
Redaktör:
Gita Ljunggren
Tre KRAV-märken för Dala-Floda värdshus
2012-03-07

Per och Evalotta Ersson,
Dala-Floda Värdshus
Dala-Floda Värdshus
Dala-Floda Värdshus, beläget fyra mil väster om Borlänge, KRAV-certifierar sin restaurang med tre KRAV-märken. Det innebär att minst 90 procent av den mat som restaurangen lagar kommer från KRAV-godkända produkter.
– Vårt mål är 100 procent ekologiskt. Att laga mat med KRAV-märkta råvaror blir godare helt enkelt, säger Evalotta Ersson, som äger Dala-Floda Värdshus tillsammans med maken Per.
Restaurangen på Dala-Floda värdshus har varit KRAV-certifierad sedan 1997. När KRAV ändrade reglerna, så att det blev möjligt att visa hur stor del av råvarorna som är KRAV-godkända, kunde Dala-Floda stoltsera med tre KRAV-märken. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter
Två märken = 50 % KRAV-godkända produkter
Tre märken = 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Lars Nellmer, VD för KRAV.
Paret Ersson tog över Dala-Floda Värdshus 2008 och har sedan dess arbetat för att det ska bli ”det Ekologiska Värdshuset”. Värdshusets restaurang, omnämnd i White Guide och Sveriges Bästa Bord, kombinerar sina tre KRAV-märken med "här-odlade" grönsaker och kött.
– Vi är stolta och glada att ha en egen KRAV-bonde i byn, Wålstedts grönsaker. Det är viktigt att gynna ekologisk matproduktion och därför kommer vi att fira våra tre KRAV- märken genom ett prisvärt erbjudande den 23 mars, en KRAV-buffé i slowfood-anda, säger Evalotta Ersson.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.
För mer information, kontakta:
Evalotta och Per Ersson, Dala-Floda Värdshus, 0046-241 220 50
Lars Nellmer, vd KRAV, 018-17 45 01
Kristin Cooper, KRAV, 070-665 95 30.
Läs mer:
Dala-Floda Värdshus: http://www.dalafloda-vardshus.se%20/
KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
– Vårt mål är 100 procent ekologiskt. Att laga mat med KRAV-märkta råvaror blir godare helt enkelt, säger Evalotta Ersson, som äger Dala-Floda Värdshus tillsammans med maken Per.
Restaurangen på Dala-Floda värdshus har varit KRAV-certifierad sedan 1997. När KRAV ändrade reglerna, så att det blev möjligt att visa hur stor del av råvarorna som är KRAV-godkända, kunde Dala-Floda stoltsera med tre KRAV-märken. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter
Två märken = 50 % KRAV-godkända produkter
Tre märken = 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Lars Nellmer, VD för KRAV.
Paret Ersson tog över Dala-Floda Värdshus 2008 och har sedan dess arbetat för att det ska bli ”det Ekologiska Värdshuset”. Värdshusets restaurang, omnämnd i White Guide och Sveriges Bästa Bord, kombinerar sina tre KRAV-märken med "här-odlade" grönsaker och kött.
– Vi är stolta och glada att ha en egen KRAV-bonde i byn, Wålstedts grönsaker. Det är viktigt att gynna ekologisk matproduktion och därför kommer vi att fira våra tre KRAV- märken genom ett prisvärt erbjudande den 23 mars, en KRAV-buffé i slowfood-anda, säger Evalotta Ersson.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.
För mer information, kontakta:
Evalotta och Per Ersson, Dala-Floda Värdshus, 0046-241 220 50
Lars Nellmer, vd KRAV, 018-17 45 01
Kristin Cooper, KRAV, 070-665 95 30.
Läs mer:
Dala-Floda Värdshus: http://www.dalafloda-vardshus.se%20/
KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…