Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Greenpeace om norsk oljesand

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace146x76l.jpg

I dagarna startar norska StatoilHydro produktion av olja från oljesand – världens mest klimatskadliga och smutsiga oljeprojekt. Det är demonstrationsprojektet, Leismer, med en kapacitet på 10.000 fat per dag, som nu startas. Utvinning av olja från oljesand medför allvarliga hot för klimatet och miljömässiga och sociala konsekvenser. Oljeproduktionen från oljesand ger 13 gånger så mycket koldioxid per fat som motsvarande mängd Nordsjöolja. I Sverige har flera stora näringslivsaktörer tagit ställning mot Statoils oljesandsutvinning. Statoil påstår sig vara ”världsbäst inom hållbar utveckling” och hävdar att klimatfrågan är företagets ”viktigaste framtidsfråga”. Men företaget miljardsatsar i oljesand, och förvärvade 2007 rättigheter att producera olja från oljesand i norra Alberta, Kanada. Oljesandsutvinning är ett av de i särklass klimatskadligaste och smutsigaste industriella projekten i modern tid. Men trots enorma växthusgasutsläpp, förstörda ekosystem, förgiftning och dränering av vattendrag, samt drastiska hälsokonsekvenser, miljardsatsar många av världens oljebolag – inklusive Statoil - på oljesand. - Nu kommer Greenpeace att intensifiera arbetet med att få Statoilkoncernen att släppa oljesanden, säger Martina Krüger. - Så här kan inte en självutnämnd miljönation som Norge agera. Att börja oljesandsutvinningen är att gå åt rakt motsatt håll som världen måste gå för att möta klimatförändringarna och skenande ekologiska hot. Innan norska politiker tar ansvar och stoppar vansinnet, måste svenska investerare agera för att förmå Statoil att släppa oljesanden. I Sverige har en rad betydande näringslivsaktörer som Folksam, KPA, Svenska Kyrkan, Swedbank Robur och SPP tagit ställning mot oljesanden och på olika sätt agerat mot Statoils inblandning i utvecklingen. För ytterligare information, kontakta: Martina Krüger, energi- och klimatansvarig, Greenpeace, 070-550 29 13 Martin Norman, talesperson för frågor om Norge +47-958 049 50

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Greenpeace om norsk oljesand

2011-01-31
I dagarna startar norska StatoilHydro produktion av olja från oljesand – världens mest klimatskadliga och smutsiga oljeprojekt.

Det är demonstrationsprojektet, Leismer, med en kapacitet på 10.000 fat per dag, som nu startas. Utvinning av olja från oljesand medför allvarliga hot för klimatet och miljömässiga och sociala konsekvenser. Oljeproduktionen från oljesand ger 13 gånger så mycket koldioxid per fat som motsvarande mängd Nordsjöolja. I Sverige har flera stora näringslivsaktörer tagit ställning mot Statoils oljesandsutvinning.

Statoil påstår sig vara ”världsbäst inom hållbar utveckling” och hävdar att klimatfrågan är företagets ”viktigaste framtidsfråga”. Men företaget miljardsatsar i oljesand, och förvärvade 2007 rättigheter att producera olja från oljesand i norra Alberta, Kanada.

Oljesandsutvinning är ett av de i särklass klimatskadligaste och smutsigaste industriella projekten i modern tid. Men trots enorma växthusgasutsläpp, förstörda ekosystem, förgiftning och dränering av vattendrag, samt drastiska hälsokonsekvenser, miljardsatsar många av världens oljebolag – inklusive Statoil - på oljesand.

- Nu kommer Greenpeace att intensifiera arbetet med att få Statoilkoncernen att släppa oljesanden, säger Martina Krüger.

- Så här kan inte en självutnämnd miljönation som Norge agera. Att börja oljesandsutvinningen är att gå åt rakt motsatt håll som världen måste gå för att möta klimatförändringarna och skenande ekologiska hot. Innan norska politiker tar ansvar och stoppar vansinnet, måste svenska investerare agera för att förmå Statoil att släppa oljesanden.

I Sverige har en rad betydande näringslivsaktörer som Folksam, KPA, Svenska Kyrkan, Swedbank Robur och SPP tagit ställning mot oljesanden och på olika sätt agerat mot Statoils inblandning i utvecklingen.

För ytterligare information, kontakta:
Martina Krüger, energi- och klimatansvarig, Greenpeace, 070-550 29 13
Martin Norman, talesperson för frågor om Norge +47-958 049 50
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter