
Redaktör:
Gita Ljunggren
Stora klimatfördelar för eko
2011-09-14

Det ekologiska jordbrukets klimatpåverkan är på flera punkter bättre ur klimatsynpunkt än det konventionella, visar en studie från SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik. Främst eftersom ekologisk produktion inte tillåter användning av konstgödsel.
Konstgödsel, som KRAV-bönder inte får använda i sin produktion, är en riktig klimatbov. Både vad gäller tillverkningen och användande, visar studien. Konstgödselanvändningen inom konventionellt lantbruk är därför en av de största orsakerna till klimatavtryck från konventionell odling. Av samma skäl är avsaknaden av konstgödsel inom det ekologiska lantbruket dess allra största klimatfördel.
SIKs studie visar att ekologisk produktion, i de allra flesta fall, står för mindre utsläpp av växthusgaser än konventionell, till exempel:
-Vid produktion av grovfoder (gräs och klöver) har ekologisk produktion låga växthusgasutsläpp som genomgående är lägre än konventionellt grovfoder
-Vid odling av spannmål har ekologiskt en något lägre klimatpåverkan, relaterat till skördens storlek, än konventionell spannmål
-Vid odling av oljeväxter och åkerböna är klimatpåverkan från konventionell och ekologisk odling likvärdig
Ekologiskt lantbruk har kritiserats ur klimataspekt eftersom skördarna oftast inte är lika stora som de konventionella och studien visar att klimatavtrycket från ekologiskt lantbruk är relaterat till skördens storlek.
– Det är en viktig aspekt, samtidigt får vi inte glömma bort vad som jämförs. Ekologiska skördar har inte tillkommit på konstgjord väg med tillsatt konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det är fundamentalt viktigt att dessa kvalitéter och i slutändan enorma miljöfördelar vägs in i en jämförelse, inte bara klimatpåverkan, säger Lars Nellmer, vd för KRAV.
Andra aspekter som studien inte kunnat ta med i sina klimatberäkningar är till exempel betydelsen av kolinlagring, där ekologisk produktion har en stor fördel med betesmarker som binder upp klimatpåverkande gaser.
– Jag vill betona att beräkningarna i studien är oerhört komplexa och osäkra. Vad vi hoppas kunna belysa är var olika odlingsmetoder har sina styrkor och brister och att vi sedan fokuserar på att åtgärda bristerna, säger Christel Cederberg på SIK.
För mer information, kontakta:
Kristin Cooper, 018-17 45 06, 070-665 95 30, kristin.cooper@krav.se.
Läs SIKs studie: www.lrf.se/PageFiles/57116/SIK%20rapport%20Eko%20och%20klimat.pdf
Konstgödsel, som KRAV-bönder inte får använda i sin produktion, är en riktig klimatbov. Både vad gäller tillverkningen och användande, visar studien. Konstgödselanvändningen inom konventionellt lantbruk är därför en av de största orsakerna till klimatavtryck från konventionell odling. Av samma skäl är avsaknaden av konstgödsel inom det ekologiska lantbruket dess allra största klimatfördel.
SIKs studie visar att ekologisk produktion, i de allra flesta fall, står för mindre utsläpp av växthusgaser än konventionell, till exempel:
-Vid produktion av grovfoder (gräs och klöver) har ekologisk produktion låga växthusgasutsläpp som genomgående är lägre än konventionellt grovfoder
-Vid odling av spannmål har ekologiskt en något lägre klimatpåverkan, relaterat till skördens storlek, än konventionell spannmål
-Vid odling av oljeväxter och åkerböna är klimatpåverkan från konventionell och ekologisk odling likvärdig
Ekologiskt lantbruk har kritiserats ur klimataspekt eftersom skördarna oftast inte är lika stora som de konventionella och studien visar att klimatavtrycket från ekologiskt lantbruk är relaterat till skördens storlek.
– Det är en viktig aspekt, samtidigt får vi inte glömma bort vad som jämförs. Ekologiska skördar har inte tillkommit på konstgjord väg med tillsatt konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det är fundamentalt viktigt att dessa kvalitéter och i slutändan enorma miljöfördelar vägs in i en jämförelse, inte bara klimatpåverkan, säger Lars Nellmer, vd för KRAV.
Andra aspekter som studien inte kunnat ta med i sina klimatberäkningar är till exempel betydelsen av kolinlagring, där ekologisk produktion har en stor fördel med betesmarker som binder upp klimatpåverkande gaser.
– Jag vill betona att beräkningarna i studien är oerhört komplexa och osäkra. Vad vi hoppas kunna belysa är var olika odlingsmetoder har sina styrkor och brister och att vi sedan fokuserar på att åtgärda bristerna, säger Christel Cederberg på SIK.
För mer information, kontakta:
Kristin Cooper, 018-17 45 06, 070-665 95 30, kristin.cooper@krav.se.
Läs SIKs studie: www.lrf.se/PageFiles/57116/SIK%20rapport%20Eko%20och%20klimat.pdf
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…