Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kommunala skolors bidrag till Earth Hour

https://www.klimatsmart.se/images/news/mat250x163.jpg

Fredagen den 22 mars, som en del av Earth Hour, bjuder Örebro kommuns alla grundskolor och många förskolor på grön texmexbuffé. Det gröna anslaget är ett led i att minska matens klimat- och miljöpåverkan, ett arbete som pågår i Örebro kommun sedan flera år tillbaka. Samma dag är det även Världsvattendagen, dagen då man världen över på FN:s initiativ uppmärksammar vårt viktigaste livsmedel: vattnet. Genom att använda mindre kött minskar vi klimatpåverkan rejält. Både förskolor och skolor arbetar med att använda mer vegetarisk mat. – På Vivallaskolan finns det alltid ett lagat vegetariskt alternativ till lunch. Två gånger i månaden har vi en helt vegetarisk meny. Vi uppmuntrar eleverna att välja det vegetariska alternativet eller att prova det som tillbehör till en annan rätt. På vår skola är den vegetariska maten numera en självklarhet, berättar Mikael Hulterström, kökschef på Vivallaskolan. Under samlingsbegreppet Smartare mat arbetar Örebro kommun med att maten ska belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Förutom att välja gröna alternativ handlar det också om att minska mängden mat som slängs. Recept för Smartare mat: - Maten ska vara näringsriktig och så god att den äts upp och inte slängs. - Maten ska vara tillagad så nära den som ska äta den som möjligt, och av människor som gillar sitt jobb och känner att de kan påverka. - Maten ska vara baserad på bra råvaror inköpta till rimliga kostnader utan konstiga tillsatser och ingredienser. - Mängden gröna inslag i måltiden ska öka och mängden klimatbelastande ingredienser minska. - Årstiden avgör vad som kan finnas på salladsbordet och närproducerade varor väljs om möjligt. - Att använda kranvatten är drygt tusen gånger billigare än flaskvatten. Vi slår ett slag för vårt fina kranvatten, en viktig resurs att värna om. Därför uppmärksammar vi Världsvattendagen i Örebros skolor, en dag då vi sätter fokus på vattnet och uppmanar skolrestaurangerna att servera det mer läckert än vanligt, genom att t.ex. smaksätta det med ananas eller melon. – På Vivallaskolan kommer den gröna texmexbuffén att vara som en vanlig taco-buffé med den skillnaden att köttfärsröran innehåller baljväxter (till exempel linser och bönor) istället för nötfärs. Jag hoppas att eleverna ska gilla den, dricka gott vatten och komma ihåg att släcka ljuset under Earth Hour på lördag kväll! säger Mikael Hulterstöm.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kommunala skolors bidrag till Earth Hour

2013-03-13
Fredagen den 22 mars, som en del av Earth Hour, bjuder Örebro kommuns alla grundskolor och många förskolor på grön texmexbuffé. Det gröna anslaget är ett led i att minska matens klimat- och miljöpåverkan, ett arbete som pågår i Örebro kommun sedan flera år tillbaka. Samma dag är det även Världsvattendagen, dagen då man världen över på FN:s initiativ uppmärksammar vårt viktigaste livsmedel: vattnet.

Genom att använda mindre kött minskar vi klimatpåverkan rejält. Både förskolor och skolor arbetar med att använda mer vegetarisk mat.

– På Vivallaskolan finns det alltid ett lagat vegetariskt alternativ till lunch. Två gånger i månaden har vi en helt vegetarisk meny. Vi uppmuntrar eleverna att välja det vegetariska alternativet eller att prova det som tillbehör till en annan rätt. På vår skola är den vegetariska maten numera en självklarhet, berättar Mikael Hulterström, kökschef på Vivallaskolan.

Under samlingsbegreppet Smartare mat arbetar Örebro kommun med att maten ska belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Förutom att välja gröna alternativ handlar det också om att minska mängden mat som slängs.

Recept för Smartare mat:
- Maten ska vara näringsriktig och så god att den äts upp och inte slängs.
- Maten ska vara tillagad så nära den som ska äta den som möjligt, och av människor som gillar sitt jobb och känner att de kan påverka.
- Maten ska vara baserad på bra råvaror inköpta till rimliga kostnader utan konstiga tillsatser och ingredienser.
- Mängden gröna inslag i måltiden ska öka och mängden klimatbelastande ingredienser minska.
- Årstiden avgör vad som kan finnas på salladsbordet och närproducerade varor väljs om möjligt.
- Att använda kranvatten är drygt tusen gånger billigare än flaskvatten.

Vi slår ett slag för vårt fina kranvatten, en viktig resurs att värna om. Därför uppmärksammar vi Världsvattendagen i Örebros skolor, en dag då vi sätter fokus på vattnet och uppmanar skolrestaurangerna att servera det mer läckert än vanligt, genom att t.ex. smaksätta det med ananas eller melon.

– På Vivallaskolan kommer den gröna texmexbuffén att vara som en vanlig taco-buffé med den skillnaden att köttfärsröran innehåller baljväxter (till exempel linser och bönor) istället för nötfärs. Jag hoppas att eleverna ska gilla den, dricka gott vatten och komma ihåg att släcka ljuset under Earth Hour på lördag kväll! säger Mikael Hulterstöm.

Senaste nyheter