
Redaktör:
Gita Ljunggren
Rekordstor ökning av KRAV-grisar 2011
2011-11-30

Antalet grisar som fick gå ute på grönbete ökade med 20 procent under 2011. Det är den största ökningen någonsin.
– Det är jätteroligt att alltfler vill ha kött från ekologiska utegrisar som får beta gräs och bada gyttjebad, säger Dirk van der Krogt, på Ekologiska Lantbrukarna.
I slutet på förra året bildades en förening för landets KRAV-grisuppfödare, Jord på Trynet. De 24 medlemmarna står för mellan 98 och 99 procent av alla KRAV-grisar som föds upp i Sverige.
– Vårt mål är att öka antalet grisar som får leva riktiga grisliv med sommarbete och gyttjebad, säger Mats Schörling grisuppfödare utanför Vingåker och ordförande i föreningen.
Hittills har det gått bra. Antalet KRAV-uppfödda grisar ökade i år från 20 000 till 24 000, en ökning med 20 procent. Den viktigaste förklaringen är att uppfödarna i föreningen fått bättre betalt för sina djur vilket lockat fler att ställa om till KRAV.
Trots den rekordstora ökningen utgör andelen KRAV-grisar mindre än 1 procent av de cirka 2,8 miljoner grisar som föds upp i Sverige. Och andelen är ännu lägre om man sätter den i relation till den svenska marknaden som ju också består av omkring 30 procent importerat griskött.
– Vi har varit alldeles för dåliga på att berätta om hur KRAV- grisar föds upp. Om fler konsumenter får se grisar i det fria som får beta klöver, böka fram rötter och bada lerbad så tror vi att efterfrågan kommer att öka ytterligare, säger Mats Schörling.
För att öka konsumenternas kunskap om KRAV uppfödning öppnar föreningen i dag en webbplats med bilder från alla gårdar och information om hur uppfödningen går till. Uppfödarnas logotyp, med klövavtryck i lera, finns redan i år på julskinkornas etiketter.
– Vi kommer att satsa mycket på att vara synliga ute i butiker och informera om vår uppfödning, säger Mats Schörling.
För mer information, kontakta:
Mats Schörling, ordförande Jord på Trynet, 0703–12 98 80
Dirk van der Krogt, Ekologiska Lantbrukarna, 073–752 24 97
Kristin Cooper, KRAV, 0706–65 95 30, kristin.cooper@krav.se
Lars Höök, 0705–21 52 07.
För mer information, besök: www.jordpatrynet.se
– Det är jätteroligt att alltfler vill ha kött från ekologiska utegrisar som får beta gräs och bada gyttjebad, säger Dirk van der Krogt, på Ekologiska Lantbrukarna.
I slutet på förra året bildades en förening för landets KRAV-grisuppfödare, Jord på Trynet. De 24 medlemmarna står för mellan 98 och 99 procent av alla KRAV-grisar som föds upp i Sverige.
– Vårt mål är att öka antalet grisar som får leva riktiga grisliv med sommarbete och gyttjebad, säger Mats Schörling grisuppfödare utanför Vingåker och ordförande i föreningen.
Hittills har det gått bra. Antalet KRAV-uppfödda grisar ökade i år från 20 000 till 24 000, en ökning med 20 procent. Den viktigaste förklaringen är att uppfödarna i föreningen fått bättre betalt för sina djur vilket lockat fler att ställa om till KRAV.
Trots den rekordstora ökningen utgör andelen KRAV-grisar mindre än 1 procent av de cirka 2,8 miljoner grisar som föds upp i Sverige. Och andelen är ännu lägre om man sätter den i relation till den svenska marknaden som ju också består av omkring 30 procent importerat griskött.
– Vi har varit alldeles för dåliga på att berätta om hur KRAV- grisar föds upp. Om fler konsumenter får se grisar i det fria som får beta klöver, böka fram rötter och bada lerbad så tror vi att efterfrågan kommer att öka ytterligare, säger Mats Schörling.
För att öka konsumenternas kunskap om KRAV uppfödning öppnar föreningen i dag en webbplats med bilder från alla gårdar och information om hur uppfödningen går till. Uppfödarnas logotyp, med klövavtryck i lera, finns redan i år på julskinkornas etiketter.
– Vi kommer att satsa mycket på att vara synliga ute i butiker och informera om vår uppfödning, säger Mats Schörling.
För mer information, kontakta:
Mats Schörling, ordförande Jord på Trynet, 0703–12 98 80
Dirk van der Krogt, Ekologiska Lantbrukarna, 073–752 24 97
Kristin Cooper, KRAV, 0706–65 95 30, kristin.cooper@krav.se
Lars Höök, 0705–21 52 07.
För mer information, besök: www.jordpatrynet.se
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…