Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatpilotmöte om bil på landet 11+17/5

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimatpiloterna249x124b.jpg

Kommer vi som bor på landsbygden och i små orter kunna klara vår vardag utan bil år 2020? Hur ska vi kunna resa miljö- och klimatvänligt då? Klimatpiloterna träffar politiker och styrande i medborgarsamtal om just dessa frågor, med utgångspunkt i hur det skulle kunna se ut i kommunerna Askersund och Laxå. Alla som vill är välkomna att delta i diskussionen. Askersund: Tisdagen den 11 maj, kl 18-20 i Auroran, Närlundaskolan Laxå: Måndagen den 17 maj, kl 19-21 i Unden, Kunskapens Hus Mötena hålls som samtal där kommunpolitikerna får börja med att presentera sina visioner för miljö- och klimatvänliga transporter i kommunen. Utifrån det identifierar vi tillsammans de steg kommunen behöver ta redan idag för att nå visionen, samt vad andra aktörer skulle behöva göra. Resor och transporter står för minst 30% av de svenska utsläppen av växthusgaser. Inkluderas utrikesresor och transporter kan det bli så mycket som 45%. Människors privata resor orsakar runt en tredjedel av ett hushålls utsläpp. Vägtrafiken påverkar dessutom både den lokala och den globala miljön negativt på många andra sätt. Ska vi klara av att anpassa oss till klimatförändringarna så måste vi på allvar ta tag i detta. Vi som bor på landsbygden och i små orter behöver också förbereda oss på kraftigt höjda bensinpriser. Vi har snart nått oljetoppen, d.v.s. den punkt när utbudet på olja minskar, samtidigt som efterfrågan ökar. Detta innebär att tillgången på billig olja snabbt kommer minska, många säger med så mycket som 7 % per år. Kommunerna har ett ansvar att hjälpa människorna så att de inte tvingas flytta till storstäder för att ha råd och möjlighet att klara vardagslogistiken. Med en medveten politik kan detta istället vändas till en fördel för våra kommuner. Med genomtänkta infrastrukturlösningar och satsningar på lokalt utbud av mat, service och kultur kan vi i en framtid ha nära till allt och kommunen, dessutom har i en så rik och vacker natur kan bli attraktiva för dagens storstadsmänniskor. Tillsammans med kommunens representanter vill vi fundera ut konkreta lösningar och idéer, som kan hjälpa till att ge innehåll i kommunens klimatstrategi. Vi kommer också konkret att diskutera avfallshantering och hur den skulle kunna bli ännu bättre. Klimatpiloterna presenterar sina förslag på förbättringar som kommun¬politikerna får möjlighet att kommentera. Klimatpiloterna får efter medborgarsamtalet sin utmaning, som denna gång består av två uppgifter; att försöka hitta andra alternativ till bilen för resor som är under en mil (10 km) långa och att ta en körlektion för att lära sig köra mer bränsleeffektivt. Läs mer på www.sydnarkemiljo.se/klimatpiloterna. Klimatpiloterna är ett projekt initierat av Sydnärkes Miljöförvaltning och det finansieras delvis av LEADER Mellansjölandet. Samverkan sker också med bl.a. Naturskyddsföreningen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatpilotmöte om bil på landet 11+17/5

2010-05-16
Kommer vi som bor på landsbygden och i små orter kunna klara vår vardag utan bil år 2020? Hur ska vi kunna resa miljö- och klimatvänligt då?

Klimatpiloterna träffar politiker och styrande i medborgarsamtal om just dessa frågor, med utgångspunkt i hur det skulle kunna se ut i kommunerna Askersund och Laxå. Alla som vill är välkomna att delta i diskussionen.

Askersund: Tisdagen den 11 maj, kl 18-20 i Auroran, Närlundaskolan
Laxå: Måndagen den 17 maj, kl 19-21 i Unden, Kunskapens Hus

Mötena hålls som samtal där kommunpolitikerna får börja med att presentera sina visioner för miljö- och klimatvänliga transporter i kommunen. Utifrån det identifierar vi tillsammans de steg kommunen behöver ta redan idag för att nå visionen, samt vad andra aktörer skulle behöva göra.

Resor och transporter står för minst 30% av de svenska utsläppen av växthusgaser. Inkluderas utrikesresor och transporter kan det bli så mycket som 45%. Människors privata resor orsakar runt en tredjedel av ett hushålls utsläpp. Vägtrafiken påverkar dessutom både den lokala och den globala miljön negativt på många andra sätt. Ska vi klara av att anpassa oss till klimatförändringarna så måste vi på allvar ta tag i detta.

Vi som bor på landsbygden och i små orter behöver också förbereda oss på kraftigt höjda bensinpriser. Vi har snart nått oljetoppen, d.v.s. den punkt när utbudet på olja minskar, samtidigt som efterfrågan ökar. Detta innebär att tillgången på billig olja snabbt kommer minska, många säger med så mycket som 7 % per år. Kommunerna har ett ansvar att hjälpa människorna så att de inte tvingas flytta till storstäder för att ha råd och möjlighet att klara vardagslogistiken. Med en medveten politik kan detta istället vändas till en fördel för våra kommuner. Med genomtänkta infrastrukturlösningar och satsningar på lokalt utbud av mat, service och kultur kan vi i en framtid ha nära till allt och kommunen, dessutom har i en så rik och vacker natur kan bli attraktiva för dagens storstadsmänniskor.

Tillsammans med kommunens representanter vill vi fundera ut konkreta lösningar och idéer, som kan hjälpa till att ge innehåll i kommunens klimatstrategi.

Vi kommer också konkret att diskutera avfallshantering och hur den skulle kunna bli ännu bättre. Klimatpiloterna presenterar sina förslag på förbättringar som kommun¬politikerna får möjlighet att kommentera.

Klimatpiloterna får efter medborgarsamtalet sin utmaning, som denna gång består av två uppgifter; att försöka hitta andra alternativ till bilen för resor som är under en mil (10 km) långa och att ta en körlektion för att lära sig köra mer bränsleeffektivt.

Läs mer på www.sydnarkemiljo.se/klimatpiloterna.

Klimatpiloterna är ett projekt initierat av Sydnärkes Miljöförvaltning och det finansieras delvis av LEADER Mellansjölandet. Samverkan sker också med bl.a. Naturskyddsföreningen.

Senaste nyheter