Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör din egen ekologiska nöt- eller frömjölk

https://www.klimatsmart.se/images/news/eldg-notmjolk250x250.jpg

Att göra egen nöt- eller frömjölk är busenkelt och rena lyxen. Nöt eller frömassan som blir över kan du självklart ta tillvara på och använda i härliga grönsaksbiffar, göra fantastiska raw food desserter på eller baka mumsiga kakor. För att göra din egna frö- eller nötmjölk behöver du: • 2-3 dl nötter eller frön blötlagda över natten* • Ca 1 liter vatten • En nypa havssalt eller himalayasalt • Några nypor ekologiskt vaniljpulver • En bunke • Nötpåse eller oanvänd nylonstrumpa • Ren glasflaska eller burk *Blötlägga nötterna gör vi delvis för att aktivera näringsämnen i nötterna och även för att vi ska bli av med ett enzym som finns i nötter och säd som motverkar matsmältningen. Hasselnötter behöver inte blötläggas av den anledningen då de saknar detta enzym, men kan till fördel blötläggas för att näringen ska optimeras. Gör så här: - Lägg de blötlagda nötterna i en blender/mixer tillsammans med vattnet och saltet. För att få en sötare mjölk lägger du även i lite vaniljpulver men det är mycket gott även utan. - Mixa tills nötterna löses upp så mycket som det går. - Ta fram en bunke och lägg nötpåsen eller nylonstrumpan i bunken och häll nötmjölksblandningen igenom nötpåsen/nylonstrumpan och sila den på detta viset. Tryck med handen mot nötmassan för att få ut så mycket mjölk som möjligt. - Häll upp nötmjölken i en ren glasflaska eller glasburk. - Mjölken håller sig i kylskåpet i 4-5 dagar. Sesammjölk är en god, nyttigt och billig frömjölk som kommer till sin absolut bästa rätt med lite vaniljpulver. Prova gärna också med en nypa kanel eller kardemumma för att lyxa till det lite extra. /Therese Storm

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör din egen ekologiska nöt- eller frömjölk

2014-02-03
Att göra egen nöt- eller frömjölk är busenkelt och rena lyxen. Nöt eller frömassan som blir över kan du självklart ta tillvara på och använda i härliga grönsaksbiffar, göra fantastiska raw food desserter på eller baka mumsiga kakor. För att göra din egna frö- eller nötmjölk behöver du:

• 2-3 dl nötter eller frön blötlagda över natten*
• Ca 1 liter vatten
• En nypa havssalt eller himalayasalt
• Några nypor ekologiskt vaniljpulver
• En bunke
• Nötpåse eller oanvänd nylonstrumpa
• Ren glasflaska eller burk

*Blötlägga nötterna gör vi delvis för att aktivera näringsämnen i nötterna och även för att vi ska bli av med ett enzym som finns i nötter och säd som motverkar matsmältningen. Hasselnötter behöver inte blötläggas av den anledningen då de saknar detta enzym, men kan till fördel blötläggas för att näringen ska optimeras.

Gör så här:

- Lägg de blötlagda nötterna i en blender/mixer tillsammans med vattnet och saltet. För att få en sötare mjölk lägger du även i lite vaniljpulver men det är mycket gott även utan.

- Mixa tills nötterna löses upp så mycket som det går.

- Ta fram en bunke och lägg nötpåsen eller nylonstrumpan i bunken och häll nötmjölksblandningen igenom nötpåsen/nylonstrumpan och sila den på detta viset. Tryck med handen mot nötmassan för att få ut så mycket mjölk som möjligt.

- Häll upp nötmjölken i en ren glasflaska eller glasburk.

- Mjölken håller sig i kylskåpet i 4-5 dagar.

Sesammjölk är en god, nyttigt och billig frömjölk som kommer till sin absolut bästa rätt med lite vaniljpulver. Prova gärna också med en nypa kanel eller kardemumma för att lyxa till det lite extra.

/Therese Storm

Senaste nyheter