Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart mat halverar CO2-utsläpp

https://www.klimatsmart.se/images/news/middagsfrid-3maltider187x395.jpg

En vanlig familj kan minska de negativa effekterna på miljön av sitt val av middagsmat med nästan 60 procent genom att planera sin meny klimatsmart. Det visar ett storskaligt klimatexperiment inom matområdet som Middagsfrid, Sverige snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror, har gjort. I experimentet ingår över 10.000 personer som varje kväll lagar och äter middag enligt Middagsfrids recept. Experimentet visar även att den största klimatbesparingen görs av vad som läggs på tallriken medan transportfrågan har mindre betydelse. Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. Jordbruket i världen står för nästan 20 procent av de totala globala växthusgasutsläppen och av jordbrukets växthusgasutsläpp står djurproduktionen för 80 procent. Middagsfrid, som startades hösten 2007, har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och kan därför ses som ett storskaligt klimatexperiment inom matområdet. Experimentet går ut på att få en stor mängd människor att leva mer klimatsmart genom att justera sin kosthållning. Middagsfrid fokuserar därför på hela kedjan för att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt med allt från miljöeffekter vid själva livsmedelsproduktionen via transporter till svinnet, det vill säga mat som slängs. - Vi har till exempel en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i våra recept. Vi avpassar dessutom våra recept och matkassar så att våra kunder slänger så lite råvaror som möjligt. Inget eller minimalt av råvaror med kort hållbarhet ska finnas kvar när veckan är slut, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander. Idag prenumererar över 3.000 hushåll i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Linköping, Uppsala och från den 18 maj även Norrköping på Middagsfrids veckomattkassar och recept. Dessa drygt 10.000 personer ingår varje dag i Middagsfrids klimatexperiment. Totalt har Middagsfrid hittills levererat 1,3 miljoner portioner klimatsmart mat till sina kunder. Middagsfrid har nu noga beräknat hur mycket koldixoidutsläpp en genomsnittsfamilj i Sverige förorsakar via sina middagsvanor jämfört med en familj som får sin middagsmat hemlevererad av Middagsfrid och som lagar den enligt de bifogade recepten. - Beräkningarna visar att Middagsfridsfamiljen minskar klimatpåverkan genom sitt middagsval från 2.500 kilo koldioxid till lite drygt 1.000 kilo koldioxid per år. Den miljöbesparingen motsvarar utsläppen av en genomsnittlig personbil som kör cirka 980 mil, säger Victor Theander, som är ansvarig för Middagsfrids miljöprojekt. I sina beräkningar har Middagsfrid jämfört genomsnittsfamiljen och Middagsfridsfamiljen på tre områden: 1) Utsläppen vid produktionen av maten vi äter, det vill säga det vi väljer att lägga på tallriken, 2) Utsläppen av maten som vi kastar, 3) Utsläppen av transporter för matinköp. Beräkningarna visar att de största besparingarna finns att göra när vi väljer vad vi ska äta till middag. Genom att välja råvaror med låg koldioxidekvivalent framför sådana med hög utan att göra avkall på mängden mat, näringsriktighet eller livskvalitet minskar Middagsfridsfamiljen utsläppen med över 850 kilo per år eller nästan 50 procent. Näst viktigast är att planera menyn väl så att så lite råvaror som möjligt kastas. En genomsnittsfamilj kastar årligen så mycket middagsmat att det orsakar ett utsläpp motsvarande cirka 510 kilo koldioxid. En Middagsfridsfamiljs utsläpp stannar på drygt tio kilo. Genom att låta Middagsfrid transportera hem maten kollektivt i kylbil sparar Middagsfridsfamiljen cirka 60 kilo koldioxid per år jämfört med genomsnittsfamiljen som kör bil en gång i veckan för att storhandla fem kilometer bort och två gånger i veckan till en närbutik 500 meter bort. - Våra beräkningar vänder upp och ner på uppfattningen om vad enskilda människor kan göra för att bidra till en hållbar miljö. De visar att konsumenter utan att göra avkall på sin livskvalitet kan bidra till en betydligt större miljöförändring genom att tänka på vad de äter än genom att stänga av apparater som står i stand by-läge eller byta till energilampor, säger Victor Theander. En undersökning som Middagsfrid har gjort visar dessutom att 33 procent av de tillfrågade upplever att de har sänkt sina matkostnader sedan de började med klimatsmarta menyer, 13 procent upplever att deras matkostnader har ökat. Anledningen till detta är att det blir billigare att laga maten direkt från råvaror och att en noga planerad meny gör att svinnet blir mindre. Middagsfrid och Stockholms Stads miljöborgaråd Ulla Hamilton undertecknade nyligen den avsiktsförklaring som visar att Middagsfrid är en del av Stockholms Klimatpakt som syftar till att minska växthusgasutsläppen med tio procent per stockholmare till år 2010. Klimatpakten var en morot för Middagsfrid i arbetet med att genomföra klimatberäkningen. - Middagsfrid är ett ypperligt exempel på ett ungt svenskt företag som har miljötänk integrerat sin affärsidé. Det är tillsammans med företag som Middagsfrid som vi kan åstadkomma stora miljöförändringar, säger Ulla Hamilton. För mer information: Kicki Theander, 073-728 11 48, kristina.theander@middagsfrid.se Victor Theander, 073-983 59 00, victor.theander@middagsfrid.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart mat halverar CO2-utsläpp

2009-05-25
En vanlig familj kan minska de negativa effekterna på miljön av sitt val av middagsmat med nästan 60 procent genom att planera sin meny klimatsmart.

Det visar ett storskaligt klimatexperiment inom matområdet som Middagsfrid, Sverige snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror, har gjort. I experimentet ingår över 10.000 personer som varje kväll lagar och äter middag enligt Middagsfrids recept. Experimentet visar även att den största klimatbesparingen görs av vad som läggs på tallriken medan transportfrågan har mindre betydelse.

Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. Jordbruket i världen står för nästan 20 procent av de totala globala växthusgasutsläppen och av jordbrukets växthusgasutsläpp står djurproduktionen för 80 procent.

Middagsfrid, som startades hösten 2007, har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och kan därför ses som ett storskaligt klimatexperiment inom matområdet. Experimentet går ut på att få en stor mängd människor att leva mer klimatsmart genom att justera sin kosthållning. Middagsfrid fokuserar därför på hela kedjan för att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt med allt från miljöeffekter vid själva livsmedelsproduktionen via transporter till svinnet, det vill säga mat som slängs.

- Vi har till exempel en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i våra recept. Vi avpassar dessutom våra recept och matkassar så att våra kunder slänger så lite råvaror som möjligt. Inget eller minimalt av råvaror med kort hållbarhet ska finnas kvar när veckan är slut, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander.

Idag prenumererar över 3.000 hushåll i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Linköping, Uppsala och från den 18 maj även Norrköping på Middagsfrids veckomattkassar och recept. Dessa drygt 10.000 personer ingår varje dag i Middagsfrids klimatexperiment. Totalt har Middagsfrid hittills levererat 1,3 miljoner portioner klimatsmart mat till sina kunder.

Middagsfrid har nu noga beräknat hur mycket koldixoidutsläpp en genomsnittsfamilj i Sverige förorsakar via sina middagsvanor jämfört med en familj som får sin middagsmat hemlevererad av Middagsfrid och som lagar den enligt de bifogade recepten.

- Beräkningarna visar att Middagsfridsfamiljen minskar klimatpåverkan genom sitt middagsval från 2.500 kilo koldioxid till lite drygt 1.000 kilo koldioxid per år. Den miljöbesparingen motsvarar utsläppen av en genomsnittlig personbil som kör cirka 980 mil, säger Victor Theander, som är ansvarig för Middagsfrids miljöprojekt.

I sina beräkningar har Middagsfrid jämfört genomsnittsfamiljen och Middagsfridsfamiljen på tre områden: 1) Utsläppen vid produktionen av maten vi äter, det vill säga det vi väljer att lägga på tallriken, 2) Utsläppen av maten som vi kastar, 3) Utsläppen av transporter för matinköp.

Beräkningarna visar att de största besparingarna finns att göra när vi väljer vad vi ska äta till middag. Genom att välja råvaror med låg koldioxidekvivalent framför sådana med hög utan att göra avkall på mängden mat, näringsriktighet eller livskvalitet minskar Middagsfridsfamiljen utsläppen med över 850 kilo per år eller nästan 50 procent.

Näst viktigast är att planera menyn väl så att så lite råvaror som möjligt kastas. En genomsnittsfamilj kastar årligen så mycket middagsmat att det orsakar ett utsläpp motsvarande cirka 510 kilo koldioxid. En Middagsfridsfamiljs utsläpp stannar på drygt tio kilo.

Genom att låta Middagsfrid transportera hem maten kollektivt i kylbil sparar Middagsfridsfamiljen cirka 60 kilo koldioxid per år jämfört med genomsnittsfamiljen som kör bil en gång i veckan för att storhandla fem kilometer bort och två gånger i veckan till en närbutik 500 meter bort.

- Våra beräkningar vänder upp och ner på uppfattningen om vad enskilda människor kan göra för att bidra till en hållbar miljö. De visar att konsumenter utan att göra avkall på sin livskvalitet kan bidra till en betydligt större miljöförändring genom att tänka på vad de äter än genom att stänga av apparater som står i stand by-läge eller byta till energilampor, säger Victor Theander.

En undersökning som Middagsfrid har gjort visar dessutom att 33 procent av de tillfrågade upplever att de har sänkt sina matkostnader sedan de började med klimatsmarta menyer, 13 procent upplever att deras matkostnader har ökat. Anledningen till detta är att det blir billigare att laga maten direkt från råvaror och att en noga planerad meny gör att svinnet blir mindre.

Middagsfrid och Stockholms Stads miljöborgaråd Ulla Hamilton undertecknade nyligen den avsiktsförklaring som visar att Middagsfrid är en del av Stockholms Klimatpakt som syftar till att minska växthusgasutsläppen med tio procent per stockholmare till år 2010. Klimatpakten var en morot för Middagsfrid i arbetet med att genomföra klimatberäkningen.

- Middagsfrid är ett ypperligt exempel på ett ungt svenskt företag som har miljötänk integrerat sin affärsidé. Det är tillsammans med företag som Middagsfrid som vi kan åstadkomma stora miljöförändringar, säger Ulla Hamilton.

För mer information:
Kicki Theander, 073-728 11 48, kristina.theander@middagsfrid.se
Victor Theander, 073-983 59 00, victor.theander@middagsfrid.se
Källor:
Foto: Middagsfrid

Senaste nyheter