Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatcertifierade jordgubbar är här

https://www.klimatsmart.se/images/news/mats-olsson227x341.jpg

Gott, nyttigt och nu även klimatsmart! De första jordgubbarna som är klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill når handeln till nationaldagen. – För oss är det viktigt att göra vad vi kan för att minska matens klimatpåverkan, säger Mats Olsson på Lönnslätts Bär. Odlingarna ligger på Söderslätts varma och bördiga mylla strax söder om Malmö. På gården odlas även sparris och lantbruksgrödor. Jordgubbarna säljs i butiker i Malmö, Staffanstorp, Trelleborg, Vellinge m.fl. orter i sydvästra Skåne. Genom grossister säljs de även i Norrland och Göteborgstrakten. Dessutom sker direktförsäljning i så kallade jordgubbshus i Malmö och Vellinge – Klimatcertifieringen är vår senaste satsning säger Mats Olsson. Vi jobbar också med de bästa och godaste sorterna, kvalitetskontroll i alla led, och snabb kylning och leverans så att de ska vara så fräscha som möjligt. För att bli klimatcertifierad måste man leva upp till de klimatkrav som tagits fram av KRAV och Svenskt Sigill. Totalt handlar det om ett 20-tal regler för jordgubbsodlingen. Bland annat krävs en komplett energikartläggning på hela gården, att bara förnybar el används, att man energieffektiviserar och hushållar med det kväve som används. – Jordgubbar är bland det nyttigaste man kan äta, därför är det extra roligt att kunna presentera klimatcertifierade jordgubbar säger Anna Richert på Svenskt Sigill. Vi kan förutom jordgubbarna visa upp klimatcertifierat inom följande kategorier: griskött, nötkött, mjölk, frysta grönsaker, örter och sallat på kruka, groddar samt blommor, och systemet växer hela tiden. En livscykelanalys som gjorts vid SLU visar att svenska jordgubbar har en klimatpåverkan som ligger strax över 200 g CO2 per kg jordgubbar och det ligger under eller är jämförbart med andra svenska frilandsodlade grönsaker. Klimatcertifieringen bidrar till att minska denna siffra ytterligare. För mer information, kontakta: Anna Richert, klimatexpert Svenskt Sigill, 08-787 53 73 Mats Olsson, Lönnslätts bär, 070-844 21 93 Johanna Vajnlie, Svenskt Sigill, 08-787 53 29.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatcertifierade jordgubbar är här

2012-06-04
Gott, nyttigt och nu även klimatsmart! De första jordgubbarna som är klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill når handeln till nationaldagen.
– För oss är det viktigt att göra vad vi kan för att minska matens klimatpåverkan, säger Mats Olsson på Lönnslätts Bär.

Odlingarna ligger på Söderslätts varma och bördiga mylla strax söder om Malmö. På gården odlas även sparris och lantbruksgrödor. Jordgubbarna säljs i butiker i Malmö, Staffanstorp, Trelleborg, Vellinge m.fl. orter i sydvästra Skåne. Genom grossister säljs de även i Norrland och Göteborgstrakten. Dessutom sker direktförsäljning i så kallade jordgubbshus i Malmö och Vellinge

– Klimatcertifieringen är vår senaste satsning säger Mats Olsson. Vi jobbar också med de bästa och godaste sorterna, kvalitetskontroll i alla led, och snabb kylning och leverans så att de ska vara så fräscha som möjligt.

För att bli klimatcertifierad måste man leva upp till de klimatkrav som tagits fram av KRAV och Svenskt Sigill. Totalt handlar det om ett 20-tal regler för jordgubbsodlingen. Bland annat krävs en komplett energikartläggning på hela gården, att bara förnybar el används, att man energieffektiviserar och hushållar med det kväve som används.

– Jordgubbar är bland det nyttigaste man kan äta, därför är det extra roligt att kunna presentera klimatcertifierade jordgubbar säger Anna Richert på Svenskt Sigill. Vi kan förutom jordgubbarna visa upp klimatcertifierat inom följande kategorier: griskött, nötkött, mjölk, frysta grönsaker, örter och sallat på kruka, groddar samt blommor, och systemet växer hela tiden.

En livscykelanalys som gjorts vid SLU visar att svenska jordgubbar har en klimatpåverkan som ligger strax över 200 g CO2 per kg jordgubbar och det ligger under eller är jämförbart med andra svenska frilandsodlade grönsaker. Klimatcertifieringen bidrar till att minska denna siffra ytterligare.

För mer information, kontakta:
Anna Richert, klimatexpert Svenskt Sigill, 08-787 53 73
Mats Olsson, Lönnslätts bär, 070-844 21 93
Johanna Vajnlie, Svenskt Sigill, 08-787 53 29.

Senaste nyheter