Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stoppa onödigt matsvinn

https://www.klimatsmart.se/images/news/livsmedelsverket250x57.gif

I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll. Nya råd från Livsmedelsverket kan hjälpa hushållen att spara 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet. På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar. – Unga vuxna är en viktig målgrupp för våra nya råd. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg. Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester. – Vi ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. Vi har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut, säger Anna-Karin Johansson. För mer information, kontakta: Anna-Karin Johansson, miljöstrateg, 018-17 53 83, 0733-54 53 83.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Stoppa onödigt matsvinn

2011-11-28
I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll. Nya råd från Livsmedelsverket kan hjälpa hushållen att spara 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet.

På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar.

– Unga vuxna är en viktig målgrupp för våra nya råd. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg.

Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester.

– Vi ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. Vi har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut, säger Anna-Karin Johansson.

För mer information, kontakta:
Anna-Karin Johansson, miljöstrateg, 018-17 53 83, 0733-54 53 83.

Läs mer:
- "Ta hand om maten – minska svinnet", Livsmedelsverkets nya råd: www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Ta-hand-om-maten--minska-svinnet/
- "Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel", Livsmedelsverkets rapport 20/2011: www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2011_Livsmedelsverket_20_forvaring_och_hallbarhet.pdf

Senaste nyheter