Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Försäljningen av fordonsgas ökar

https://www.klimatsmart.se/images/news/energigas123x100pa.gif

SCB:s statistik för första halvåret 2011 visar att leveranserna av fordonsgas uppgick till drygt 585 GWh. En ökning med 35 procent jämfört med förra året. Av den samlade leveransen fordonsgas stod biogas fortfarande i snitt för över 50 procent. Tillgången på fordonsgas har kraftigt förbättrats men fortfarande är efterfrågan på många orter högre än tillgången, inte minst i Stockholm som till största delen försörjts med gas via lastbil. Nu ansluter dock Stockholm Gas allt fler mackar till en helt ny ledning för fordonsgas. Dessutom ökar tillgången på flytande naturgas i området genom AGAs terminal i Nynäshamn. - Försäljningsökningen av fordonsgas är fantastisk och visar att allt fler bussbolag, taxiförare och bilister nu går över till gas. Det minskar våra utsläpp av växthusgaser och förbättrar vår stadsmiljö, säger Anders Mathiasson, vd på branschorganisationen Energigas Sverige. Trots ökningstakten räcker inte gasen till utan fler gasmackar måste byggas där efterfrågan är som störst. Investeringskostnaden i en gasmack är ungefär fyra gånger så stor som en vanlig mack och kräver ett statligt stöd liknande det stöd som drogs in förra året. - Regeringen har en unik chans att nu återigen ta initiativet till en verklig omställning. Tänk vilken utveckling vi kan få se på försäljningen av fordonsgas, gasbilar och gasbussar om regeringen nu beslutar att stödja investeringar i biogasproduktion och i nya tankställen, avslutar Mathiasson. Antalet publika tankställen där leveranser sker till allmänheten, uppgick vid halvåret 2011 till 129 stycken. 36 000 gasfordon rullar idag på våra vägar. För mer information, kontakta: Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige, anders.mathiasson@energigas.se, 08-692 18 41, 0702-96 32 65 Michelle Ekman, fordonsgasansvarig, michelle.ekman@energigas.se, 0706-85 44 03, 08-692 18 53.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Försäljningen av fordonsgas ökar

2011-08-24
SCB:s statistik för första halvåret 2011 visar att leveranserna av fordonsgas uppgick till drygt 585 GWh. En ökning med 35 procent jämfört med förra året. Av den samlade leveransen fordonsgas stod biogas fortfarande i snitt för över 50 procent. Tillgången på fordonsgas har kraftigt förbättrats men fortfarande är efterfrågan på många orter högre än tillgången, inte minst i Stockholm som till största delen försörjts med gas via lastbil. Nu ansluter dock Stockholm Gas allt fler mackar till en helt ny ledning för fordonsgas. Dessutom ökar tillgången på flytande naturgas i området genom AGAs terminal i Nynäshamn.

- Försäljningsökningen av fordonsgas är fantastisk och visar att allt fler bussbolag, taxiförare och bilister nu går över till gas. Det minskar våra utsläpp av växthusgaser och förbättrar vår stadsmiljö, säger Anders Mathiasson, vd på branschorganisationen Energigas Sverige.

Trots ökningstakten räcker inte gasen till utan fler gasmackar måste byggas där efterfrågan är som störst. Investeringskostnaden i en gasmack är ungefär fyra gånger så stor som en vanlig mack och kräver ett statligt stöd liknande det stöd som drogs in förra året.

- Regeringen har en unik chans att nu återigen ta initiativet till en verklig omställning. Tänk vilken utveckling vi kan få se på försäljningen av fordonsgas, gasbilar och gasbussar om regeringen nu beslutar att stödja investeringar i biogasproduktion och i nya tankställen, avslutar Mathiasson.

Antalet publika tankställen där leveranser sker till allmänheten, uppgick vid halvåret 2011 till 129 stycken. 36 000 gasfordon rullar idag på våra vägar.

För mer information, kontakta:
Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige, anders.mathiasson@energigas.se, 08-692 18 41, 0702-96 32 65
Michelle Ekman, fordonsgasansvarig, michelle.ekman@energigas.se, 0706-85 44 03, 08-692 18 53.

Statistik över leveranser och antal tankställen för fordonsgas från 1995 och framåt finns att tillgå på: www.gasbilen.se.

Senaste nyheter