Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gävle satsar på grön fordonspark

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenlanebiogas207x100pa.jpg

SBI Ekogas, ett samägt bolag mellan Swedish Biogas International och Gävle Energi i partnerskap med BiogasMitt, satsar på egen biogasproduktion i Gävle. För att uppgradera biogasen till fordonsgas valde SBI Ekogas en enhet från Greenlane Biogas. Företaget utvecklar och levererar teknik för att omvandla biogas till grön fordonsgas, ett miljövänligt alternativ till bensin och diesel och det första Svanenmärkta bilbränslet. Den nya uppgraderingsenheten i Gävle är förlagd till avloppsreningsverket vid Duvbacken och planeras vara i produktion under hösten 2011. I avloppsreningsverket avskiljes organiskt material (slam) som rötas, varvid rågas bildas som sedan uppgraderas till grön fordonsgas. – Flera svenska kommuner satsar nu på produktion av grön fordonsgas. Det är inte så konstigt då incitamenten är flera. Biogas är en förnyelsebar energikälla som framställs av organiskt avfall som samhället hela tiden skapar mer av, berättar Morgan Jansson-Ternow, vd på Greenlane Biogas. – Att använda grön fordonsgas är både miljövänligt och kostnadseffektivt för svenska kommuner då det minskar behovet av fossila fordonsbränslen som bidrar till växthuseffekten och skapar nya intäktskällor genom att överskottet av gas kan säljas till företag och privatpersoner som har gasbilar, avslutar Morgan Jansson-Ternow. Produktserien Greenlane, som består av sex olika enheter, har utvecklats för att kunna möta samhällets differentierade behov. Enheten som levereras till Gävle heter Kanuka och är speciellt utformad för mindre kommuner och jordbruk. Kanuka kan uppgradera upp till 300 kubikmeter biogas per timme, vilket motsvarar bensinförbrukningen för ungefär 1250 bilar per år*. Enheten är en standardiserad produkt som gör att installationen går snabbt att genomföra och är enkel att sköta och underhålla. Greenlanes uppgraderingsprocess är miljövänlig då biogasen renas med endast vatten och är dessutom mest energisnål i sin klass. För mer information, kontakta: Carina Wimert, marknadschef, Greenlane Biogas, 070-092 99 97, carina.wimert@greenlanebiogas.com Morgan Jansson Ternow, vd Greenlane Biogas, 0707 707 158 Nicholas Rundbom, AxiCom Global Technology, 070-266 55 38, nicholas.rundbom@axicom.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gävle satsar på grön fordonspark

2011-05-23
SBI Ekogas, ett samägt bolag mellan Swedish Biogas International och Gävle Energi i partnerskap med BiogasMitt, satsar på egen biogasproduktion i Gävle. För att uppgradera biogasen till fordonsgas valde SBI Ekogas en enhet från Greenlane Biogas. Företaget utvecklar och levererar teknik för att omvandla biogas till grön fordonsgas, ett miljövänligt alternativ till bensin och diesel och det första Svanenmärkta bilbränslet. Den nya uppgraderingsenheten i Gävle är förlagd till avloppsreningsverket vid Duvbacken och planeras vara i produktion under hösten 2011. I avloppsreningsverket avskiljes organiskt material (slam) som rötas, varvid rågas bildas som sedan uppgraderas till grön fordonsgas.

– Flera svenska kommuner satsar nu på produktion av grön fordonsgas. Det är inte så konstigt då incitamenten är flera. Biogas är en förnyelsebar energikälla som framställs av organiskt avfall som samhället hela tiden skapar mer av, berättar Morgan Jansson-Ternow, vd på Greenlane Biogas.

– Att använda grön fordonsgas är både miljövänligt och kostnadseffektivt för svenska kommuner då det minskar behovet av fossila fordonsbränslen som bidrar till växthuseffekten och skapar nya intäktskällor genom att överskottet av gas kan säljas till företag och privatpersoner som har gasbilar, avslutar Morgan Jansson-Ternow.

Produktserien Greenlane, som består av sex olika enheter, har utvecklats för att kunna möta samhällets differentierade behov. Enheten som levereras till Gävle heter Kanuka och är speciellt utformad för mindre kommuner och jordbruk. Kanuka kan uppgradera upp till 300 kubikmeter biogas per timme, vilket motsvarar bensinförbrukningen för ungefär 1250 bilar per år*. Enheten är en standardiserad produkt som gör att installationen går snabbt att genomföra och är enkel att sköta och underhålla. Greenlanes uppgraderingsprocess är miljövänlig då biogasen renas med endast vatten och är dessutom mest energisnål i sin klass.

För mer information, kontakta:
Carina Wimert, marknadschef, Greenlane Biogas, 070-092 99 97, carina.wimert@greenlanebiogas.com
Morgan Jansson Ternow, vd Greenlane Biogas, 0707 707 158
Nicholas Rundbom, AxiCom Global Technology, 070-266 55 38, nicholas.rundbom@axicom.se

Senaste nyheter