Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fortsatt ökad försäljning av E85 i maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/statoil168x28c.gif

Under maj sålde Statoil 7,6 miljoner liter av etanolbränslet E85. Det är en ökning med 22 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med 33 procent. Att tanka E85 istället för bensin minskar påverkan på klimatet. – För tredje månaden i rad ökar vår försäljning av E85 vilket är glädjande ur klimatsynpunkt. Förklaringen är att kostnaden blir lägre för kunden att tanka E85 än bensin, säger Sofia Sjöström, drivmedelschef på Svenska Statoil. Statoil har lett utbyggnaden av tankställen för E85 och säljer nu E85 på totalt 424 stationer över hela landet. Samtidigt som Statoil satsat på tankställen för E85 vill företaget också snabbt öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel för att minska koldioxidutsläppen. – För att minska trafikens klimatpåverkan krävs många olika åtgärder. Ett snabbt och enkelt sätt är att öka låginblandningen av etanol i bensin, från dagens fem till tio procent, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil. Under maj var den totala försäljningen av biodrivmedel på Statoils stationer 9 procent (etanol i E85, biogasen i fordonsgasen samt låginblandning i bensin och diesel). Andelen bensin utgjorde 56 procent, medan andelen diesel uppgick till 35 procent. Statoils totala försäljning av biodrivmedel under maj minskade utsläppen av växthusgaser med omkring 20.900 ton, motsvarande över 7000 genomsnittliga bensindrivna personbilar. Etanolen i Svenska Statoils E85 uppfyller Statoilkoncernens hållbarhetskrav som ställer krav på koldioxidreduktion, goda arbetsförhållanden och antikorruption. För att beräkna hur mycket biodrivmedel minskar klimatutsläppen så räknar Statoil som EU och svenska ansvariga myndigheter har angivit. De emissionsfaktorer för etanol och biogas som ligger till grund för den beräknade utsläppsminskningen har uppdaterats med utgångspunkt i förändringen av bränslekvalitetsdirektivet 98/70/EG genom ändringen 2009/30/EG och de livscykeldata för biobränslen och som används i beräkningen av Trafikverkets Bilindex. Läs mer om såväl förnybara som fossila drivmedel i Statoils drivmedelsrapport 2009 Vad har vi i tankarna? som sammanfattar tillgänglig statistik om den svenska drivmedelsmarknaden och om olika drivmedels klimatpåverkan. För ytterligare information, kontakta: Sofia Sjöström, drivmedelschef Statoil: 070-429 66 92, sofs@statoil.com, Helena Fornstedt, Statoil: 08-429 61 32, 070-429 61 32, shep@statoil.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fortsatt ökad försäljning av E85 i maj

2010-06-24
Under maj sålde Statoil 7,6 miljoner liter av etanolbränslet E85. Det är en ökning med 22 procent jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med 33 procent. Att tanka E85 istället för bensin minskar påverkan på klimatet.

– För tredje månaden i rad ökar vår försäljning av E85 vilket är glädjande ur klimatsynpunkt. Förklaringen är att kostnaden blir lägre för kunden att tanka E85 än bensin, säger Sofia Sjöström, drivmedelschef på Svenska Statoil.

Statoil har lett utbyggnaden av tankställen för E85 och säljer nu E85 på totalt 424 stationer över hela landet. Samtidigt som Statoil satsat på tankställen för E85 vill företaget också snabbt öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel för att minska koldioxidutsläppen.

– För att minska trafikens klimatpåverkan krävs många olika åtgärder. Ett snabbt och enkelt sätt är att öka låginblandningen av etanol i bensin, från dagens fem till tio procent, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Under maj var den totala försäljningen av biodrivmedel på Statoils stationer 9 procent (etanol i E85, biogasen i fordonsgasen samt låginblandning i bensin och diesel). Andelen bensin utgjorde 56 procent, medan andelen diesel uppgick till 35 procent. Statoils totala försäljning av biodrivmedel under maj minskade utsläppen av växthusgaser med omkring
20.900 ton, motsvarande över 7000 genomsnittliga bensindrivna personbilar.

Etanolen i Svenska Statoils E85 uppfyller Statoilkoncernens hållbarhetskrav som ställer krav på koldioxidreduktion, goda arbetsförhållanden och antikorruption. För att beräkna hur mycket biodrivmedel minskar klimatutsläppen så räknar Statoil som EU och svenska ansvariga myndigheter har angivit. De emissionsfaktorer för etanol och biogas som ligger till grund för den beräknade utsläppsminskningen har uppdaterats med utgångspunkt i förändringen av bränslekvalitetsdirektivet 98/70/EG genom ändringen 2009/30/EG och de livscykeldata för biobränslen och som används i beräkningen av Trafikverkets Bilindex.
Läs mer om såväl förnybara som fossila drivmedel i Statoils drivmedelsrapport 2009 Vad har vi i tankarna? som sammanfattar tillgänglig statistik om den svenska drivmedelsmarknaden och om olika drivmedels klimatpåverkan.

För ytterligare information, kontakta:
Sofia Sjöström, drivmedelschef Statoil: 070-429 66 92, sofs@statoil.com,
Helena Fornstedt, Statoil: 08-429 61 32, 070-429 61 32, shep@statoil.com.
Källa: Statoil

Senaste nyheter