Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Global Utmanings seminarier 15-16/12

https://www.klimatsmart.se/images/news/global_utmaning.png

Hundratals policypapper cirkulerar nu bland klimatförhandlarna i Köpenhamn, men ett av de mest effektiva instrumenten för att sänka utsläppen lyser med sin frånvaro: koldioxidbeskattning. Global Utmaning arrangerar tre seminarier under klimatmötet i Köpenhamn och presenterar en ny rapport: "Carbon taxation - a forgotten climate policy tool?" I rapporten, som är på engelska, analyseras det vetenskapliga underlaget för koldioxidbeskattning. Ett tiotal länder har använt koldioxidskatter i flera år. Det finns idag klara bevis för att skatterna både bidrar till att sänka utsläppen och ökar den ekonomiska tillväxten, särskilt när de kombineras med skattesänkningar på arbete (skatteväxling). Flera länder har också visat att det går bra att införa skatterna på egen hand, och att de kan kombineras med utsläppshandel. Rapporten redogör vidare för flera intressanta studier, bland annat från Indonesien, som visar att koldioxidskatter har en progressiv effekt i utvecklingsländer, dvs de drabbar höginkomsttagare mer än fattiga. Följande experter har bidragit till rapporten: - Staffan Laestadius, professor i industriell ekonomi på KTH, - Fredrik Jonsson och Henrik Kjellberg, experter på energibeskattning, PricewaterhouseCoopers, - Knut Rexed, fd statssekreterare Finansdepartementet Global Utmanings seminarier i Köpenhamn: 15 december kl 15:15-16:15 Klimaforum: ”Farewell to the Fossils – how to replace the fossil fuel car fleet” med Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister. 16 december kl 13-15 på Briggen Tre Kronor: ”From fossils to a sustainable development – key policies in the transformation process” med Staffan Laestadius, professor KTH, Fredrik Jonsson, skatteexpert PricewaterhouseCoopers och Jakob Lagercrantz. 16 december kl 16.30-17:30 på Klimaforum: ”Carbon Taxation – a forgotten climate policy tool” med Staffan Laestadius, KTH och Fredrik Jonsson, PWC. Journalisten Inger Jägerhorn bloggar dagligen från förhandlingarna på www.globalutmaning.se under kommande vecka. Kontakta gärna Carl von Essen, +46-730-595900 om du vill veta mer om våra aktiviteter i Köpenhamn. Global Utmaning är en fristående tankesmedja . Vi är ett kvalificerat nätverk som som verkar för lösningar på de globala utmaningarna som rör klimat, migration och demokrati.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Global Utmanings seminarier 15-16/12

2009-12-14
Hundratals policypapper cirkulerar nu bland klimatförhandlarna i Köpenhamn, men ett av de mest effektiva instrumenten för att sänka utsläppen lyser med sin frånvaro: koldioxidbeskattning.

Global Utmaning arrangerar tre seminarier under klimatmötet i Köpenhamn och presenterar en ny rapport: "Carbon taxation - a forgotten climate policy tool?"

I rapporten, som är på engelska, analyseras det vetenskapliga underlaget för koldioxidbeskattning. Ett tiotal länder har använt koldioxidskatter i flera år. Det finns idag klara bevis för att skatterna både bidrar till att sänka utsläppen och ökar den ekonomiska tillväxten, särskilt när de kombineras med skattesänkningar på arbete (skatteväxling). Flera länder har också visat att det går bra att införa skatterna på egen hand, och att de kan kombineras med utsläppshandel.

Rapporten redogör vidare för flera intressanta studier, bland annat från Indonesien, som visar att koldioxidskatter har en progressiv effekt i utvecklingsländer, dvs de drabbar höginkomsttagare mer än fattiga.

Följande experter har bidragit till rapporten:
- Staffan Laestadius, professor i industriell ekonomi på KTH,
- Fredrik Jonsson och Henrik Kjellberg, experter på energibeskattning, PricewaterhouseCoopers,
- Knut Rexed, fd statssekreterare Finansdepartementet

Global Utmanings seminarier i Köpenhamn:

15 december kl 15:15-16:15 Klimaforum: ”Farewell to the Fossils – how to replace the fossil fuel car fleet” med Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister.

16 december kl 13-15 på Briggen Tre Kronor: ”From fossils to a sustainable development – key policies in the transformation process” med Staffan Laestadius, professor KTH, Fredrik Jonsson, skatteexpert PricewaterhouseCoopers och Jakob Lagercrantz.

16 december kl 16.30-17:30 på Klimaforum: ”Carbon Taxation – a forgotten climate policy tool” med Staffan Laestadius, KTH och Fredrik Jonsson, PWC.

Journalisten Inger Jägerhorn bloggar dagligen från förhandlingarna på www.globalutmaning.se under kommande vecka.

Kontakta gärna Carl von Essen, +46-730-595900 om du vill veta mer om våra aktiviteter i Köpenhamn.

Global Utmaning är en fristående tankesmedja . Vi är ett kvalificerat nätverk som som verkar för lösningar på de globala utmaningarna som rör klimat, migration och demokrati.


Rapporten kan laddas ner här: www.globalutmaning.se/upl/files/35153.pdf

Senaste nyheter