Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Karlskrona kommun KRAV-märker 59 kök

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-tullskolan250x222.jpg

Karlskrona kommun har KRAV-certifierat 59 av sina kök. Cirka 10 000 av kommunens matgäster får nu varje dag äta i en KRAV-certifierad restaurang. 59 av Karlskrona kommuns kök är sedan i juni KRAV-certifierade. 47 av köken är certifierade på första nivån, vilket innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta. 12 av köken är godkända på nivå 2, med en andel godkända livsmedel på över 50 procent. – Många föräldrar, pedagoger och äldre elever har efterfrågat ett större miljömedvetande och att den mat som serveras innehåller så lite tillsatser och rester från bekämpningsmedel som möjligt. Vi har under flera år arbetat med att öka andelen ekologiska livsmedel, men genom att KRAV-certifiera köken visar vi ännu tydligare att vi tar signalerna på allvar och kan också marknadsföra oss med KRAV-märket, säger enhetschef Per Sjösäter. Karlskrona kommuns KRAV-certifierade kök serverar cirka 10 000 luncher varje dag och ännu fler måltider blir det om även frukost, mellanmål och kvällsmat räknas in. Köken har bytt ut basvaror som mejerier, baljväxter, spannmålsprodukter och många andra livsmedel till KRAV-märkt, ekologiskt och MSC-märkt. – En annan effekt av certifieringen är att medvetenheten och intresset för KRAV och ekologiska produkter ökar bland de som arbetar i kommunens kök. En förändring som märkts är att mängden hel- och halvfabrikat minskat, säger Per Sjösäter. Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda: - En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter - Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel - Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Köken i Karlskrona certifieras av certifieringsföretaget SMAK. Kontakt: - Per Sjösäter, enhetschef Karlskrona Kommun, 0455-304215 - Martin Ribe, vd SMAK, 040-462680 - Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 070-6659376

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Karlskrona kommun KRAV-märker 59 kök

2017-01-27
Andreas Liljegren, Tullskolan
Karlskrona kommun har KRAV-certifierat 59 av sina kök. Cirka 10 000 av kommunens matgäster får nu varje dag äta i en KRAV-certifierad restaurang.

59 av Karlskrona kommuns kök är sedan i juni KRAV-certifierade. 47 av köken är certifierade på första nivån, vilket innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta. 12 av köken är godkända på nivå 2, med en andel godkända livsmedel på över 50 procent.

– Många föräldrar, pedagoger och äldre elever har efterfrågat ett större miljömedvetande och att den mat som serveras innehåller så lite tillsatser och rester från bekämpningsmedel som möjligt. Vi har under flera år arbetat med att öka andelen ekologiska livsmedel, men genom att KRAV-certifiera köken visar vi ännu tydligare att vi tar signalerna på allvar och kan också marknadsföra oss med KRAV-märket, säger enhetschef Per Sjösäter.

Karlskrona kommuns KRAV-certifierade kök serverar cirka 10 000 luncher varje dag och ännu fler måltider blir det om även frukost, mellanmål och kvällsmat räknas in. Köken har bytt ut basvaror som mejerier, baljväxter, spannmålsprodukter och många andra livsmedel till KRAV-märkt, ekologiskt och MSC-märkt.

– En annan effekt av certifieringen är att medvetenheten och intresset för KRAV och ekologiska produkter ökar bland de som arbetar i kommunens kök. En förändring som märkts är att mängden hel- och halvfabrikat minskat, säger Per Sjösäter.

Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Köken i Karlskrona certifieras av certifieringsföretaget SMAK.

Kontakt:
- Per Sjösäter, enhetschef Karlskrona Kommun, 0455-304215
- Martin Ribe, vd SMAK, 040-462680
- Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 070-6659376
Källa: KRAV

Senaste nyheter