Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Förslag till jordbrukspolitik får kritik

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf250x332pl.gif

EU-kommissionens lagstiftningsförslag för den framtida gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013 som presenterades idag är en stor besvikelse, menar WWF. – I tider av åtstramning och av pågående utarmning av våra naturresurser är det sorgligt att se att det främst är jordbrukets lobbygrupper och mindre progressiva regeringar i medlemsstaterna som har fått gehör för ett urvattnat och konservativt förslag till en ny gemensam jordbrukspolitik, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Knappt några av de 480 miljarder euros som planeras för den gemensamma jordbrukspolitiken under perioden 2014 till 2020 är kopplade till tydliga och uppföljbara miljökrav. 30 procent av det så kallade direktstödet har i förslaget avsatts för ett miljövänligare jordbruk, men blir i praktiken bara en skenmanöver för att behålla ett jordbruksstöd utan krav på tydliga motprestationer. – Åtgärderna som föreslås för landsbygdsutveckling är inte mer ambitiösa än tidigare – och de medel som föreslås användas till miljöåtgärder inom jordbruket är lägre än nuvarande medel. Lagförslaget ger även möjlighet till överföring av miljömedel till åtgärder för inkomststöd – vilket är en åtgärd tvärtemot de behov som finns i Europa, säger Lennart Gladh, övergödnings- och Östersjöexpert hos WWF. Om förslaget går igenom måste varje enskild euro användas på bästa möjliga sätt. Annars kommer förtroendet för jordbrukspolitiken bland EUs skattebetalare att urholkas fullständigt. – Nu är det upp till Europaparlamentets ledamöter att sända ett starkt budskap till sina nationella regeringar. Att inte förlora det här unika tillfället att fram till 2020 skapa en ny gemensam jordbrukspolitik som främjar verklig hållbarhet i Europas jordbruk – och inte, som enligt dagens förslag, cementerar samma gamla jordbruksstöd som vanligt, avslutar Lennart Gladh. Jordbrukspolitiken måste grundas på fyra principer: -Skattemedel till kollektiva nyttigheter – som miljö och klimatåtgärder. -Ersättningar kopplade till tydliga mål och åtgärder -Rättvis och offentlig fördelning av ersättningar -Att förorenaren betalar För mer information, kontakta: Lennart Gladh, övergödnings- och Östersjöexpert WWF, lennart.gladh@wwf.se, 070-221 03 67 Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Förslag till jordbrukspolitik får kritik

2011-10-12
EU-kommissionens lagstiftningsförslag för den framtida gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013 som presenterades idag är en stor besvikelse, menar WWF.

– I tider av åtstramning och av pågående utarmning av våra naturresurser är det sorgligt att se att det främst är jordbrukets lobbygrupper och mindre progressiva regeringar i medlemsstaterna som har fått gehör för ett urvattnat och konservativt förslag till en ny gemensam jordbrukspolitik, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Knappt några av de 480 miljarder euros som planeras för den gemensamma jordbrukspolitiken under perioden 2014 till 2020 är kopplade till tydliga och uppföljbara miljökrav. 30 procent av det så kallade direktstödet har i förslaget avsatts för ett miljövänligare jordbruk, men blir i praktiken bara en skenmanöver för att behålla ett jordbruksstöd utan krav på tydliga motprestationer.

– Åtgärderna som föreslås för landsbygdsutveckling är inte mer ambitiösa än tidigare – och de medel som föreslås användas till miljöåtgärder inom jordbruket är lägre än nuvarande medel. Lagförslaget ger även möjlighet till överföring av miljömedel till åtgärder för inkomststöd – vilket är en åtgärd tvärtemot de behov som finns i Europa, säger Lennart Gladh, övergödnings- och Östersjöexpert hos WWF.

Om förslaget går igenom måste varje enskild euro användas på bästa möjliga sätt. Annars kommer förtroendet för jordbrukspolitiken bland EUs skattebetalare att urholkas fullständigt.

– Nu är det upp till Europaparlamentets ledamöter att sända ett starkt budskap till sina nationella regeringar. Att inte förlora det här unika tillfället att fram till 2020 skapa en ny gemensam jordbrukspolitik som främjar verklig hållbarhet i Europas jordbruk – och inte, som enligt dagens förslag, cementerar samma gamla jordbruksstöd som vanligt, avslutar Lennart Gladh.

Jordbrukspolitiken måste grundas på fyra principer:
-Skattemedel till kollektiva nyttigheter – som miljö och klimatåtgärder.
-Ersättningar kopplade till tydliga mål och åtgärder
-Rättvis och offentlig fördelning av ersättningar
-Att förorenaren betalar

För mer information, kontakta:
Lennart Gladh, övergödnings- och Östersjöexpert WWF, lennart.gladh@wwf.se, 070-221 03 67
Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77,
marie.vonzeipel@wwf.se.
Källa: WWF

Senaste nyheter