Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energirådgivning i slott och radhus

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60ai.jpg

Åk till Torekov istället för New York. Släng ut akvariet och satsa på vandrande pinnar. Det är några av de individuella råd som slottsfrun och Svenssonfamiljen får i programmet Lyxfällan Energi, som hade premiär på Energitingets session 25. De som besöker Energitinget vet egentligen allt om hur lätt det är att spara energi. Svårigheten ligger i att föra ut informationen till andra. Därför provade EnergiRådgivarna ett nytt grepp på årets session med att energirådge två familjer som hamnat i Lyxfällan. Elräkningarna är skyhöga. Det bekymrar egentligen inte fru von Silverstjärna nämnvärt men slottsgrannen har anmält familjen till programmet. Radhusägaren Maria Olsson däremot har sökt för att hon behöver snabba råd att sänka sina kostnader. Budgeten är trång och tillåter inga stora investeringar. Rådgivarteamet Ingela Brandén, Jesper Peterson, Michael Koucky och Carin Enfors besöker familjerna och först till granskning blir familjen Olssons radhus. Första intrycket är att det är väldigt varmt inomhus. – Barnen är så söta när de springer runt i bara blöjorna, säger Maria Olsson. Men priset är högt. Om familjen sänkte temperaturen från 24 grader till mer normala 20, skulle den spara 4000 kronor om året. Pengar rakt ner i fickan. En rundvandring i radhuset ger förslag på utrensning av energitjuvar. Då åker akvariet, vattensängen och en tomskramlande extrafrys i källaren ut. Ett frostskydd i hängrännan åker och handdukstorken får stängas av. Tillsammans med en upprensning av standby ger det familjen Olsson mer än 10.000 kronor om året. Barnfamiljen får också rådet att inte storhandla så ofta, eftersom vi då ofta köper för mycket och slänger mer. Slottsägaren Agnes von Silverstjärna oroar sig inte för elräkningarna men har lite dåligt samvete för isbjörnarnas situation. Därför går hon villigt med på förslaget att byta bort oljepannan till pellets, sätta energiglasskiva innanför de vackra fönstren och att isolera vinden. Andra tips till slottsfamiljen blir att stänga av dammpumpen i parken, installera närvarostyrning på parkspottarna och byta kristallkronornas lampor till energieffektiv belysning. Paret åker gärna till New York på långweekend flera gånger om året, mest av gammal vana och rådet blir att byta ut en overseaflygning till en lyxweekend med tåg till Torekov. – Tåg, ropar von Silverstjärna förskräckt, men låter sig övertygas om förträffligheten i förstaklass. Middagarna består gärna av oxfilé och en flaska rött vin. Genom att byta ut nötköttet till vilt från slottets marker, minskar klimatpåverkan rejält även när det gäller maten. Paret har ett okompromissbart behov av två bilar, den ena mest till att hämta tidningen nere vid brevlådan. Rådet blir att halvera bränsleförbrukningen genom att byta de två ”monstertruckarna” till en snålare stadsjeep och en sportigare modell till frun, vilket Agnes von Silverstjärna villigt accepterar. För isbjörnarnas skull. Kontakt: Energimyndigheten 016-544 20 00.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energirådgivning i slott och radhus

2010-03-22
Åk till Torekov istället för New York. Släng ut akvariet och satsa på vandrande pinnar.

Det är några av de individuella råd som slottsfrun och Svenssonfamiljen får i programmet Lyxfällan Energi, som hade premiär på Energitingets session 25.

De som besöker Energitinget vet egentligen allt om hur lätt det är att spara energi. Svårigheten ligger i att föra ut informationen till andra. Därför provade EnergiRådgivarna ett nytt grepp på årets session med att energirådge två familjer som hamnat i Lyxfällan.

Elräkningarna är skyhöga. Det bekymrar egentligen inte fru von Silverstjärna nämnvärt men slottsgrannen har anmält familjen till programmet. Radhusägaren Maria Olsson däremot har sökt för att hon behöver snabba råd att sänka sina kostnader. Budgeten är trång och tillåter inga stora investeringar.

Rådgivarteamet Ingela Brandén, Jesper Peterson, Michael Koucky och Carin Enfors besöker familjerna och först till granskning blir familjen Olssons radhus. Första intrycket är att det är väldigt varmt inomhus.

– Barnen är så söta när de springer runt i bara blöjorna, säger Maria Olsson.

Men priset är högt. Om familjen sänkte temperaturen från 24 grader till mer normala 20, skulle den spara 4000 kronor om året. Pengar rakt ner i fickan. En rundvandring i radhuset ger förslag på utrensning av energitjuvar. Då åker akvariet, vattensängen och en tomskramlande extrafrys i källaren ut. Ett frostskydd i hängrännan åker och handdukstorken får stängas av. Tillsammans med en upprensning av standby ger det familjen Olsson mer än 10.000 kronor om året.

Barnfamiljen får också rådet att inte storhandla så ofta, eftersom vi då ofta köper för mycket och slänger mer.

Slottsägaren Agnes von Silverstjärna oroar sig inte för elräkningarna men har lite dåligt samvete för isbjörnarnas situation. Därför går hon villigt med på förslaget att byta bort oljepannan till pellets, sätta energiglasskiva innanför de vackra fönstren och att isolera vinden. Andra tips till slottsfamiljen blir att stänga av dammpumpen i parken, installera närvarostyrning på parkspottarna och byta kristallkronornas lampor till energieffektiv belysning.

Paret åker gärna till New York på långweekend flera gånger om året, mest av gammal vana och rådet blir att byta ut en overseaflygning till en lyxweekend med tåg till Torekov.

– Tåg, ropar von Silverstjärna förskräckt, men låter sig övertygas om förträffligheten i förstaklass.

Middagarna består gärna av oxfilé och en flaska rött vin. Genom att byta ut nötköttet till vilt från slottets marker, minskar klimatpåverkan rejält även när det gäller maten.

Paret har ett okompromissbart behov av två bilar, den ena mest till att hämta tidningen nere vid brevlådan. Rådet blir att halvera bränsleförbrukningen genom att byta de två ”monstertruckarna” till en snålare stadsjeep och en sportigare modell till frun, vilket Agnes von Silverstjärna villigt accepterar. För isbjörnarnas skull.

Kontakt: Energimyndigheten 016-544 20 00.

Senaste nyheter