Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatkonto stödjer klimatsmarta idéer

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebrokommun55x90d.gif

Ett klimatkonto där de kommunala verksamheterna kan söka pengar är Örebro kommuns sätt att jobba med klimatkompensation. Nära trettio olika ansökningar om pengar till klimatsmarta åtgärder kom under våren in från Örebro kommuns skolor, äldreboenden, förvaltningar etc. Ansökningarna handlade till största delen om att öka cyklandet, satsa på klimatsmart mat och att minska matsvinnet, öka kunskapen om ekokörning samt förbättra sopsortering. Nu har pengarna i klimatkontot fördelats, och de flesta som sökte fick bidrag. – Det här var första gången vi testade vårt klimatkonto och intresset var över förväntan, vi fick in 27 ansökningar, säger Tomas Bergkvist, planerare på Klimatkontoret som tog emot alla ansökningar. Örebro kommun har sedan ett år ett "klimatkonto", där de kommunala verksamheterna kan söka om pengar till aktiviteter som minskar den negativa klimatpåverkan. Klimatkontot byggs upp av avgifter som alla kommunala verksamheter betalar varje gång de färdas med bil eller flyg, så kallade klimatavgifter. Prognosen pekar på att det kommer in cirka 700.000 kronor på klimatkontot under 2010. Nu har kommunstyrelsen beslutat vilka ansökningar som skulle få bidrag i år. – Det är väldigt roligt att se att så många olika verksamheter har ansökt om pengar. Det visar att många vill vara med och utveckla kommunen på ett klimatsmart sätt, säger Gabriella Blomgren, kommunalråd (MP). Klimatkontopengarna i vår går till allt från teknik för resfria möten till cykelkärror, och till hösten hoppas jag på ännu fler smarta idéer. Nästa gång kommunstyrelsen ska fördela pengar ur klimatkontot är i början av 2011, då från klimatavgifter som kommit in under år 2010. – Vi hoppas att vi får in minst lika många ansökningar under hösten, det är i så fall ett tecken på att allt fler blir medvetna om att de själva kan göra något för klimatet, säger Tomas Bergkvist. Bidrag från klimatkontot gick denna gång till: - Byte av två gamla skrivare. - Installation av teknik för uppföljning av drivmedelsförbrukning i bilar. - Utbildning i Eco Driving. - Teknik för resfria möten. - Cykelparkering med tak. - Cykelförråd. - Bidrag till årshyra av cyklar, cykelkärror, cykelhjälm. - Föreläsningskväll för kostpersonal och chefer i skola och förskola om hållbar utveckling. - 15 stycken "snakeboard" som pris i "minska matsvinnet"-tävling. - Vågar för att väga matsvinn i matsalar. - Inköp av bord för sallader, för att öka andelen grönsaker. - Inspirationsresa för 25 personer för att laga eko- och närproducerad mat. - Kokbok för storkök i vegetarisk matlagning, till hundra tillagningskök. - Tygblöjor till förskola. - Sopsorteringskärl och sopskåp. Läs mer på www.orebro.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatkonto stödjer klimatsmarta idéer

2010-06-10
Ett klimatkonto där de kommunala verksamheterna kan söka pengar är Örebro kommuns sätt att jobba med klimatkompensation. Nära trettio olika ansökningar om pengar till klimatsmarta åtgärder kom under våren in från Örebro kommuns skolor, äldreboenden, förvaltningar etc.

Ansökningarna handlade till största delen om att öka cyklandet, satsa på klimatsmart mat och att minska matsvinnet, öka kunskapen om ekokörning samt förbättra sopsortering. Nu har pengarna i klimatkontot fördelats, och de flesta som sökte fick bidrag.

– Det här var första gången vi testade vårt klimatkonto och intresset var över förväntan, vi fick in 27 ansökningar, säger Tomas Bergkvist, planerare på Klimatkontoret som tog emot alla ansökningar.

Örebro kommun har sedan ett år ett "klimatkonto", där de kommunala verksamheterna kan söka om pengar till aktiviteter som minskar den negativa klimatpåverkan. Klimatkontot byggs upp av avgifter som alla kommunala verksamheter betalar varje gång de färdas med bil eller flyg, så kallade klimatavgifter. Prognosen pekar på att det kommer in cirka 700.000 kronor på klimatkontot under 2010.

Nu har kommunstyrelsen beslutat vilka ansökningar som skulle få bidrag i år.

– Det är väldigt roligt att se att så många olika verksamheter har ansökt om pengar. Det visar att många vill vara med och utveckla kommunen på ett klimatsmart sätt, säger Gabriella Blomgren, kommunalråd (MP). Klimatkontopengarna i vår går till allt från teknik för resfria möten till cykelkärror, och till hösten hoppas jag på ännu fler smarta idéer.

Nästa gång kommunstyrelsen ska fördela pengar ur klimatkontot är i början av 2011, då från klimatavgifter som kommit in under år 2010.

– Vi hoppas att vi får in minst lika många ansökningar under hösten, det är i så fall ett tecken på att allt fler blir medvetna om att de själva kan göra något för klimatet, säger Tomas Bergkvist.

Bidrag från klimatkontot gick denna gång till:
- Byte av två gamla skrivare.
- Installation av teknik för uppföljning av drivmedelsförbrukning i bilar.
- Utbildning i Eco Driving.
- Teknik för resfria möten.
- Cykelparkering med tak.
- Cykelförråd.
- Bidrag till årshyra av cyklar, cykelkärror, cykelhjälm.
- Föreläsningskväll för kostpersonal och chefer i skola och förskola om hållbar utveckling.
- 15 stycken "snakeboard" som pris i "minska matsvinnet"-tävling.
- Vågar för att väga matsvinn i matsalar.
- Inköp av bord för sallader, för att öka andelen grönsaker.
- Inspirationsresa för 25 personer för att laga eko- och närproducerad mat.
- Kokbok för storkök i vegetarisk matlagning, till hundra tillagningskök.
- Tygblöjor till förskola.
- Sopsorteringskärl och sopskåp.

Läs mer på www.orebro.se.

Senaste nyheter