
Redaktör:
Josefine Karlsson
Strandnära café på Öland KRAV-certifieras för minst 90% ekologiskt
2014-06-19

Erica Anerhaf, Strandnära
Strandnära på södra Öland väljer att gå från ett till tre KRAV-märken och är därmed certifierad enligt den högsta nivån. Den innebär att minst 90 procent av all mat som serveras är KRAV-godkänd.
Av de cirka 800 restauranger som är KRAV-märkta i Sverige finns ett tiotal restauranger och caféer som är certifierade med tre KRAV-märken, Strandnära är en av dessa.
– Under många år har vi egentligen uppfyllt kraven för tre märken, men det är först nu som vi väljer att gå upp till högsta nivån. Vi har väldigt medvetna gäster och certifieringen blir en trygghet för dem och innebär också att vi kan visa att vi verkligen håller vad vi lovar. Med en certifiering så finns det ju ett kontrollorgan som kontrollerar, säger Erica Anerhaf, ägare av Strandnära.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
· Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
· Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
· Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Strandnära har idag tre KRAV-märken vilket alltså innebär att minst 90% av maten som serveras, på frukostbuffén, i caféet och i restaurangen, är KRAV-godkänd.
– För oss är det väldigt viktigt att det vi serverar är KRAV-märkt och ekologiskt producerat, att maten tas fram på naturlig väg och inte innehåller en massa onödiga, giftiga kemikalier. Vi vill kunna lita på att djuren hanteras på ett rättvist och varsamt sätt, att de vistas utomhus i fria miljöer och får utlopp för sina naturliga beteenden, säger Erica Anerhaf.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.
Läs mer:
- Strandnära: www.strandnara.com/
- KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
- Reportage om Strandnära: www.krav.se/strandnara
Kontakt:
Erica Anerhaf, ägare Strandnära, 0485-366 00
Mikael Anerhaf, ägare Strandnära, 0485-366 00
Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Av de cirka 800 restauranger som är KRAV-märkta i Sverige finns ett tiotal restauranger och caféer som är certifierade med tre KRAV-märken, Strandnära är en av dessa.
– Under många år har vi egentligen uppfyllt kraven för tre märken, men det är först nu som vi väljer att gå upp till högsta nivån. Vi har väldigt medvetna gäster och certifieringen blir en trygghet för dem och innebär också att vi kan visa att vi verkligen håller vad vi lovar. Med en certifiering så finns det ju ett kontrollorgan som kontrollerar, säger Erica Anerhaf, ägare av Strandnära.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
· Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
· Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
· Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Strandnära har idag tre KRAV-märken vilket alltså innebär att minst 90% av maten som serveras, på frukostbuffén, i caféet och i restaurangen, är KRAV-godkänd.
– För oss är det väldigt viktigt att det vi serverar är KRAV-märkt och ekologiskt producerat, att maten tas fram på naturlig väg och inte innehåller en massa onödiga, giftiga kemikalier. Vi vill kunna lita på att djuren hanteras på ett rättvist och varsamt sätt, att de vistas utomhus i fria miljöer och får utlopp för sina naturliga beteenden, säger Erica Anerhaf.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.
Läs mer:
- Strandnära: www.strandnara.com/
- KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
- Reportage om Strandnära: www.krav.se/strandnara
Kontakt:
Erica Anerhaf, ägare Strandnära, 0485-366 00
Mikael Anerhaf, ägare Strandnära, 0485-366 00
Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Källa: KRAV
Foto: KRAV/Frida Almqvist
Senaste nyheter
-
2022-01-28
Klimatsmarta Viking Glory är ett flaggskepp för hållbarhetSpillvärmen från motorerna blir till el och spillkylan från LNG används för kylning. Skrov som… -
2022-01-26
Företag i samarbete för ett fossilfritt GotlandNu lanseras initiativet Fossilfri konkurrenskraft på Gotland där företag och andra samhällsaktörer… -
2022-01-17
Scandic öppnar klimatneutralt hotell i Sundsvall 2024Scandic Hotels har tecknat ett långt hyresavtal med Skanska om ett nytt hotell med 210 rum i… -
2021-09-17
Skellefteås nya klimatpositiva trähus bland de högsta i världenSara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat av White Arkitekter. Med… -
2021-08-23
Stockholms nya lånecykelsystem klartSnart blir det ännu lättare att cykla i Stockholm. Stadens upphandling av lånecyklar har nu vunnit… -
2018-06-01
Klimatsmart semester med hjälp av ny hemsidaEn svensk flyger sju gånger mer än den genomsnittlige världsmedborgaren. Och sedan 2010 har våra… -
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2018-02-06
Telge Energi levererar 100% Sol till STF Grövelsjöns FjällstationFrån och med årsskiftet har STF Grövelsjön, en fjällstation med ett hållbarhetsarbete i… -
2017-03-07
Restaurang Volt utnämnd till Årets Hållbara GastronomiKRAV-certifierade Restaurang Volt tog hem priset för Årets Hållbara Gastronomi på årets White… -
2017-01-09
Kommer hela taxibranschen vara fossilfri om 3 år?På ett år har 700 kontor i Sverige anslutit sig till Nollzon för att automatiskt få förtur till…