Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Index visar att hållbar bilism fortsätter att öka

https://www.klimatsmart.se/images/news/pun241x341.jpg

OKQ8 presenterar för andra året i rad ett index för att redogöra för svensk utveckling mot en mer hållbar bilism. Indexet tar inte bara hänsyn till miljö utan även ekonomiska och sociala aspekter och visar att bilismen har förbättrats i en hållbar riktning med 25 procent sedan 2008. Samtidigt visar en färsk undersökning bland bilister att miljön är lågt prioriterad vid både inköp av ny bil och i omfattning av hur mycket man nyttjar sin bil. OKQ8:s index visar att vi är på väg i rätt riktning mot en mer hållbar bilism. Utifrån parametrarna rörliga drivmedelskostnader, energieffektivitet, koldioxideffektivitet och förbättrad trafiksäkerhet har det sammanvägda indexet förbättrats med 25 procent de senaste åren (2008-2012) och med 5 procent sedan 2012 års index. Indexet visar att energieffektiviteten har förbättrats med 28 procent och koldioxideffektiviteten med 26 procent sedan 2008. Det visar också att trafiksäkerheten har ökat, med bland annat 39 procent färre dödsolyckor (i jämförelse med 24 procents minskning i 2012 års index). Bilisten färdas i dag 16 procent längre sträcka per drivmedelskrona jämfört med basåret 2008. – Hållbar bilism handlar om att fortsätta bidra till ekonomisk utveckling och tillvarata mänskliga värden, med minimerad miljöpåverkan och reducering av olyckor och andra säkerhetsrisker. Tendensen visar att vi förflyttar oss i en mer hållbar riktning totalt sett. Samtidigt återstår mycket innan vi når målet med en hållbar bilism. Dels attityden hos bilisterna själva, dels ett gemensamt arbete mellan näringsliv, forskning och politiker för att investera långsiktigt i alternativa drivmedel, förbättringar inom biltillverkning och satsningar på infrastruktur för all typ av mobilitet, säger Carolina Rössner, kommunikationschef OKQ8. I OKQ8:s färska attitydundersökning, med 1 119 medverkande, svarar hälften att inköpspriset och 4 procent att miljöpåverkan är den viktigaste faktorn vid köp av ny bil. De flesta tror att de om fem år kommer använda bilen lika mycket som i dag och den främsta anledningen till att minska bilanvändandet är om livssituationen förändras (62 procent). 29 procent anger miljöskäl som anledning. Enligt bilisterna bär biltillverkarna störst ansvar för att minska miljöpåverkan från biltrafiken (39 procent). 23 procent menar att det är bilisternas eget ansvar. I samband med SPBI:s branschdag i Almedalen anordnar OKQ8 seminariet ”Hållbar bilism – vems ansvar?” med paneldiskussion och mingel. Seminariet modereras av Lars Adaktusson och äger rum den 4 juli kl 15.00-15.45 på Clarion Hotel Wisby. Välkommen! För mer information, kontakta: Carolina Rössner, Kommunikationschef OKQ8, 070 268 00 95.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Index visar att hållbar bilism fortsätter att öka

2013-06-27
OKQ8 presenterar för andra året i rad ett index för att redogöra för svensk utveckling mot en mer hållbar bilism. Indexet tar inte bara hänsyn till miljö utan även ekonomiska och sociala aspekter och visar att bilismen har förbättrats i en hållbar riktning med 25 procent sedan 2008. Samtidigt visar en färsk undersökning bland bilister att miljön är lågt prioriterad vid både inköp av ny bil och i omfattning av hur mycket man nyttjar sin bil.

OKQ8:s index visar att vi är på väg i rätt riktning mot en mer hållbar bilism. Utifrån parametrarna rörliga drivmedelskostnader, energieffektivitet, koldioxideffektivitet och förbättrad trafiksäkerhet har det sammanvägda indexet förbättrats med 25 procent de senaste åren (2008-2012) och med 5 procent sedan 2012 års index.

Indexet visar att energieffektiviteten har förbättrats med 28 procent och koldioxideffektiviteten med 26 procent sedan 2008. Det visar också att trafiksäkerheten har ökat, med bland annat 39 procent färre dödsolyckor (i jämförelse med 24 procents minskning i 2012 års index). Bilisten färdas i dag 16 procent längre sträcka per drivmedelskrona jämfört med basåret 2008.

– Hållbar bilism handlar om att fortsätta bidra till ekonomisk utveckling och tillvarata mänskliga värden, med minimerad miljöpåverkan och reducering av olyckor och andra säkerhetsrisker. Tendensen visar att vi förflyttar oss i en mer hållbar riktning totalt sett. Samtidigt återstår mycket innan vi når målet med en hållbar bilism. Dels attityden hos bilisterna själva, dels ett gemensamt arbete mellan näringsliv, forskning och politiker för att investera långsiktigt i alternativa drivmedel, förbättringar inom biltillverkning och satsningar på infrastruktur för all typ av mobilitet, säger Carolina Rössner, kommunikationschef OKQ8.

I OKQ8:s färska attitydundersökning, med 1 119 medverkande, svarar hälften att inköpspriset och 4 procent att miljöpåverkan är den viktigaste faktorn vid köp av ny bil. De flesta tror att de om fem år kommer använda bilen lika mycket som i dag och den främsta anledningen till att minska bilanvändandet är om livssituationen förändras (62 procent). 29 procent anger miljöskäl som anledning.

Enligt bilisterna bär biltillverkarna störst ansvar för att minska miljöpåverkan från biltrafiken (39 procent). 23 procent menar att det är bilisternas eget ansvar.

I samband med SPBI:s branschdag i Almedalen anordnar OKQ8 seminariet ”Hållbar bilism – vems ansvar?” med paneldiskussion och mingel. Seminariet modereras av Lars Adaktusson och äger rum den 4 juli kl 15.00-15.45 på Clarion Hotel Wisby. Välkommen!

För mer information, kontakta:
Carolina Rössner, Kommunikationschef OKQ8, 070 268 00 95.
Källa: OKQ8

Senaste nyheter