Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart älg under Älgveckan

https://www.klimatsmart.se/images/news/algveckan250x166.jpg

Idag inleds Älgveckan 2010 i Västmanland där speciellt utvalda restauranger serverar älg från de västmanländska skogarna. Viltkött från skogens vilda djur är naturligt, nyttigt och klimatsmart eftersom djuren inte behöver några stängsel eller bearbetad mark, inte äter någon antibiotika och inte har transporterats långväga. Intresset för viltkött ökar och i Västmanland finns det gott om denna unika råvara. Älgveckan drivs av Jägareförbundet i Västmanlands län och syftet är att skapa en hållbar affärskedja, från skog till tallrik. Företag inom vilt, mat och turism och jakt i Västmanland medverkar. I Västerås syns Älgveckan genom att utvalda restauranger komponerat olika älgmaträtter som serveras veckan och genom att några butiker säljer älgkött till den vanliga konsumenten vilket annars är rätt så ovanligt. Medverkande företag i Västerås bland andra är Björnögården Restaurang, Restaurang Varda, Restaurang Bellman, Carlströms Chark, Chantals, ICA Ettan, ICA Skultuna och Kungsbyn Bygdens Mat Restaurang & Saluhall. Exempel på mat som serveras på Björnögården i Västerås är älgfärsbiff med persiljestuvad potatis, viltsky samt smörslungad svamp, älggryta med rödvin, rökt vildsvin och pärllök, samt rimmad och kokt högrev på älg med rotfruktspuré och grovkorning senapssås. Chantals i Västerås har specialkomponerat såväl tårtor som bakelser med marsipanöverdrag prydda med Skogens Konung inför Älgveckan. För ytterligare information om Älgveckan i Västmanland, kontakta: Sven-Åke Larsson, 0708-27 95 93, sven-ake12@telia.com Torbjörn Larsson, 0708-18 81 00, torbjorn.larsson@nortuna.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart älg under Älgveckan

2010-11-01
Landshövdingen i Västmanland, Ingemar Skogö,
flankerad av Torbjörn Larsson, ordförande i
Jägareförbundet Västmanland, och
Sven-Åke Larsson, projektledare, tillika kökschef och jägare
Idag inleds Älgveckan 2010 i Västmanland där speciellt utvalda restauranger serverar älg från de västmanländska skogarna. Viltkött från skogens vilda djur är naturligt, nyttigt och klimatsmart eftersom djuren inte behöver några stängsel eller bearbetad mark, inte äter någon antibiotika och inte har transporterats långväga.

Intresset för viltkött ökar och i Västmanland finns det gott om denna unika råvara. Älgveckan drivs av Jägareförbundet i Västmanlands län och syftet är att skapa en hållbar affärskedja, från skog till tallrik. Företag inom vilt, mat och turism och jakt i Västmanland medverkar.

I Västerås syns Älgveckan genom att utvalda restauranger komponerat olika älgmaträtter som serveras veckan och genom att några butiker säljer älgkött till den vanliga konsumenten vilket annars är rätt så ovanligt. Medverkande företag i Västerås bland andra är Björnögården Restaurang, Restaurang Varda, Restaurang Bellman, Carlströms Chark, Chantals, ICA Ettan, ICA Skultuna och Kungsbyn Bygdens Mat Restaurang & Saluhall.

Exempel på mat som serveras på Björnögården i Västerås är älgfärsbiff med persiljestuvad potatis, viltsky samt smörslungad svamp, älggryta med rödvin, rökt vildsvin och pärllök, samt rimmad och kokt högrev på älg med rotfruktspuré och grovkorning senapssås. Chantals i Västerås har specialkomponerat såväl tårtor som bakelser med marsipanöverdrag prydda med Skogens Konung inför Älgveckan.

För ytterligare information om Älgveckan i Västmanland, kontakta:
Sven-Åke Larsson, 0708-27 95 93, sven-ake12@telia.com Torbjörn Larsson, 0708-18 81 00, torbjorn.larsson@nortuna.se
Foto: Gunnar Göransson

Senaste nyheter