Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gröna Gaffeln bjuder politiker grön mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronagaffeln228x95.jpg

En av de lättaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligare är att välja en grön rätt ibland. Därför finns Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln, som guidar till restauranger som kommer med vegetariska tips. Idag bjuder Gröna Gaffeln politikerna i jordbruksutskottet på en god, grön lunchlåda. - Det är viktigt att politikerna också inser vinsten av att äta grönt, både för dem själva och för miljön. Dessutom är det gott, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Svenskarna konsumerar 50 procent mer kött per person idag jämfört med för tjugo år sedan. Inte bara vår hälsa påverkas negativt av att vi äter mer kött. Även miljön påverkas. Om genomsnittssvensken minskade sin köttkonsumtion ner till Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså med 35 kilo per person eller med cirka 40 procent, skulle vi slippa utsläpp av växthusgaser motsvarande 4.000.000 ton koldioxid per år. Det är sex procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. - En grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör. Det har också större betydelse för klimatet vad du väljer att äta än hur långt maten har transporterats eller förpackats. Man behöver inte bli vegetarian för att äta mer grönt men vi hoppas att Gröna Gaffeln ska inspirera allt fler att upptäcka den gröna maten, säger Svante Axelsson. Bland annat 258 restauranger, 33 skolor och fem landsting har gått med i Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln hittills. Vid frågor, kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se Emelie Hansson, jordbrukshandläggare Naturskyddsföreningen, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gröna Gaffeln bjuder politiker grön mat

2011-01-28
En av de lättaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligare är att välja en grön rätt ibland. Därför finns Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln, som guidar till restauranger som kommer med vegetariska tips. Idag bjuder Gröna Gaffeln politikerna i jordbruksutskottet på en god, grön lunchlåda.

- Det är viktigt att politikerna också inser vinsten av att äta grönt, både för dem själva och för miljön. Dessutom är det gott, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Svenskarna konsumerar 50 procent mer kött per person idag jämfört med för tjugo år sedan. Inte bara vår hälsa påverkas negativt av att vi äter mer kött. Även miljön påverkas. Om genomsnittssvensken minskade sin köttkonsumtion ner till Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså med 35 kilo per person eller med cirka 40 procent, skulle vi slippa utsläpp av växthusgaser motsvarande 4.000.000 ton koldioxid per år. Det är sex procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

- En grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör. Det har också större betydelse för klimatet vad du väljer att äta än hur långt maten har transporterats eller förpackats. Man behöver inte bli vegetarian för att äta mer grönt men vi hoppas att Gröna Gaffeln ska inspirera allt fler att upptäcka den gröna maten, säger Svante Axelsson.

Bland annat 258 restauranger, 33 skolor och fem landsting har gått med i Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln hittills.

Vid frågor, kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare Naturskyddsföreningen, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se

Mer information och recept finns på
www.naturskyddsforeningen.se/gronagaffeln

Senaste nyheter