Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fordonsgasen ökar i Mellansverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/energikontoretimalardalen250x76pa.jpg

Under senare år har marknaden för fordonsgas vuxit kraftigt i östra Mellansverige – och 2011 blev inget undantag. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. I Biogas Östs region fortsatte försäljningen att öka i samtliga län, med Stockholm som det tydligaste ”loket”. Totalt i regionen ökade försäljningen med nära 40 procent! Antalet bussar, taxibilar, sopbilar och personbilar som drivs med fordonsgas fortsätter att öka och efterfrågan på gas med dem. Totalt i regionen ökade försäljningen från nära 39 miljoner Nm3 2010 till över 54 miljoner Nm3 2011 – en ökning med nästan 40 procent – vilket innebär att mer än 54 miljoner liter diesel och bensin har ersatts med minskade koldioxidutsläpp som följd. Den största ökningen, både i absoluta tal och procentuellt sett, står Stockholms län för. I länet ökade försäljningen från drygt 17 till strax över 28 miljoner Nm3, eller med mer än 61 procent. I Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro och Västmanlands län ökade försäljningen med mellan 7 och 43 procent. I samtliga län i regionen ökar marknaden så snabbt att produktionen inte hinner med och naturgas måste användas som back-up. Andelen naturgas i systemet har ökat något sedan 2010 och ligger nu kring 25 procent i regionen som helhet. Andelen biogas ligger således kring 75 procent, vilket fortfarande är en klart bättre notering än Sverigesnittet på 62 procent. Att andelen naturgas ändå ökar är ett tecken på att marknaden skriker efter förnybar fordonsgas och att tydliga incitament krävs för att öka biogasproduktionen! För mer information kontakta: Jonas Forsberg, Biogas Öst, 070-271 87 37, jonas.forsberg@energikontor.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fordonsgasen ökar i Mellansverige

2012-02-16
Under senare år har marknaden för fordonsgas vuxit kraftigt i östra Mellansverige – och 2011 blev inget undantag. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. I Biogas Östs region fortsatte försäljningen att öka i samtliga län, med Stockholm som det tydligaste ”loket”. Totalt i regionen ökade försäljningen med nära 40 procent!

Antalet bussar, taxibilar, sopbilar och personbilar som drivs med fordonsgas fortsätter att öka och efterfrågan på gas med dem. Totalt i regionen ökade försäljningen från nära 39 miljoner Nm3 2010 till över 54 miljoner Nm3 2011 – en ökning med nästan 40 procent – vilket innebär att mer än 54 miljoner liter diesel och bensin har ersatts med minskade koldioxidutsläpp som följd.

Den största ökningen, både i absoluta tal och procentuellt sett, står Stockholms län för. I länet ökade försäljningen från drygt 17 till strax över 28 miljoner Nm3, eller med mer än 61 procent. I Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro och Västmanlands län ökade försäljningen med mellan 7 och 43 procent.

I samtliga län i regionen ökar marknaden så snabbt att produktionen inte hinner med och naturgas måste användas som back-up. Andelen naturgas i systemet har ökat något sedan 2010 och ligger nu kring 25 procent i regionen som helhet. Andelen biogas ligger således kring 75 procent, vilket fortfarande är en klart bättre notering än Sverigesnittet på 62 procent. Att andelen naturgas ändå ökar är ett tecken på att marknaden skriker efter förnybar fordonsgas och att tydliga incitament krävs för att öka biogasproduktionen!

För mer information kontakta:
Jonas Forsberg, Biogas Öst, 070-271 87 37, jonas.forsberg@energikontor.se.

Senaste nyheter