Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elda bara rent trä i majbrasan

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebrokommun55x90k.gif

Snart dags att fira in våren med en valborgsmässoeld. Men du vet väl att du bara får elda rent trä? Möbler, impregnerat virke, plast och annat får inte eldas. Det ska du istället köra till en återvinningscentral. Torsdag 28 april kommer Miljökontoret och Nerikes Brandkår att inspektera ett antal majbrasor i Örebro kommun, för att bland annat kontrollera att de endast innehåller rent trä och att de inte ligger för nära byggnader och annat. – Det är inte tillåtet att elda annat än rent trä i en valborgsmässoeld, säger Mattias Wahll, miljöinspektör på Örebro kommun. Man ska se till att brasan inte innehåller farligt avfall eller annat som är olämpligt, till exempel tryckimpregnerat virke, möbler, plastsäckar eller bygg- och rivningsmaterial. Sådant som inte får eldas på majbrasan ska slängas på en återvinningscentral. De har extra mycket öppet i april och maj. All eldning utomhus ska ske på ett säkert sätt för att undvika att oönskade bränder uppstår. Den som är ansvarig för eldningen ska försäkra sig om att säkerhetsåtgärder är vidtagna och att eldningen sker på lämpligt avstånd från byggnader, skog och annat som måste skyddas. Om du är du osäker på vad som gäller kring valborgsmässoeldar kan du kontakta Nerikes Brandkårs växel, dagtid på telefon 019-20 86 50. Tänk på att... • Valborgsmässoelden ska placeras på lämpligt avstånd från byggnader och skog. Som riktvärde gäller 50 meter. • Placera elden så att inte rök och gnistor sprids mot byggnader, vägar eller så att el- och teleledningar skadas. • Ha släckutrustning nära tillhands. Vattenslang, hinkar och vattenkannor är lämpliga släckredskap. • Arrangören ska larma räddningstjänsten om elden börjar sprida sig okontrollerat. • Mobiltelefon ska finnas tillhands. • Lämna aldrig elden obevakad. Arrangören eller någon av denne utsedd ska finnas på plats till dess att elden helt har brunnit ut eller är släckt. • Använd inte bensin, gasol eller T-sprit för att påskynda eldning. Det innebär stor risk för brännskador! • Eldning bör inte ske vid stark vind eller om markvegetationen är torr (gäller främst dött växtmaterial). Då finns risk för att elden sprider sig okontrollerat. Läs mer om eldning på Nerikes Brandkårs webbplats. Eldning behöver inte anmälas i förväg till Nerikes Brandkår eller SOS Alarm.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elda bara rent trä i majbrasan

2011-04-26
Snart dags att fira in våren med en valborgsmässoeld. Men du vet väl att du bara får elda rent trä? Möbler, impregnerat virke, plast och annat får inte eldas. Det ska du istället köra till en återvinningscentral.

Torsdag 28 april kommer Miljökontoret och Nerikes Brandkår att inspektera ett antal majbrasor i Örebro kommun, för att bland annat kontrollera att de endast innehåller rent trä och att de inte ligger för nära byggnader och annat.

– Det är inte tillåtet att elda annat än rent trä i en valborgsmässoeld, säger Mattias Wahll, miljöinspektör på Örebro kommun. Man ska se till att brasan inte innehåller farligt avfall eller annat som är olämpligt, till exempel tryckimpregnerat virke, möbler, plastsäckar eller bygg- och rivningsmaterial.

Sådant som inte får eldas på majbrasan ska slängas på en återvinningscentral. De har extra mycket öppet i april och maj.

All eldning utomhus ska ske på ett säkert sätt för att undvika att oönskade bränder uppstår. Den som är ansvarig för eldningen ska försäkra sig om att säkerhetsåtgärder är vidtagna och att eldningen sker på lämpligt avstånd från byggnader, skog och annat som måste skyddas.

Om du är du osäker på vad som gäller kring valborgsmässoeldar kan du kontakta Nerikes Brandkårs växel, dagtid på telefon 019-20 86 50.

Tänk på att...
• Valborgsmässoelden ska placeras på lämpligt avstånd från byggnader och skog. Som riktvärde gäller 50 meter.
• Placera elden så att inte rök och gnistor sprids mot byggnader, vägar eller så att el- och teleledningar skadas.
• Ha släckutrustning nära tillhands. Vattenslang, hinkar och vattenkannor är lämpliga släckredskap.
• Arrangören ska larma räddningstjänsten om elden börjar sprida sig okontrollerat.
• Mobiltelefon ska finnas tillhands.
• Lämna aldrig elden obevakad. Arrangören eller någon av denne utsedd ska finnas på plats till dess att elden helt har brunnit ut eller är släckt.
• Använd inte bensin, gasol eller T-sprit för att påskynda eldning. Det innebär stor risk för brännskador!
• Eldning bör inte ske vid stark vind eller om markvegetationen är torr (gäller främst dött växtmaterial). Då finns risk för att elden sprider sig okontrollerat.

Läs mer om eldning på Nerikes Brandkårs webbplats. Eldning behöver inte anmälas i förväg till Nerikes Brandkår eller SOS Alarm.

Senaste nyheter