Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Internationell workshop om PCB 30/5-2/6

https://www.klimatsmart.se/images/news/logonaturv.gif

Framstående forskare och representanter för myndigheter i Europa, Nordamerika och Asien kommer till Visby den 30 maj–2 juni 2010 för att diskutera de senaste rönen om miljögiftet PCB (polyklorerade bifenyler). En rad åtgärder har genomförts i Sverige och internationellt för att minska spridningen av PCB, men fortfarande förekommer det överallt i miljön, inklusive i maten. Det beror på att föreningarna bryts ner mycket långsamt. En annan orsak är att det fortfarande kommer ut i miljön – trots att PCB är förbjudet i många länder. Vilka är källorna till PCB idag? Vilken betydelse för den totala effekten av PCB har de PCB-er som inte liknar dioxiner i sin verkan? Hur har det gått med saneringen av byggnader och förorenade områden? Det är exempel på frågor som tas upp under Visbymötet. Deltagarna presenterar även vad de vet i dag om effekterna av PCB på olika organismer, inklusive människor, i miljön. Det är särskilt viktigt att hitta möjligheter att minska riskerna för effekter i människor och djur. – PCB har stor internationell aktualitet. Det framgår bland annat av att Stockholmskonventionen och FN:s miljöorgan UNEP har etablerat en internationell plattform (PCBs Elimination Network, PEN) för arbetet med att få bort PCB i samhället, säger Niklas Johansson, handläggare vid Naturvårdsverket och ansvarig för workshopen. Bakgrund PCB är organiska, mycket stabila miljö- och hälsoskadliga föreningar som framställs industriellt. Den öppna användningen förbjöds i Sverige redan 1972. Det största användningsområdet var inom elindustrin, men det användes även inom många andra branscher, till exempel inom byggnadsindustrin. Information om workshopen i Visby. Här kommer abstracts att läggas ut kort efter mötet. Läs mer om organiska miljögifter. Läs mer om PCB i byggnader och produkter. Ytterligare information Niklas Johansson, handläggare miljöeffektenheten, 070-374 27 47, 08-698 14 38 niklas.johansson@naturvardsverket.se Helene Lager, handläggare miljöeffektenheten, 073-441 45 47, 08-698 13 23 helene.lager@naturvardsverket.se, Anneli Nivrén, 08-698 13 12, 070-206 37 27 anneli.nivren@naturvardsverket.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Internationell workshop om PCB 30/5-2/6

2010-05-30
Framstående forskare och representanter för myndigheter i Europa, Nordamerika och Asien kommer till Visby den 30 maj–2 juni 2010 för att diskutera de senaste rönen om miljögiftet PCB (polyklorerade bifenyler).

En rad åtgärder har genomförts i Sverige och internationellt för att minska spridningen av PCB, men fortfarande förekommer det överallt i miljön, inklusive i maten. Det beror på att föreningarna bryts ner mycket långsamt. En annan orsak är att det fortfarande kommer ut i miljön – trots att PCB är förbjudet i många länder.

Vilka är källorna till PCB idag? Vilken betydelse för den totala effekten av PCB har de PCB-er som inte liknar dioxiner i sin verkan? Hur har det gått med saneringen av byggnader och förorenade områden? Det är exempel på frågor som tas upp under Visbymötet.

Deltagarna presenterar även vad de vet i dag om effekterna av PCB på olika organismer, inklusive människor, i miljön. Det är särskilt viktigt att hitta möjligheter att minska riskerna för effekter i människor och djur.

– PCB har stor internationell aktualitet. Det framgår bland annat av att Stockholmskonventionen och FN:s miljöorgan UNEP har etablerat en internationell plattform (PCBs Elimination Network, PEN) för arbetet med att få bort PCB i samhället, säger Niklas Johansson, handläggare vid Naturvårdsverket och ansvarig för workshopen.

Bakgrund
PCB är organiska, mycket stabila miljö- och hälsoskadliga föreningar som framställs industriellt. Den öppna användningen förbjöds i Sverige redan 1972. Det största användningsområdet var inom elindustrin, men det användes även inom många andra branscher, till exempel inom byggnadsindustrin.


Information om workshopen i Visby. Här kommer abstracts att läggas ut kort efter mötet.
Läs mer om organiska miljögifter.
Läs mer om PCB i byggnader och produkter.

Ytterligare information
Niklas Johansson, handläggare miljöeffektenheten, 070-374 27 47, 08-698 14 38
niklas.johansson@naturvardsverket.se
Helene Lager, handläggare miljöeffektenheten, 073-441 45 47, 08-698 13 23
helene.lager@naturvardsverket.se,
Anneli Nivrén, 08-698 13 12, 070-206 37 27
anneli.nivren@naturvardsverket.se.

Senaste nyheter