
Redaktör:
Gita Ljunggren
Växtforskning i Planet Link 27 september
2011-09-22

Samarbetet mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp och Lunds universitet kör igång på allvar. Den 27 september samlas forskare för en gemensam kick off i det nybildade Plant Link och det senaste inom växtforskningen presenteras. Med gemensamma krafter och med stark näringslivsanknytning ska forskarna hitta nya grödor, produkter och tekniska lösningar för att bl a möta framtidens jordbruk och klimatutmaningar.
Plant Link har startats med hjälp av anslag från Region Skåne som inledningsvis kommer att bidra med 2 miljoner kronor årligen. De båda lärosätena står tillsammans för två miljoner kronor per år. Främst ska samarbetet koncentrera sig på forskning kring växtprodukter, växtförädling och stressbiologi (skador på grödor). Vid SLU i Alnarp och Lunds universitet har det länge funnits kompletterande verksamhet inom växtbiologi och Plant Link kommer att samordna personal, tekniska resurser, större forskningsprojekt och utbildningsutbud på de båda lärosätena.
Ett samlat grepp för växtforskningen i Skåne har länge varit efterfrågat. Här finns stora delar av Sveriges jordbruks- och trädgårdsnäring samt livsmedelsindustri. Läget i regionen ger goda möjligheter att tillämpa forskningen direkt och fördjupa kontakten med näringslivet. Unika profilområden som kan utvecklas inom samarbetet rör växtbioteknik och nya växtprodukter, växtförädling samt forskning inom stressbiologi före och efter skörd. Det kan t.ex handla om nya lösningar, produkter och grödor som är intressanta för ett lönsamt och hållbart jordbruk. Just att bidra till en uthållig livsmedelsförsörjning och nya miljövänliga material- och energilösningar blir en stor del av Plant Links inriktning.
För mer information, kontakta:
Erik Alexandersson, forskningskoordinator Plant Link, 0733-44 39 69, erik.alexandersson@slu.se.
Klicka på följande länk för att se hela programmet:
www.lu.se/upload/Nyheter/Plant_Link_Kick_Off_Program.pdf
Plant Link har startats med hjälp av anslag från Region Skåne som inledningsvis kommer att bidra med 2 miljoner kronor årligen. De båda lärosätena står tillsammans för två miljoner kronor per år. Främst ska samarbetet koncentrera sig på forskning kring växtprodukter, växtförädling och stressbiologi (skador på grödor). Vid SLU i Alnarp och Lunds universitet har det länge funnits kompletterande verksamhet inom växtbiologi och Plant Link kommer att samordna personal, tekniska resurser, större forskningsprojekt och utbildningsutbud på de båda lärosätena.
Ett samlat grepp för växtforskningen i Skåne har länge varit efterfrågat. Här finns stora delar av Sveriges jordbruks- och trädgårdsnäring samt livsmedelsindustri. Läget i regionen ger goda möjligheter att tillämpa forskningen direkt och fördjupa kontakten med näringslivet. Unika profilområden som kan utvecklas inom samarbetet rör växtbioteknik och nya växtprodukter, växtförädling samt forskning inom stressbiologi före och efter skörd. Det kan t.ex handla om nya lösningar, produkter och grödor som är intressanta för ett lönsamt och hållbart jordbruk. Just att bidra till en uthållig livsmedelsförsörjning och nya miljövänliga material- och energilösningar blir en stor del av Plant Links inriktning.
För mer information, kontakta:
Erik Alexandersson, forskningskoordinator Plant Link, 0733-44 39 69, erik.alexandersson@slu.se.
Klicka på följande länk för att se hela programmet:
www.lu.se/upload/Nyheter/Plant_Link_Kick_Off_Program.pdf
Källa: SLU
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…