Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kommuner samordnar varudistributionen

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilister199x120aa.jpg

Ystad, Tomelilla och Simrishamn ska samordna varudistributionen. Körsträckorna, klimatpåverkan och antalet lastbilar på vägarna minskar. Gröna Bilister är positiva och uppmanar andra kommuner att ta efter. De tre Skånekommunerna upphandlar nu en distributör med terminal för transporter till över 100 platser i kommunerna, med driftstart om ett år. Bland annat ska livsmedel tas emot, lastas om och sedan samdistribueras till förskolor, skolor och kök inom äldreomsorgen. Det betyder färre transporter, minskad klimatpåverkan, lägre halter av lokala hälsopåverkande utsläpp och bättre trafiksäkerhet med färre tunga fordon på vägarna. Nyttan blir större när också förbrukningsmateriel och sällanköpsvaror inkluderas. - Lastbilarna står för en allt större del av vår klimatpåverkan, mycket för att de ofta kör halvtomma. Dessutom gör lastbilarna i innerstaden många rädda att cykla eller gå, så Skånekommunernas initiativ är jätteviktigt, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister. Samordnad varudistribution testas på många håll i landet, enligt ungefär samma modell som i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, men alltför många kommuner gör fortfarande inget för att minska lastbilar i innerstaden. – Stora, halvtomma lastbilar har inget i innerstaden att göra och vi vill se rejäla åtgärder för att få bort dem. Upphandlingar som denna visar vägen, och kan genomföras också i ganska små kommuner, till skillnad från arbete med miljözoner och tillgång till kollektivtrafikkörfält, säger Mattias Goldmann. För mer information, kontakta: Mattias Goldmann, 070-309 00 45

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kommuner samordnar varudistributionen

2012-12-01
Ystad, Tomelilla och Simrishamn ska samordna varudistributionen. Körsträckorna, klimatpåverkan och antalet lastbilar på vägarna minskar. Gröna Bilister är positiva och uppmanar andra kommuner att ta efter.

De tre Skånekommunerna upphandlar nu en distributör med terminal för transporter till över 100 platser i kommunerna, med driftstart om ett år. Bland annat ska livsmedel tas emot, lastas om och sedan samdistribueras till förskolor, skolor och kök inom äldreomsorgen. Det betyder färre transporter, minskad klimatpåverkan, lägre halter av lokala hälsopåverkande utsläpp och bättre trafiksäkerhet med färre tunga fordon på vägarna. Nyttan blir större när också förbrukningsmateriel och sällanköpsvaror inkluderas.

- Lastbilarna står för en allt större del av vår klimatpåverkan, mycket för att de ofta kör halvtomma. Dessutom gör lastbilarna i innerstaden många rädda att cykla eller gå, så Skånekommunernas initiativ är jätteviktigt, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Samordnad varudistribution testas på många håll i landet, enligt ungefär samma modell som i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, men alltför många kommuner gör fortfarande inget för att minska lastbilar i innerstaden.

– Stora, halvtomma lastbilar har inget i innerstaden att göra och vi vill se rejäla åtgärder för att få bort dem. Upphandlingar som denna visar vägen, och kan genomföras också i ganska små kommuner, till skillnad från arbete med miljözoner och tillgång till kollektivtrafikkörfält, säger Mattias Goldmann.

För mer information, kontakta:
Mattias Goldmann, 070-309 00 45

Senaste nyheter