Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Inför gröna dagar på skolmatsedeln!

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskydd__logo___100__gron_158x100__.gif

Med en grönare skolmatsedel kan man göra flera vinster, menar Naturskyddsföreningen som uppmanar Sveriges skolor att införa en vegetarisk dag i veckan. Både miljön, plånboken och hälsan vinner på grönare menyer. Under årets Miljövänliga Vecka är maten i fokus, och som en del i aktiviteterna introducerar Naturskyddsföreningen nu ett förslag om hur Sveriges skolor kan göra en insats för ett bättre klimat. Naturskyddsföreningen har tillsammans med Ekomatcentrum tagit fram en klimatanpassad veckomatsedel som nu skickas till Sveriges skolor. Några skolor har redan reagerat positivt på uppmaning att införa klimattänkande i matsalen. Trellborgs kommun inför grön dag på veckomatsedeln på försök nu i höst. - En grön skollunch i veckan kan fungera som en plattform för diskussion om mat och miljö. Om skolorna serverar och berättar om fördelarna med ekologisk mat så kan de inspirera barn och unga vilket ger miljövinster för framtiden, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. I genomsnitt kommer cirka 30 procent av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser från maten, men det är också ett område med stor möjlighet till förändring. Det som gör störst skillnad är att minska på köttportionerna. Sedan 1990 har den svenska köttkonsumtionen ökat med mer än 50 procent vilket ökat svenskarnas klimatbelastning med över två miljoner ton växthusgaser. - Det finns redan en fisk- och en soppdag i skolan. Låt även den vegetariska maten vara huvudsaken en dag i veckan, och inte ett udda alternativ som den annars är. Vi hoppas att en grön dag kan bli en lustfylld metod att närma sig klimat- och miljöfrågan. Det sparar också pengar för kommunerna, säger Mikael Karlsson. I andra delar av Europa har man redan börjat ett liknande arbete. I våras blev belgiska Gent först ut med en vegetarisk veckodag. Politiker och tjänstemän i Gent äter redan vegetariskt på torsdagarna, och nu under hösten ska även stadens skolor följa efter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Inför gröna dagar på skolmatsedeln!

2009-10-02
Med en grönare skolmatsedel kan man göra flera vinster, menar Naturskyddsföreningen som uppmanar Sveriges skolor att införa en vegetarisk dag i veckan. Både miljön, plånboken och hälsan vinner på grönare menyer. Under årets Miljövänliga Vecka är maten i fokus, och som en del i aktiviteterna introducerar Naturskyddsföreningen nu ett förslag om hur Sveriges skolor kan göra en insats för ett bättre klimat.

Naturskyddsföreningen har tillsammans med Ekomatcentrum tagit fram en klimatanpassad veckomatsedel som nu skickas till Sveriges skolor. Några skolor har redan reagerat positivt på uppmaning att införa klimattänkande i matsalen. Trellborgs kommun inför grön dag på veckomatsedeln på försök nu i höst.

- En grön skollunch i veckan kan fungera som en plattform för diskussion om mat och miljö. Om skolorna serverar och berättar om fördelarna med ekologisk mat så kan de inspirera barn och unga vilket ger miljövinster för framtiden, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I genomsnitt kommer cirka 30 procent av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser från maten, men det är också ett område med stor möjlighet till förändring. Det som gör störst skillnad är att minska på köttportionerna. Sedan 1990 har den svenska köttkonsumtionen ökat med mer än 50 procent vilket ökat svenskarnas klimatbelastning med över två miljoner ton växthusgaser.

- Det finns redan en fisk- och en soppdag i skolan. Låt även den vegetariska maten vara huvudsaken en dag i veckan, och inte ett udda alternativ som den annars är. Vi hoppas att en grön dag kan bli en lustfylld metod att närma sig klimat- och miljöfrågan. Det sparar också pengar för kommunerna, säger Mikael Karlsson.

I andra delar av Europa har man redan börjat ett liknande arbete. I våras blev belgiska Gent först ut med en vegetarisk veckodag. Politiker och tjänstemän i Gent äter redan vegetariskt på torsdagarna, och nu under hösten ska även stadens skolor följa efter.


För mer fakta se:
Faktabroschyr "Låt maten klimatbanta"
www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Broschyrer/Lat_maten_klimatbanta.pdf

Läs hela förslaget på veckomatsedeln!
www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Ovrigt/jubileum_skolmatsedel_klimatsmartmat.pdf
Allt om Miljövänliga Veckan:
www.naturskyddsforeningen.se/klimatmat

Naturskyddsföreningens konsumentwebb Grön-guide:
www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22,
mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare, 070-611 6533,
emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se
Emma Schütt, projektledare Miljövänliga Veckan, 076-1092844,
emma.schutt@naturskyddsforeningen.se

Senaste nyheter