affären Goodstore i Stockholm, redo att griljera och in i ugnen. Den ser ut som skinka, smakar som skinka, men med skillnaden att den är gjord på soja och är snäll mot både djuren och klimatet. Det går även att göra skinka själv av av vetegluten eller kålrötter. Sillen går enkelt att byta ut mot aubergine i senapsinläggning, köttbullarna går att göra av soja eller nötter och lök. Att en vegetarisk jul bara kan bestå av tillbehör och sallader som många traditionella kockar ibland uttrycker sig är därför inte sant.

”Det bästa man som privatperson kan göra för att minska sina egna utsläpp är att ställa om till en helvegetarisk kost. Många människor är villiga att byta ut sina glödlampor, köra mindre bil eller sopsortera men maten på din tallrik är fortfarande ett känsligt ämne. Därför vill vi genom detta julbord visa att en omställning av matvanorna inte behöver vara något jobbigt, utan faktiskt kan vara väldigt gott!” Sophy Elevall – Klimatvänlig.nu

Under det klimatvänliga julbordet blir det dessutom underhållning med jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder som gör kabarén ”Full fart mot jorden..!”.

Seyhmus Vegetariska Restaurang, som har en lång erfarenhet av vegetarisk och ekologisk matlagning. levererar maten till julbordet som sker på Luntan Festvåning på Lunmakargatan 36 i Stockholm, den 7-8 december.

“Ekologisk vegetarisk mat är bra för alla och för en hållbar framtid." Seyhmus Ceylan

Kampanjsida för julbordet med mer information och alternativa produkter och recept: www.klimatvanlig.nu

För mer information, kontakta: Magnus Åkerlind, magnus@savetheplanet.ax, 073-7842885
www.savetheplanet.ax
www.klimatvanlig.nu

Sophy Elevall
sophy@savetheplanet.ax
073-6815557

Klimatvänlig.nu består av en barnfamilj som tidigare drev kampanjen SaveThePlanet.ax på Åland. Under 2008 arrangerade de 10 event på ett år för att inspirera människor att agera för klimatet och för att få människor att se möjligheten i att Åland skulle kunna bli ett klimatvänligt föredöme. Nu har de flyttat till Sverige och har flera nya klimatprojekt på gång.

Vi är en barnfamilj som de senaste åren har jobbat med att inspirera människor att agera för klimatet. Under 2008 genomförde vi kampanjen SaveThePlanet.ax på Åland, där vi arrangerade 10 events på ett år för att inspirera människor att agera för klimatet. Vi är inga klimatexperter eller något stort eventbolag. Vi är en liten familj men som vet att det går att göra stor skillnad bara man bestämmer sig! Nu bor vi i Sverige och driver Klimatvänlig.nu med nya klimatprojekt på gång!

Senaste nyheter