Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart mat för alla storkök

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekomatsedeln250x81.gif

Ekomatsedeln är ett internetbaserat verktyg som enkelt hjälper dig ta fram ekologiska menyer anpassade för ditt storhushåll. Målet är att Ekomatsedeln ska bidra till att öka användningen av ekologiska livsmedel i hälsosamma måltider i den offentliga måltidsverksamheten, utan att maten blir dyrare. Mer ekologiskt med bibehållen budget! Kommuner och landsting vill öka sina inköp av ekologiskt till den offentliga måltidsverksamheten, men ekologiskt kostar mer än konventionellt. För att öka inköpen av ekologiskt utan alltför höga merkostnader krävs förändrade recept och menyer Mer kunskap ger mer ekologi: Ekomatsedeln vill lära dig som är kostchef, kock eller kokerska hur du enkelt gör dina egna recept mer ekologiska, genom att erbjuda dig mer information och ökad kunskap.. Mer ekologi ger bättre miljö och hälsa: Genom att förändra menyerna på ett hållbart sätt kan du införa mer ekologiskt med så gott som bibehållen budget. Genom att minska på de "dyra" livsmedlen, t ex kött, och öka på de "billiga" och mer "nyttiga", t ex rotsaker och bönor, kan du hålla din budget och samtidigt servera hälsosamma, eller till och med hälsosammare, maträtter. Ekomatsedeln erbjuder fem tjänster: 1. Förslag på ekologiska miljöanpassade recept: Ett befintligt recept kan omvandlas till ett miljöanpassat recept med förslag på ekologiska ingredienser. Receptet och måltiden kan näringsberäknas och näringskommentarer visas. Fungerar även som receptbank. 2. Sök recept: Med en enkel sökfunktion kan du hitta recept utifrån valda måltidskomponenter och storkökstyp i vår ekologiska, S.M.A.R.T-anpassade receptbank. 3. Näringsberäkningar av egna recept: Du matar in dina egna recept. Recepten näringsberäknas och kommenteras utifrån miljö- och näringssynpunkt. 4. Förslag på veckomatsedlar: Vår kostrådgivare ger förslag på veckomatsedlar för förskola, skola, lunchrestaurang och för äldreomsorg. Matsedlarna och recepten med instruktioner och näringsberäkningar kan skrivas ut direkt. 5. Receptbank A-Ö: Alla våra recept i bokstavsordning, uppdelat efter storköksinriktning. Ekomatsedeln är framtagen av Ekocentrum och bygger på Ät S.M.A.R.T.-modellen, ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt och miljövänligt. Ät S.M.A.R.T.-modellen är framtagen av Tillämpad Näringslära i Stockholms läns landsting. Ekomatsedeln är länkad till Sortimentsguiden, som hjälper dig att hitta leverantörer av ekologiska livsmedel . Näringsvärdesberäkningar görs med hjälp av data från Livsmedelsverkets näringsdatabas version 04.1.1, www.livsmedelsverket.se. Livsmedelsverkets nationella näringsrekommendationer utgör bas för bedömning av receptens och måltidernas näringsinnehåll.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart mat för alla storkök

2009-06-02
Ekomatsedeln är ett internetbaserat verktyg som enkelt hjälper dig ta fram ekologiska menyer anpassade för ditt storhushåll. Målet är att Ekomatsedeln ska bidra till att öka användningen av ekologiska livsmedel i hälsosamma måltider i den offentliga måltidsverksamheten, utan att maten blir dyrare.

Mer ekologiskt med bibehållen budget!
Kommuner och landsting vill öka sina inköp av ekologiskt till den offentliga måltidsverksamheten, men ekologiskt kostar mer än konventionellt. För att öka inköpen av ekologiskt utan alltför höga merkostnader krävs förändrade recept och menyer

Mer kunskap ger mer ekologi:
Ekomatsedeln vill lära dig som är kostchef, kock eller kokerska hur du enkelt gör dina egna recept mer ekologiska, genom att erbjuda dig mer information och ökad kunskap..

Mer ekologi ger bättre miljö och hälsa:
Genom att förändra menyerna på ett hållbart sätt kan du införa mer ekologiskt med så gott som bibehållen budget. Genom att minska på de "dyra" livsmedlen, t ex kött, och öka på de "billiga" och mer "nyttiga", t ex rotsaker och bönor, kan du hålla din budget och samtidigt servera hälsosamma, eller till och med hälsosammare, maträtter.

Ekomatsedeln erbjuder fem tjänster:

1. Förslag på ekologiska miljöanpassade recept:
Ett befintligt recept kan omvandlas till ett miljöanpassat recept med förslag på ekologiska ingredienser. Receptet och måltiden kan näringsberäknas och näringskommentarer visas. Fungerar även som receptbank.

2. Sök recept:
Med en enkel sökfunktion kan du hitta recept utifrån valda måltidskomponenter och storkökstyp i vår ekologiska, S.M.A.R.T-anpassade receptbank.

3. Näringsberäkningar av egna recept:
Du matar in dina egna recept. Recepten näringsberäknas och kommenteras utifrån miljö- och näringssynpunkt.

4. Förslag på veckomatsedlar:
Vår kostrådgivare ger förslag på veckomatsedlar för förskola, skola, lunchrestaurang och för äldreomsorg. Matsedlarna och recepten med instruktioner och näringsberäkningar kan skrivas ut direkt.

5. Receptbank A-Ö:
Alla våra recept i bokstavsordning, uppdelat efter storköksinriktning.

Ekomatsedeln är framtagen av Ekocentrum och bygger på Ät S.M.A.R.T.-modellen, ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt och miljövänligt. Ät S.M.A.R.T.-modellen är framtagen av Tillämpad Näringslära i Stockholms läns landsting.

Ekomatsedeln är länkad till Sortimentsguiden, som hjälper dig att hitta leverantörer av ekologiska livsmedel . Näringsvärdesberäkningar görs med hjälp av data från Livsmedelsverkets näringsdatabas version 04.1.1, www.livsmedelsverket.se. Livsmedelsverkets nationella näringsrekommendationer utgör bas för bedömning av receptens och måltidernas näringsinnehåll.
Källor:

Senaste nyheter