Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elskåp förskönas i Fortums tävling

https://www.klimatsmart.se/images/news/elskap199x250.jpg

Grått ska bli flott när folk nu uppmanas att använda sin fantasi för att skapa vackrare elskåp i en tävling som Fortum och Stockholms stad genomför. Projektet ska lyfta fram kreativiteten i det offentliga rummet och uppmärksamma miljöhuvudstadsåret. De 30 vinnande bidragen kan bli ett unikt inslag i Stockholms stadsbild. Dessutom kommer ett av de 30 bidragen att erhålla Fortums kulturstipendium på 25.000 kronor. Under 2009 klottersanerade Fortum elskåp för 10 miljoner kronor. Tävlingen är tänkt att lyfta fram kreativitet i stadsbilden och testa tesen om att en väl omhändertagen stadsmiljö kan bidra till att öka tryggheten och minska skadegörelsen. -Offentlig konst påverkar gatubilden mycket. Upplevelsen att åka t-bana till exempel får ett mervärde av konsten, det är en slags omsorg från samhällets sida, säger Lars Fuhre, formgivare och lärare på Beckmans, samt en av medlemmarna i jurygruppen som utser en kulturstipendiat bland de trettio vinnarna. Fortums elskåp finns överallt, enbart i huvudstaden finns det runt 20.000. När tävlingen är avgjord kommer de trettio vinnande konstverken att förverkligas på lika många elskåp – konst tillgänglig för alla. Redan nu har det kommit in cirka 1100 verk och över 200.000 röster. - Det känns relevant i det här sammanhanget att vem som helst kan vara med och tävla eftersom det handlar om något som är så tillgängligt, elskåp finns i allas närhet. Det blir väldigt intressant att se vilka konstverk som tar sig fram i tävlingen, jag är övertygad om att vi kommer att hitta guldkorn, säger Lars Fuhre. En utvald jury kommer att nominera ett av de trettio vinnarbidragen till ett kulturstipendium på 25.000 kronor. Kulturstipendiaten presenteras den 9 oktober. Juryn bedömer bidragen utifrån konstnärlig höjd och kreativitet i utförande. Dessutom bedöms hur väl idén passar för tävlingens ändamål, nämligen att göra Stockholms elskåp vackrare under stadens år som miljöhuvudstad. Förutom Lars Fuhre består juryn av Madeleine Sjöstedt, kultur och idrottsborgarråd i Stockholm Stad, som är juryordförande. Övriga jurymedlemmar är Per Selldén, ordförande i Fortums konstförening, Jesper Waldersten, illustratör och konstnär, Lotta Mårlind, Art Director Garbergs och fotograf Andreas Enbuske. - Tävlingen har inspirerat allt från etablerade konstnärer och illustratörer till barn och vuxna som vill bidra med sina alster. Fotografier, illustrationer, målningar… bredden bland konstverken som laddats upp hittills är stor. Alla är välkomna att delta och vi välkomnar ännu fler bidrag, säger Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör Fortum. Till och med den 26 september kan man lämna in bidrag för utsmyckning av Fortums elskåp. Information om projektet och alla bidragen: www.fortum.se/elskap För mer information kontakta: Agneta Molinder, Fortum Sverige, 0703-445 332.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elskåp förskönas i Fortums tävling

2010-10-09
Grått ska bli flott när folk nu uppmanas att använda sin fantasi för att skapa vackrare elskåp i en tävling som Fortum och Stockholms stad genomför. Projektet ska lyfta fram kreativiteten i det offentliga rummet och uppmärksamma miljöhuvudstadsåret. De 30 vinnande bidragen kan bli ett unikt inslag i Stockholms stadsbild. Dessutom kommer ett av de 30 bidragen att erhålla Fortums kulturstipendium på 25.000 kronor.

Under 2009 klottersanerade Fortum elskåp för 10 miljoner kronor. Tävlingen är tänkt att lyfta fram kreativitet i stadsbilden och testa tesen om att en väl omhändertagen stadsmiljö kan bidra till att öka tryggheten och minska skadegörelsen.

-Offentlig konst påverkar gatubilden mycket. Upplevelsen att åka t-bana till exempel får ett mervärde av konsten, det är en slags omsorg från samhällets sida, säger Lars Fuhre, formgivare och lärare på Beckmans, samt en av medlemmarna i jurygruppen som utser en kulturstipendiat bland de trettio vinnarna.

Fortums elskåp finns överallt, enbart i huvudstaden finns det runt 20.000. När tävlingen är avgjord kommer de trettio vinnande konstverken att förverkligas på lika många elskåp – konst tillgänglig för alla. Redan nu har det kommit in cirka 1100 verk och över 200.000 röster.

- Det känns relevant i det här sammanhanget att vem som helst kan vara med och tävla eftersom det handlar om något som är så tillgängligt, elskåp finns i allas närhet. Det blir väldigt intressant att se vilka konstverk som tar sig fram i tävlingen, jag är övertygad om att vi kommer att hitta guldkorn, säger Lars Fuhre.

En utvald jury kommer att nominera ett av de trettio vinnarbidragen till ett kulturstipendium på 25.000 kronor. Kulturstipendiaten presenteras den 9 oktober. Juryn bedömer bidragen utifrån konstnärlig höjd och kreativitet i utförande. Dessutom bedöms hur väl idén passar för tävlingens ändamål, nämligen att göra Stockholms elskåp vackrare under stadens år som miljöhuvudstad.

Förutom Lars Fuhre består juryn av Madeleine Sjöstedt, kultur och idrottsborgarråd i Stockholm Stad, som är juryordförande. Övriga jurymedlemmar är Per Selldén, ordförande i Fortums konstförening, Jesper Waldersten, illustratör och konstnär, Lotta Mårlind, Art Director Garbergs och fotograf Andreas Enbuske.

- Tävlingen har inspirerat allt från etablerade konstnärer och illustratörer till barn och vuxna som vill bidra med sina alster. Fotografier, illustrationer, målningar… bredden bland konstverken som laddats upp hittills är stor. Alla är välkomna att delta och vi välkomnar ännu fler bidrag, säger Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör Fortum.

Till och med den 26 september kan man lämna in bidrag för utsmyckning av Fortums elskåp.

Information om projektet och alla bidragen: www.fortum.se/elskap

För mer information kontakta: Agneta Molinder, Fortum Sverige, 0703-445 332.

Senaste nyheter