
Redaktör:
Gita Ljunggren
Stoppa onödigt matsvinn
2011-11-28

I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll. Nya råd från Livsmedelsverket kan hjälpa hushållen att spara 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet.
På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar.
– Unga vuxna är en viktig målgrupp för våra nya råd. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg.
Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester.
– Vi ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. Vi har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut, säger Anna-Karin Johansson.
För mer information, kontakta:
Anna-Karin Johansson, miljöstrateg, 018-17 53 83, 0733-54 53 83.
Läs mer:
- "Ta hand om maten – minska svinnet", Livsmedelsverkets nya råd: www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Ta-hand-om-maten--minska-svinnet/
- "Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel", Livsmedelsverkets rapport 20/2011: www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2011_Livsmedelsverket_20_forvaring_och_hallbarhet.pdf
På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar.
– Unga vuxna är en viktig målgrupp för våra nya råd. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg.
Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester.
– Vi ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. Vi har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut, säger Anna-Karin Johansson.
För mer information, kontakta:
Anna-Karin Johansson, miljöstrateg, 018-17 53 83, 0733-54 53 83.
Läs mer:
- "Ta hand om maten – minska svinnet", Livsmedelsverkets nya råd: www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Ta-hand-om-maten--minska-svinnet/
- "Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel", Livsmedelsverkets rapport 20/2011: www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2011_Livsmedelsverket_20_forvaring_och_hallbarhet.pdf
Källa: Livsmedelsverket
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…