Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Koldioxidutsläpp minskar i Katrineholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturvardsverket72x80n.gif

Katrineholms kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 24.007.456 kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 19.280 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 6430 bensinbilar. Katrineholms kommun har i sitt klimatinvesteringsprogram valt att satsa på ökad biogasanvändning i kommunen. Det gör man genom att anlägga dels en större produktionsanläggning för biogas och dels lämna bidrag till biogasfordon. Anläggningen är främst baserad på produktion av biogas från kyckling- och svingödsel. Produktionsvolymen beräknas uppgå till 30 GWh per år. Investeringen i biogasanläggningen har uppgått till cirka 57 miljoner kronor och för denna har ett bidrag på cirka 17 miljoner kronor utgått. En annan viktig åtgärd i programmet har bestått i att anlägga ett elektrifierat dubbelspår för industrin i Sandbäcken nära västra stambanan, vilket medger uppställning, växling och rangering även av långa tåg. Detta med syftet att underlätta miljövänliga transportlösningar med järnväg. – Katrineholms kommuns klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket. Programmet i Katrineholm bestod från början av sex åtgärder och en administrationsåtgärd. Dessa åtgärder har efter godkända ändringar genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 99 miljoner kronor och Katrineholms kommun begär cirka 29 miljoner i bidrag. Katrineholms kommun beviljades år 2006 statligt bidrag med 31,3 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram. Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat två miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesteringspro- gram och 23 ”guldklimpar” (särskilt effektiva åtgärder) för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen. För ytterligare information, vänligen kontakta: Kjell Dävelid, 0150-570 83, 070-570 83 57 kjell.davelid@katrineholm.se Claes Åkerblom, Klimp-handläggare, 010-698 10 06 claes.akerblom@naturvardsverket.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Koldioxidutsläpp minskar i Katrineholm

2011-02-22
Katrineholms kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 24.007.456 kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 19.280 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 6430 bensinbilar.

Katrineholms kommun har i sitt klimatinvesteringsprogram valt att satsa på ökad biogasanvändning i kommunen. Det gör man genom att anlägga dels en större produktionsanläggning för biogas och dels lämna bidrag till biogasfordon. Anläggningen är främst baserad på produktion av biogas från kyckling- och svingödsel. Produktionsvolymen beräknas uppgå till 30 GWh per år. Investeringen i biogasanläggningen har uppgått till cirka 57 miljoner kronor och för denna har ett bidrag på cirka 17 miljoner kronor utgått. En annan viktig åtgärd i programmet har bestått i att anlägga ett elektrifierat dubbelspår för industrin i Sandbäcken nära västra stambanan, vilket medger uppställning, växling och rangering även av långa tåg. Detta med syftet att underlätta miljövänliga transportlösningar med järnväg.

– Katrineholms kommuns klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket.

Programmet i Katrineholm bestod från början av sex åtgärder och en administrationsåtgärd. Dessa åtgärder har efter godkända ändringar genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 99 miljoner kronor och Katrineholms kommun begär cirka 29 miljoner i bidrag. Katrineholms kommun beviljades år 2006 statligt bidrag med 31,3 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram.

Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat två miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesteringspro- gram och 23 ”guldklimpar” (särskilt effektiva åtgärder) för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kjell Dävelid, 0150-570 83, 070-570 83 57
kjell.davelid@katrineholm.se
Claes Åkerblom, Klimp-handläggare, 010-698 10 06
claes.akerblom@naturvardsverket.se

Mer information finns i Miljöinvesteringsregistret: www.naturvardsverket.se/mir

Senaste nyheter