Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sverige behöver banta 40 miljoner ton

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Minskade växthusgasutsläpp med 40 miljoner ton via internationella klimatinsatser. Det är vad som behövs om Sverige ska nå det nationella klimatmålet till 2020, är Energimyndighetens bedömning i en ny rapport om Sveriges internationella klimatarbete. Sveriges nationella klimatmål till år 2020 är att utsläppen bör vara 40 procent lägre än utsläppen år 1990. Målet gäller för de verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter, till exempel transportsektorn. För att uppfylla det målet har regeringen sagt att två tredjedelar av utsläppsminskningarna ska ske i Sverige och en tredjedel ska ske i form av internationella klimatinsatser. Energimyndigheten har nu på uppdrag av regeringen analyserat insatsernas totala omfattning och hur de bör fördelas över tiden. En ambitiös klimatpolitik förutsätter långsiktiga och kontinuerliga utsläppsminskningar nationellt och internationellt. Beräknat på att en tredjedel ska uppnås genom internationella insatser, bedömer Energimyndigheten att det behövs utsläppsminskningsenheter om cirka 40 miljoner ton från internationella klimatinsatser under perioden 2013 till 2020. Många åtgärder utomlands har avsevärt lägre kostnader än om de skulle genomföras i Sverige. Framtida internationella insatser bör liksom tidigare inriktas på åtgärder som ger additionella utsläppsminskningar med hög miljökvalitet. – Förnybar energi och energieffektivisering som vi har i uppdrag att åstadkomma i världens fattigaste länder ger flera fördelar, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger. Det ger inte bara minskad klimatpåverkan, utan också andra miljöfördelar och bidrag till hållbar utveckling i dessa länder. Vidare har Energimyndigheten haft i uppdrag att beskriva hur myndigheten avser att bidra till en förbättring av mekanismernas effektivitet. – Vi kommer att fortsätta bygga på erfarenheter från det svenska programmet för att bidra till reformering av CDM samt att förenkla och strömlinjeforma CDM-processen med bibehållen miljöintegritet, säger Ulrika Raab på Energimyndighetens klimatenhet. Om CDM - en av Kyotoprotokollets projektbaserade flexibla mekanismer: För ytterligare information, kontakta: Ulrika Raab, Energimyndigheten, 016-544 20 77 Bengt Boström, Energimyndigheten, 016-544 20 81.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Sverige behöver banta 40 miljoner ton

2011-06-28
Minskade växthusgasutsläpp med 40 miljoner ton via internationella klimatinsatser. Det är vad som behövs om Sverige ska nå det nationella klimatmålet till 2020, är Energimyndighetens bedömning i en ny rapport om Sveriges internationella klimatarbete.

Sveriges nationella klimatmål till år 2020 är att utsläppen bör vara 40 procent lägre än utsläppen år 1990. Målet gäller för de verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter, till exempel transportsektorn. För att uppfylla det målet har regeringen sagt att två tredjedelar av utsläppsminskningarna ska ske i Sverige och en tredjedel ska ske i form av internationella klimatinsatser. Energimyndigheten har nu på uppdrag av regeringen analyserat insatsernas totala omfattning och hur de bör fördelas över tiden.

En ambitiös klimatpolitik förutsätter långsiktiga och kontinuerliga utsläppsminskningar nationellt och internationellt. Beräknat på att en tredjedel ska uppnås genom internationella insatser, bedömer Energimyndigheten att det behövs utsläppsminskningsenheter om cirka 40 miljoner ton från internationella klimatinsatser under perioden 2013 till 2020.

Många åtgärder utomlands har avsevärt lägre kostnader än om de skulle genomföras i Sverige. Framtida internationella insatser bör liksom tidigare inriktas på åtgärder som ger additionella utsläppsminskningar med hög miljökvalitet.

– Förnybar energi och energieffektivisering som vi har i uppdrag att åstadkomma i världens fattigaste länder ger flera fördelar, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger. Det ger inte bara minskad klimatpåverkan, utan också andra miljöfördelar och bidrag till hållbar utveckling i dessa länder.

Vidare har Energimyndigheten haft i uppdrag att beskriva hur myndigheten avser att bidra till en förbättring av mekanismernas effektivitet.

– Vi kommer att fortsätta bygga på erfarenheter från det svenska programmet för att bidra till reformering av CDM samt att förenkla och strömlinjeforma CDM-processen med bibehållen miljöintegritet, säger Ulrika Raab på Energimyndighetens klimatenhet.
Om CDM - en av Kyotoprotokollets projektbaserade flexibla mekanismer:

För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Raab, Energimyndigheten, 016-544 20 77
Bengt Boström, Energimyndigheten, 016-544 20 81.

Senaste nyheter