Redaktör:
Jens Ljunggren
Gröna Gaffeln bjuder politiker grön mat
2011-01-28
En av de lättaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligare är att välja en grön rätt ibland. Därför finns Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln, som guidar till restauranger som kommer med vegetariska tips. Idag bjuder Gröna Gaffeln politikerna i jordbruksutskottet på en god, grön lunchlåda.
- Det är viktigt att politikerna också inser vinsten av att äta grönt, både för dem själva och för miljön. Dessutom är det gott, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Svenskarna konsumerar 50 procent mer kött per person idag jämfört med för tjugo år sedan. Inte bara vår hälsa påverkas negativt av att vi äter mer kött. Även miljön påverkas. Om genomsnittssvensken minskade sin köttkonsumtion ner till Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså med 35 kilo per person eller med cirka 40 procent, skulle vi slippa utsläpp av växthusgaser motsvarande 4.000.000 ton koldioxid per år. Det är sex procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
- En grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör. Det har också större betydelse för klimatet vad du väljer att äta än hur långt maten har transporterats eller förpackats. Man behöver inte bli vegetarian för att äta mer grönt men vi hoppas att Gröna Gaffeln ska inspirera allt fler att upptäcka den gröna maten, säger Svante Axelsson.
Bland annat 258 restauranger, 33 skolor och fem landsting har gått med i Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln hittills.
Vid frågor, kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare Naturskyddsföreningen, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se
Mer information och recept finns på
www.naturskyddsforeningen.se/gronagaffeln
- Det är viktigt att politikerna också inser vinsten av att äta grönt, både för dem själva och för miljön. Dessutom är det gott, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Svenskarna konsumerar 50 procent mer kött per person idag jämfört med för tjugo år sedan. Inte bara vår hälsa påverkas negativt av att vi äter mer kött. Även miljön påverkas. Om genomsnittssvensken minskade sin köttkonsumtion ner till Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså med 35 kilo per person eller med cirka 40 procent, skulle vi slippa utsläpp av växthusgaser motsvarande 4.000.000 ton koldioxid per år. Det är sex procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
- En grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör. Det har också större betydelse för klimatet vad du väljer att äta än hur långt maten har transporterats eller förpackats. Man behöver inte bli vegetarian för att äta mer grönt men vi hoppas att Gröna Gaffeln ska inspirera allt fler att upptäcka den gröna maten, säger Svante Axelsson.
Bland annat 258 restauranger, 33 skolor och fem landsting har gått med i Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln hittills.
Vid frågor, kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare Naturskyddsföreningen, 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se
Mer information och recept finns på
www.naturskyddsforeningen.se/gronagaffeln
Källa: Naturskyddsföreningen
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…