Redaktör:
Jens Ljunggren
IKEA satsar på KRAV-märkta ekologiska bär i saft och sylt
2014-05-09
KRAV är en certifiering som garanterar att bärplockarnas arbetsförhållanden är schyssta och som tydliggör vikten av kontroll genom hela kedjan. Inför skörden 2013 beslutade IKEA att enbart köpa KRAV-märkta bär. Bären används i de safter och sylter som säljs i över 350 varuhus världen över.
De KRAV-märkta bären som IKEA köper används i saft och sylt. Lingonen används även i sylten och drycken som serveras i restaurangerna.
– Vi vill säkerställa att våra produkter produceras på ett ansvarsfullt sätt genom hela tillverkningskedjan, därför beslutade vi inför skörden 2013 att bara använda KRAV-märkta lingon, blåbär och hjortron. Oberoende revisioner utförs kontinuerligt enligt KRAV-certifieringen för att säkerställa bärplockarnas villkor vilket innebär att både vi och våra kunder kan känna sig trygga i att bären plockats under bra förhållanden, säger Anders Lennartsson, hållbarhetschef, IKEA Food Services AB.
– Det känns värdefullt att vara en del av den långsiktiga satsningen på hållbarhetsarbete som KRAV innebär. Att bären ska plockas av arbetare som inte överutnyttjas är en viktig signal till hela branschen som ger effekt, inte bara i Sverige. Vi märker redan att intresset för våra vildväxande och KRAV-märkta produkter ökar i Europa och USA, säger Martin Engström, vd för Olle Svensson AB.
KRAV verkar för en ökad ekologisk produktion och konsumtion, främst genom att ta fram regler och erbjuda certifiering för användning av KRAV-märket. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad, vilket betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
IKEA restuarangerna är inte KRAV-märkta och det är inte heller saft- och sylt-produkterna, då krävs det bland annat att även sockret är KRAV-märkt.
– Att IKEA köper KRAV-märkta bär är ett stort och viktigt steg, framförallt innebär det mer rättvisa förhållanden för bärplockarna, säger Lars Nellmer, vd för KRAV.
Kontakt:
- Lars Nellmer, vd för KRAV, 018-17 45 01
- Martin Engström, vd för Olle Svensson AB, 070-55 82 322
Läs mer:
Det här innebär KRAV-märkta bär:
www.krav.se/vilda-bar-som-krav-marks-vad-ar-det-sarskilt-med-dem
KRAVs regler för vildväxande:
www.krav.se/regel/8-vildvaxande-produktion-0
De KRAV-märkta bären som IKEA köper används i saft och sylt. Lingonen används även i sylten och drycken som serveras i restaurangerna.
– Vi vill säkerställa att våra produkter produceras på ett ansvarsfullt sätt genom hela tillverkningskedjan, därför beslutade vi inför skörden 2013 att bara använda KRAV-märkta lingon, blåbär och hjortron. Oberoende revisioner utförs kontinuerligt enligt KRAV-certifieringen för att säkerställa bärplockarnas villkor vilket innebär att både vi och våra kunder kan känna sig trygga i att bären plockats under bra förhållanden, säger Anders Lennartsson, hållbarhetschef, IKEA Food Services AB.
– Det känns värdefullt att vara en del av den långsiktiga satsningen på hållbarhetsarbete som KRAV innebär. Att bären ska plockas av arbetare som inte överutnyttjas är en viktig signal till hela branschen som ger effekt, inte bara i Sverige. Vi märker redan att intresset för våra vildväxande och KRAV-märkta produkter ökar i Europa och USA, säger Martin Engström, vd för Olle Svensson AB.
KRAV verkar för en ökad ekologisk produktion och konsumtion, främst genom att ta fram regler och erbjuda certifiering för användning av KRAV-märket. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad, vilket betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
IKEA restuarangerna är inte KRAV-märkta och det är inte heller saft- och sylt-produkterna, då krävs det bland annat att även sockret är KRAV-märkt.
– Att IKEA köper KRAV-märkta bär är ett stort och viktigt steg, framförallt innebär det mer rättvisa förhållanden för bärplockarna, säger Lars Nellmer, vd för KRAV.
Kontakt:
- Lars Nellmer, vd för KRAV, 018-17 45 01
- Martin Engström, vd för Olle Svensson AB, 070-55 82 322
Läs mer:
Det här innebär KRAV-märkta bär:
www.krav.se/vilda-bar-som-krav-marks-vad-ar-det-sarskilt-med-dem
KRAVs regler för vildväxande:
www.krav.se/regel/8-vildvaxande-produktion-0
Källa: KRAV
Foto: Olle Svensson AB
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…