Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör som Carl Jan - mät ditt matsvinn

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-carljan250x197.jpg

Var fjärde matkasse vi bär hem hamnar i soptunnan. Nu kan du själv ta reda på hur mycket ätbar mat som du slänger under en vecka genom att anta den första utmaningen i Örebro kommuns satsning ”Klimatsmart vardag” som ska göra det enklare att leva klimatsmart i Örebro kommun. I den första utmaningen, om minskat matsvinn, deltar krögaren, entreprenören m.m. Carl Jan Granqvist. – Måltiden är en upplevelse oavsett om det är en enkel frukost eller en sprakande middag. Jag har förmånen att få uppleva många typer av råvaror och rätter. Jag skulle vilja tro att jag är mer fokuserad på kvalitet än mängd. Men med vetskapen att vi i snitt i Sverige slänger 28 kilo ätbar mat per år och person gör att jag ser fram emot att få vikta min uppfattning mot verkligheten, säger Carl Jan Granqvist. För att synliggöra matsvinnet kommer deltagarna i den första utmaningen att under en veckas tid väga den mat som slängs och därefter ges tillfälle att reflektera över resultatet. – Varje månad presenteras nya utmaningar och erbjudanden inom områden där du har stora möjligheter att minska din klimatpåverkan, all information om hur du anmäler dig till utmaningarna finns på vår webbplats blogg.orebro.se/klimatsmartvardaglänk till annan webbplats. Du kan också följa oss på Facebook, berättar Elsa Fries, projektledare vid enheten för hållbar utveckling. Erfarenheterna från utmaningarna kommer att presenteras på webbplatsen i form av intervjuer, bilder och blogginlägg, samt spridas via sociala medier. Kända lokala profiler kommer att bjudas in att delta i de olika utmaningarna och blogga om sina erfarenheter. – Vi satsar redan mycket för att minska klimatbelastningen i linje med de mål som finns i kommunens klimatplan. Det handlar till exempel om att bygga fler cykelbanor, minska matsvinnet i skolor och äldreboenden och att bli självförsörjande på förnybar el. Nu vill vi vända oss direkt till örebroarna för att få ännu bättre utväxling på insatserna och för att fånga upp nya idéer, säger Björn Sundin (S), ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad. På webbsidan för ”Klimatsmart vardag” länk till annan webbplats finns möjlighet att testa sin egen klimatpåverkan, läsa mer om erbjudanden och utmaningar, ställa frågor, lämna synpunkter och få tips som sparar både pengar och miljö. Målet är att minst 1 000 örebroare ska ha deltagit i någon aktivitet under 2014. – En kommande utmaning handlar om klimatsmart resande, där vi söker personer som under en period vill testa elcykel som alternativ till bilpendling, säger Elsa Fries, Gör gärna ett besök på webbsidan för mer info och anmälan till aktuell utmaning, tipsar Elsa Fries, projektledare vid Kommunledningskontoret.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör som Carl Jan - mät ditt matsvinn

2014-06-09
Var fjärde matkasse vi bär hem hamnar i soptunnan. Nu kan du själv ta reda på hur mycket ätbar mat som du slänger under en vecka genom att anta den första utmaningen i Örebro kommuns satsning ”Klimatsmart vardag” som ska göra det enklare att leva klimatsmart i Örebro kommun. I den första utmaningen, om minskat matsvinn, deltar krögaren, entreprenören m.m. Carl Jan Granqvist.

– Måltiden är en upplevelse oavsett om det är en enkel frukost eller en sprakande middag. Jag har förmånen att få uppleva många typer av råvaror och rätter. Jag skulle vilja tro att jag är mer fokuserad på kvalitet än mängd. Men med vetskapen att vi i snitt i Sverige slänger 28 kilo ätbar mat per år och person gör att jag ser fram emot att få vikta min uppfattning mot verkligheten, säger Carl Jan Granqvist.

För att synliggöra matsvinnet kommer deltagarna i den första utmaningen att under en veckas tid väga den mat som slängs och därefter ges tillfälle att reflektera över resultatet.

– Varje månad presenteras nya utmaningar och erbjudanden inom områden där du har stora möjligheter att minska din klimatpåverkan, all information om hur du anmäler dig till utmaningarna finns på vår webbplats blogg.orebro.se/klimatsmartvardaglänk till annan webbplats. Du kan också följa oss på Facebook, berättar Elsa Fries, projektledare vid enheten för hållbar utveckling.

Erfarenheterna från utmaningarna kommer att presenteras på webbplatsen i form av intervjuer, bilder och blogginlägg, samt spridas via sociala medier. Kända lokala profiler kommer att bjudas in att delta i de olika utmaningarna och blogga om sina erfarenheter.

– Vi satsar redan mycket för att minska klimatbelastningen i linje med de mål som finns i kommunens klimatplan. Det handlar till exempel om att bygga fler cykelbanor, minska matsvinnet i skolor och äldreboenden och att bli självförsörjande på förnybar el. Nu vill vi vända oss direkt till örebroarna för att få ännu bättre utväxling på insatserna och för att fånga upp nya idéer, säger Björn Sundin (S), ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad.

På webbsidan för ”Klimatsmart vardag” länk till annan webbplats finns möjlighet att testa sin egen klimatpåverkan, läsa mer om erbjudanden och utmaningar, ställa frågor, lämna synpunkter och få tips som sparar både pengar och miljö. Målet är att minst 1 000 örebroare ska ha deltagit i någon aktivitet under 2014.

– En kommande utmaning handlar om klimatsmart resande, där vi söker personer som under en period vill testa elcykel som alternativ till bilpendling, säger Elsa Fries,

Gör gärna ett besök på webbsidan för mer info och anmälan till aktuell utmaning,
tipsar Elsa Fries, projektledare vid Kommunledningskontoret.

Läs mer om utmaningar och erbjudanden på blogg.orebro.se/klimatsmartvardag/

Senaste nyheter