Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Algodling värmer 2500 lägenheter i Gustavsberg

https://www.klimatsmart.se/images/news/vattenfall-alger250x197.jpg

Nu har överskottsvärme från AstaReals algodling börjat användas för fjärrvärme till över 2 050 lägenheter i Gustavsberg. Den unika installationen från Vattenfall innebär att spillvärme från AstaReals produktion tas tillvara, värme som annars skulle gå förlorad. – AstaReals tillverkningsprocess är energikrävande och kräver såväl el som kyla. Överskotts-värmen används nu för uppvärmning av bostäder och lokaler och Gustavsbergsborna får nu mer än 20 procent av sitt värmebehov uppfyllt med hjälp av den nya tekniken, säger säger Kurosh Beradari, Vattenfalls marknads- och försäljningschef för värme i Sverige. Hösten 2021 ingicks ett energiavtal där en specialanpassad anläggning för värmeåtervinning skulle installeras vid AstaReals produktionsanläggning i Gustavsberg. – Den tekniska lösningen är nu på plats och vi har ansvar för drift och förvaltning. Vi är stolta över samarbetet med AstaReal som blir föregångare inom den tekniska lösningen för värmeåtervinning. Det är en banbrytande lösning som gynnar deras verksamhet och närområde, säger Lars Blomberg, chef för industrisamarbeten på Vattenfall Network Solutions. Anläggningen för värmeåtervinning gör det möjligt att effektivt återvinna överskottsvärme från tillverkningsprocessen, vilket medför att över femton miljoner kilowattimmar värme tas tillvara per år och återanvänds i det lokala fjärrvärmenätet i Gustavsberg. AstaReal i Gustavsberg är det första företaget i världen som i stor skala lyckats framställa ämnet astaxanthin i bioreaktorer. Ett ämne som används som näringstillskott både till människor och djur i Sverige och globalt. – Framställningen sker genom odling av alger i unika bioreaktorer och processen kräver mycket energi. Det är därför viktigt för oss att ha en så effektiv användning av el och kyla som möjligt. Samarbetet med Vattenfall ger oss tekniska lösningar som är helt i linje med vår ambition att odla algerna på ett så hållbart sätt som möjligt och att vara en positiv kraft i samhället med ett cirkulärt företagande. Det är mycket glädjande att vi nu är i gång, säger Peter Worsöe, VD AstaReal AB. Vattenfall och AstaReal har ett övergripande samarbete för AstaReals energilösningar. Utöver anläggningen för värmeåtervinning, äger och förvaltar Vattenfall högspänningsanläggningar såsom transformatorer och ställverk samt levererar klimatneutral el till AstaReal. Anläggningen är också uppgraderad med ett nytt betydligt mer klimatvänligt köldmedium (R1234ze(E)) än tidigare lösningar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Algodling värmer 2500 lägenheter i Gustavsberg

2022-10-26
Nu har överskottsvärme från AstaReals algodling börjat användas för fjärrvärme till över 2 050 lägenheter i Gustavsberg. Den unika installationen från Vattenfall innebär att spillvärme från AstaReals produktion tas tillvara, värme som annars skulle gå förlorad.

– AstaReals tillverkningsprocess är energikrävande och kräver såväl el som kyla. Överskotts-värmen används nu för uppvärmning av bostäder och lokaler och Gustavsbergsborna får nu mer än 20 procent av sitt värmebehov uppfyllt med hjälp av den nya tekniken, säger säger Kurosh Beradari, Vattenfalls marknads- och försäljningschef för värme i Sverige.

Hösten 2021 ingicks ett energiavtal där en specialanpassad anläggning för värmeåtervinning skulle installeras vid AstaReals produktionsanläggning i Gustavsberg.

– Den tekniska lösningen är nu på plats och vi har ansvar för drift och förvaltning. Vi är stolta över samarbetet med AstaReal som blir föregångare inom den tekniska lösningen för värmeåtervinning. Det är en banbrytande lösning som gynnar deras verksamhet och närområde, säger Lars Blomberg, chef för industrisamarbeten på Vattenfall Network Solutions.

Anläggningen för värmeåtervinning gör det möjligt att effektivt återvinna överskottsvärme från tillverkningsprocessen, vilket medför att över femton miljoner kilowattimmar värme tas tillvara per år och återanvänds i det lokala fjärrvärmenätet i Gustavsberg.
AstaReal i Gustavsberg är det första företaget i världen som i stor skala lyckats framställa ämnet astaxanthin i bioreaktorer. Ett ämne som används som näringstillskott både till människor och djur i Sverige och globalt.

– Framställningen sker genom odling av alger i unika bioreaktorer och processen kräver mycket energi. Det är därför viktigt för oss att ha en så effektiv användning av el och kyla som möjligt. Samarbetet med Vattenfall ger oss tekniska lösningar som är helt i linje med vår ambition att odla algerna på ett så hållbart sätt som möjligt och att vara en positiv kraft i samhället med ett cirkulärt företagande. Det är mycket glädjande att vi nu är i gång, säger Peter Worsöe, VD AstaReal AB.

Vattenfall och AstaReal har ett övergripande samarbete för AstaReals energilösningar. Utöver anläggningen för värmeåtervinning, äger och förvaltar Vattenfall högspänningsanläggningar såsom transformatorer och ställverk samt levererar klimatneutral el till AstaReal. Anläggningen är också uppgraderad med ett nytt betydligt mer klimatvänligt köldmedium (R1234ze(E)) än tidigare lösningar.
Källa: Vattenfall

Senaste nyheter