Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna Gaffeln lagar mat på Facebook

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronagaffeln250x107b.jpg

Nu presenterar Naturskyddsföreningen kampanjen Gröna Gaffeln på Facebook. Alla kan ge ett grönt löfte och äta vegetariskt en dag i veckan, få tips på goda och enkla vegetariska recept och svar på sina frågor, så det blir lättare att göra en miljöinsats i vardagen. En av de enklaste och viktigaste sakerna man kan göra för miljön är att en dag i veckan välja gröna maträtter. En vegetarisk rätt mer än halverar matens klimatpåverkan, jämfört med en kötträtt, och minskar samtidigt miljöbelastningen på många andra områden. Gröna Gaffeln är ett sätt att hjälpa till att göra vardagen enklare – för miljön, hälsan och plånboken. På Facebooksidan kan privatpersoner ge ett grönt ”löfte” att äta vegetariskt en dag i veckan. I kampanjen Gröna Gaffeln medverkar också restauranger och matleverantörer som hjälper sina kunder genom att lyfta fram vegetariska rätter. Hittills har drygt 190 valt att delta. – Vi vill visa att enkla vardagshandlingar kan göra stor miljönytta. Om alla svenskar väljer gröna rätter till lunch och middag en dag i veckan, motsvarar det ett helt års koldioxidutsläpp från 233.000 bilar. Godare, enklare och billigare klimatbantning finns inte, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande. Just nu, under Miljövänliga Veckan, genomför Naturskyddsföreningens medlemmar runt om i landet många olika aktiviteter på temat mat och miljö. Middagsfrid, en av deltagarna i Gröna Gaffeln och hemleverantör av matvaror, har med hjälp av sina kunder tagit fram en tio-i-topplista med vegetariska rätter som är goda och enkla att tillaga. Genom Naturskyddsföreningens Facebookkampanj kan nu alla få del av recepten och dessutom tips och svar på frågor om mat och miljö. – Vi hoppas att vi både genom personliga möten och via Gröna Gaffeln på Facebook kan ge inspiration så att många kan förändra sina matvanor. Alla är välkomna att delta i kampanjen med positiva löften och åtaganden som gör miljönytta. Tillsammans bidrar alla insatser till ett mer hållbart samhälle, säger Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen. Allt om Gröna Gaffeln och Facebook-projektet: http://www.naturskyddsföreningen.se/gronagaffeln Vid frågor kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22, mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se, Emelie Hansson, jordbrukshandläggare, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna Gaffeln lagar mat på Facebook

2010-10-05
Nu presenterar Naturskyddsföreningen kampanjen Gröna Gaffeln på Facebook. Alla kan ge ett grönt löfte och äta vegetariskt en dag i veckan, få tips på goda och enkla vegetariska recept och svar på sina frågor, så det blir lättare att göra en miljöinsats i vardagen.

En av de enklaste och viktigaste sakerna man kan göra för miljön är att en dag i veckan välja gröna maträtter. En vegetarisk rätt mer än halverar matens klimatpåverkan, jämfört med en kötträtt, och minskar samtidigt miljöbelastningen på många andra områden. Gröna Gaffeln är ett sätt att hjälpa till att göra vardagen enklare – för miljön, hälsan och plånboken.

På Facebooksidan kan privatpersoner ge ett grönt ”löfte” att äta vegetariskt en dag i veckan. I kampanjen Gröna Gaffeln medverkar också restauranger och matleverantörer som hjälper sina kunder genom att lyfta fram vegetariska rätter. Hittills har drygt 190 valt att delta.

– Vi vill visa att enkla vardagshandlingar kan göra stor miljönytta. Om alla svenskar väljer gröna rätter till lunch och middag en dag i veckan, motsvarar det ett helt års koldioxidutsläpp från 233.000 bilar. Godare, enklare och billigare klimatbantning finns inte, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Just nu, under Miljövänliga Veckan, genomför Naturskyddsföreningens medlemmar runt om i landet många olika aktiviteter på temat mat och miljö. Middagsfrid, en av deltagarna i Gröna Gaffeln och hemleverantör av matvaror, har med hjälp av sina kunder tagit fram en tio-i-topplista med vegetariska rätter som är goda och enkla att tillaga. Genom Naturskyddsföreningens Facebookkampanj kan nu alla få del av recepten och dessutom tips och svar på frågor om mat och miljö.

– Vi hoppas att vi både genom personliga möten och via Gröna Gaffeln på Facebook kan ge inspiration så att många kan förändra sina matvanor. Alla är välkomna att delta i kampanjen med positiva löften och åtaganden som gör miljönytta. Tillsammans bidrar alla insatser till ett mer hållbart samhälle, säger Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Allt om Gröna Gaffeln och Facebook-projektet:
http://www.naturskyddsföreningen.se/gronagaffeln

Vid frågor kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22, mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se,
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se.

Senaste nyheter